A hét szakácsa: Redy

Eheti kiemelt szakácsunk, Redy, alias Edit nagymamájától leste el a főzés csínját-bínját. Nem volt nehéz dolga, hiszen mentora egy egész Duna-parti üdülőnek főzött akkoriban.

„Három a magyar igazság”, szól a mondás. Nekem is három igazi hobbim van: a kirándulás, a zene és a főzés. Kirándulni gyerekkorom óta járunk a családdal: számos csodás hely van a világon, és igyekszem ebből minél többet látni. Számomra úton lenni tényleg a boldogság. A zene iránti vonzalmam családi hagyomány, nálunk mindenki zenél valamit: én már 27 éve énekelek a Szent István Király Oratóriumkórusban Zuglóban.

Redy szakács

A főzést nem kezdtem ilyen korán, sosem voltam egy konyhában sürgölődő gyermek. Csak miután férjhez mentem, akkor szaladtam először a Nagyihoz, hogy hogyan is kell pörköltet meg galuskát főzni. Drága Nagyikám szakácsnő volt, egy Duna-parti üdülőben irányított egy egész konyhai csapatot, és türelemmel oktatott engem is: minden szakkifejezést részletesen elmagyarázott, konyhai trükköket mutatott. Szép lassan kezdett kibontakozni bennem az a láz, ami most már rendszeresen elfog, ha kést vagy serpenyőt veszek a kezembe.

Ezeket olvastad már?

A férjem nagyon szeret enni, főleg a tradicionális magyar ételeket, én viszont az első alkotásomtól kezdve állandóan kísérletezem. Hiába kérlel folyton, hogy neki jó a rántott szelet sült krumplival, nekem mindig újabb és újabb ételeket kell kipróbálnom. Ha tehetném, sohasem főzném kétszer ugyanazt! De nem is teszem, mert mindig variálok valamit a szokásos fogásokon is – mostanában ismerkedem az egészségesebb, glutén- és cukormentes változatokkal. Az énekkaros barátnőimnek is rendszeresen viszek az elkészült fogásokból kóstolót. Ha megkérdezem tőlük, mit süssek, rögtön felemlegetik az első süteményeim egyikét, és kórusban ezt válaszolják: „ AZT A RONDA, DE FINOMAT”!

Rakott ételek Redy konyhájából

Húsos lencse csőben sütve

Untam már a szokásos lencsefőzelék verziót, de a kamrában talált lencséből akartam készíteni valami ízletest. Eszembe jutott egy régen olvasott recept, és kicsit a saját szám íze ...

Rácos padlizsán

A padlizsánt csak most kezdjük megkedvelni a családban. Ehhez remek segítség volt ez a húsmentes egytálétel, mely bizonyította, hogy kiválóan passzol a burgonyával és a lecsóval is! A ...

Szerb gyuvecs

A bolgár gyuvecsnél megígértem, hogy közzéteszem a szerb változatot is. Ez sem ördöngősség, remek alkalom maradék pörkölt és párolt rizs felhasználására. Én személy szerint ...

A leglelkesebb rajongóim természetesen a 6 és 11 éves lányaim, akik szívesen segítenek is nekem a konyhában. Mikor egyszer megkérdezték tőlük az iskolában, hogy miért szeretik anyát, ez válaszolták: „Mert finomakat főz!”

Ezeket olvastad már?

Mindhárom hobbimnál döntő szerepet játszik az, hogy nem magányos szórakozások, hiszen a családommal illetve a barátaimmal együtt töltöm a rájuk fordított időt. Mivel nagyon szeretem a társasági rendezvényeket, rendszeresen szervezek baráti és családi bulikat, ahol azon igyekszem, hogy az általam elkészített ételek és italok hozzájáruljanak a kellemes időtöltéshez. Amikor látom, hogy a vendégek jóllakottan, élményekkel gazdagodva távoznak – na ezek a pillanatok azok, amikért érdemes sütni-főzni!

Legújabb receptek

Narancsos pepita szelet

Egy toszkán narancstorta és az angol battenberg sütemény receptje ihlette ezt az ínycsiklandó extrán narancsos, így az ünnepekre is tökéletesen illő süteményt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...