A hét szakácsa: Torma

E heti főszakácsunk Torma, aki a messzi Ausztráliából küldi nekünk az ötletes finomságokat. Most elmeséli nektek, hogyan kezdte konyhai pályafutását, és miért lett a kovász rajongója!

Teljesen váratlanul ért a NoSalty-szerkesztők megtisztelő jelölése a hét szakácsa címre, mert habár lelkes rajongója vagyok az oldalnak, elég új vagyok itt. A beilleszkedésem négy hónappal ezelőtt villámgyorsan ment, mert a szakácstársaim olyan szeretettel fogadtak, hogy az első publikálástól kezdve „otthon” éreztem magam itt! Névválasztáskor kapórajött a Torma vezetéknevem is!

A hét szakácsa: Mercedes >>

Csirke csorba

Egy nagyon-zöldséges egytálételt képzeltem el a vásárlásom után, amikor egy halom színes zöldséget pakoltam ki a szatyromból. A napokban a nosalty-n látott erdélyi csorba leves jutott ...

Házi sajt Torma konyhájából

Imádom a túrót, sajtot, a jó minőségűt, tartósitószerek nélkül. A recepteket amiket eddig találtam, túl bonyolultnak tartottam (aludtejet csinálni, várni egy éjszakát, vagy egy ...

Fokhagymás hab

Egyszer ettem ezt a mártogatóst egy minden flanc nélküli, de nagyon népszerű arab étteremben. Annyira ízlett, hogy megkérdeztem, mi van benne? Megmondták a hozzávalókat (alig hittem a ...

Chilis-sós citrom

Sok szép, friss citromom volt itthon, ajándékon gondolkoztam, mert én nem főzök marokkói ételeket. Megcicomáztam fűszerekkel... a csili majdnem minden ételbe jó, így jól megtűzdeltem ...

Néhány kedvenc konyhai élményemről is szólok. Hatéves lehettem, amikor először sütöttem: kenyérkockákat az iciripiciri, öntöttvas lábosomban, az illatos, sercegő zsírban, a vaskályhánk tetején, télen… édesanyám felügyeletével persze. A kicsit rohanós, gyerekkori éveim alatt anyukám azértrendszeresen eljárt a városi piacra; sok finom, friss zöldfélét fõzött, házi túrót készített, lekvárokat, befőtteket rakott el, egy „tyúkos” háztól hoztuk a friss tojást. Édesanyám húslevesét a húgommal „aranylevesnek" hívtuk. A legtöbb gyerekkori nyári vakációt a nagymamámnál töltöttem falun. Mamikámnagy fateknőben,hetente dagasztotta a ropogós héjú, bársonyos bélűkenyereket. Kati nagynénémmel büszkén vittük a puffadó kelesztőkosarakat a pékhez süttetni (innen ered a kovászos kenyér mániám!). Volt igazi kenyérlángos is, sűrű, sárga kacsazsírral lekenve, vékony szelet májcikával, cukros, forró teával. Mamika egyéni, „göndör” gyúrt tésztája mai napig a kedvencem; most már legtöbbszörén is igy készítem, már csak a nosztalgiakedvéért is!

Top 3 hét szakácsa 2012-ben >>

Shakshuka humusz ágyon

Pesten az V. kerületi Hummus Bárban ettem ezt a fantasztikus összeállitást. Ott forró, helyben sütött kemencés kenyérrel kínálják. Kimondhatatlanul finom! Ráadásul egészséges is ...

A kelt tésztákat kezdetben rendszeresen-módszeresen elszúrtam; egészen addig, mígnem egy drága jó rokonom, Lizus néni meg nem tanított, mégpedig édes, kelt tésztával. Amikor a hattyút formáltam, a drága néni említette, hogy „talán kicsit kisebbre”, de én nem akartam piciket. Szóval, amikor a sütőbe néztem, a kecses hattyúk a szemem láttára nőttekóriási, félelmetes szörnyekké; összefogódzva, fenyegetően meredtek rám a szúrós szegfűszeg szemeikkel a forró sütõbõl! Rögtön megtanultam, hogy a kelt tészta duplázódik! A családomáltal készítettételeket szeretem a legjobban!Mindkét vegetáriánus lányom szuper jó szakács; a férjem specialitása a jó, magyarosbográcsgulyás, az omlós grillhúsok, a habkönnyű körözött és az általa kitalált lepénykenyér, amit frissen készít a gulyáshoz. Azén konyhaiérdeklődésem most a könnyű, zöldségesételekés a vadélesztős kovásszal készült kenyerek. Szeretettel fõzünk;így az étel testet-lelket táplál. :) Rengeteg receptet olvasok a NoSaltyn, és sokat tanulok a hozzászólásokból is. Csodálom szakácstársaim kreativitását, odaadását, türelmét; különösen a dolgozó fiatalokat, akik a mai rohanó életritmusban is tudnak meghitt, családi étkezéseket varázsolni, amikor ízletes, egészséges ételeket tesznek az asztalra.

A hét szakácsa: Iluska >>

Foszlós vaníliás kalács

Nálunk nagyon népszerű ez a puha, vajas, vaníliás-tejes kalács. Én gépben dagasztom, és ha sietek, akkor abban is sütöm. Klasszikusan egyszerű és nagyszerű.:)

Lúgosító sali

Szombati ebéd; azért ilyen sovány, mert este nagy vacsi lesz barátokkal. Reggel Terike vajdasági csoda sós variációját sütöttem; ez alkalommal öregtésztával, teljes kiőrlésű ...

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ez a citromfacsaró trükk az új kedvenced lesz: csak semmi...

A citromfacsarás bonyolult procedúra tud lenni, hiszen a félbevágás után még a magokat is el kell távolítani a lé kinyereséhez. Mai Napi Tippünkben egy igazán egyszerű trükköt mutatunk nektek, amihez egyetlen plusz eszközre van szükség, és közel nulla erőbefektetésre, olyan egyszerűen lehet kifacsarni a citromot, ráadásul magmentesen.

Nosalty

További cikkek

A Lindt sem akar lemaradni: ennyiért adja dubaji csokiját

Az internetsztár dubaji csokit lassan senkinek sem kell bemutatnunk, hiszen ez az a közel-keleti édesség, ami nálunk is egyre keresettebb. A hazai cukrászdák is igyekeznek felvenni a versenyt az édességgyártókkal, sorra dobják piacra saját dubaji csokijukat. A Lindt is így tett, lássuk, mennyibe kerül a limitált kiadású csokoládé náluk!

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...