Heti tipp: a 3 legjobb tojásszétválasztási mód

Minden a tojásszétválasztásnál dől el. Ha az első próbálkozások kútba is fulladnak, akkor se adjuk fel, lehetünk még jó szakácsok! Íme 3 módszer, neked melyik a kedvenced?

Ti is megbabonázva néztétek édesanyátokat, miként lögybölte héjának egyik féléből a másikba a tojást, hogy aztán az összes fehérjét kiszorítsa, és végül csak maga az aranyszínű sárgája maradjon? Ez az alapmódszer - a kezdetekben könnyen fel lehet sülni vele, mert nehéz megtalálni a tojástörés erősségi fokát. Ha ugyanis a sárgája felszakad, akkor odalesz az egész művelet: belekeveredik a fehérjébe, mehet minden a rántottába.

A legközelebbi alkalommal, amikor külön használjátok a tojás részeit, például: habcsókot készítetek – ehhez csak a fehérjére lesz szükségetek – , vagy hollandi mártást kevertek, amihez viszont csak a sárgája kell, akkor próbáljátok ki ezt a 3 technikát, hogy megtudjátok, hogy nektek melyik áll leginkább a kezetekre!

Tradicionális – tojáshéjjal való szétválasztás

Törjük meg a tojás héját egy kemény felületen – a tál- vagy a konyhapult szélén – , majd vízszintesen, egy tálka felett tartva a tojást - a betört felülettel felfelé - nyissuk kétfelé. Így a fehérje belecsorog a tálkába, a sárgája pedig lesüllyed a héjban. A másik héjfélbe óvatosan engedjük át a sárgáját, hogy a még ottmaradt fehérjétől is megszabadulhassunk. Ezt a folyamatot addig ismételjük, ameddig teljesen eltűnik a fehérje a sárgája körül.

Lusta módszer – használd a kezed!

Ez egy kicsit “mancsosabb” módszer, a szó szoros értelmében, de nagyon hatékony. A kezünk puha, nincs éles széle, mint egy törött tojáshéjnak, tehát sokkal kevesebb a rizikója, hogy a művelet során elszakítsuk a sárgáját körülölelő burkot is. Egyszerűen üssük bele a tojást egy tálba, és kézzel merítsük ki a sárgáját belőle úgy, hogy ujjaink között engedjük vissza a fehérjét.

A mágikus változat – műanyag palackkal

A miniszivattyú elve, ami működteti a dolgot. Törjük a tojást egy tányérba. Tegyünk egy üres műanyag palackot szájával közvetlenül a tojás sárgájának burkához úgy, hogy közben összenyomjuk, tehát kiszorítjuk belőle a levegőt. Amikor lassan kiengedjük a szorításunk alól - közben egy pici oldalirányú mozgással segíthetünk – , akkor a palack magába szippantja a sárgáját, egyszerűen kiszívja a fehérjekörnyezetből. A módszer legnagyobb előnye, hogy az összes tojást beleüthetjük az edénybe, ahonnan egy kis gyakorlatozás után már egy palackkal, egymás utáni több szippantással kinyerhetjük a sárgákat.

A felvételeket Alicia Cho készítette.

via: thrivemarket.com

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk