Heti tipp: a 3 legjobb tojásszétválasztási mód

Minden a tojásszétválasztásnál dől el. Ha az első próbálkozások kútba is fulladnak, akkor se adjuk fel, lehetünk még jó szakácsok! Íme 3 módszer, neked melyik a kedvenced?

Ti is megbabonázva néztétek édesanyátokat, miként lögybölte héjának egyik féléből a másikba a tojást, hogy aztán az összes fehérjét kiszorítsa, és végül csak maga az aranyszínű sárgája maradjon? Ez az alapmódszer - a kezdetekben könnyen fel lehet sülni vele, mert nehéz megtalálni a tojástörés erősségi fokát. Ha ugyanis a sárgája felszakad, akkor odalesz az egész művelet: belekeveredik a fehérjébe, mehet minden a rántottába.

A legközelebbi alkalommal, amikor külön használjátok a tojás részeit, például: habcsókot készítetek – ehhez csak a fehérjére lesz szükségetek – , vagy hollandi mártást kevertek, amihez viszont csak a sárgája kell, akkor próbáljátok ki ezt a 3 technikát, hogy megtudjátok, hogy nektek melyik áll leginkább a kezetekre!

Tradicionális – tojáshéjjal való szétválasztás

Törjük meg a tojás héját egy kemény felületen – a tál- vagy a konyhapult szélén – , majd vízszintesen, egy tálka felett tartva a tojást - a betört felülettel felfelé - nyissuk kétfelé. Így a fehérje belecsorog a tálkába, a sárgája pedig lesüllyed a héjban. A másik héjfélbe óvatosan engedjük át a sárgáját, hogy a még ottmaradt fehérjétől is megszabadulhassunk. Ezt a folyamatot addig ismételjük, ameddig teljesen eltűnik a fehérje a sárgája körül.

Lusta módszer – használd a kezed!

Ez egy kicsit “mancsosabb” módszer, a szó szoros értelmében, de nagyon hatékony. A kezünk puha, nincs éles széle, mint egy törött tojáshéjnak, tehát sokkal kevesebb a rizikója, hogy a művelet során elszakítsuk a sárgáját körülölelő burkot is. Egyszerűen üssük bele a tojást egy tálba, és kézzel merítsük ki a sárgáját belőle úgy, hogy ujjaink között engedjük vissza a fehérjét.

A mágikus változat – műanyag palackkal

A miniszivattyú elve, ami működteti a dolgot. Törjük a tojást egy tányérba. Tegyünk egy üres műanyag palackot szájával közvetlenül a tojás sárgájának burkához úgy, hogy közben összenyomjuk, tehát kiszorítjuk belőle a levegőt. Amikor lassan kiengedjük a szorításunk alól - közben egy pici oldalirányú mozgással segíthetünk – , akkor a palack magába szippantja a sárgáját, egyszerűen kiszívja a fehérjekörnyezetből. A módszer legnagyobb előnye, hogy az összes tojást beleüthetjük az edénybe, ahonnan egy kis gyakorlatozás után már egy palackkal, egymás utáni több szippantással kinyerhetjük a sárgákat.

A felvételeket Alicia Cho készítette.

via: thrivemarket.com

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...