A hét szakácsa: Oli(e)va

A hét szakácsa rovatunkban hetente egy-egy szakácstársatokat ismerhetitek meg közelebbről. Fogadjátok szeretettel a NoSalty e heti főszakácsát, Oli(e)vát!

Egy észak-nyugati, dunántúli kisvárosból származom, magyar vagyok, ezt azért írom, mert nagyon sok görög receptem van fenn, a családommal Cipruson élünk. A pápai mama főztjén nőttem fel, nagyon vékony, nagyon válogatós gyerekként (büntetésként többször ültem néhány órán át egy tál spenót- vagy sóskafőzelék felett). A nagyi almás-mákos réteseinek, rántott husijának, túrós palacsintájának és a legtöbb egyszerű magyar ételének az ízét eddig még nem tudtam rekonstruálni, de szerintem nem is fogom tudni soha.

Koupepia

Végre kinőttek a szőlőlevelek! Igen, igen ez a dolma, dolmadakia (töltike) a ciprusi dialektuson. A tavaszi fő kedvenc, nincs az a mennyiség, ami el ne fogyna. Még másnap, hidegen is (talán ...

Nem tudom, talán azért, mert zsírral főzött, vagy az alapanyagok tiszta minősége lehetett ennek az oka, az ízekre emlékszem, de sajnos soha többet nem fogok ilyen ételeket enni. Arra is emlékszem, mikor a hatalmas hússzeletet betette a serpenyőbe, az rögtön elkezdett sisteregni, és kívül szép pirosra, belül omlósra, puhára sült. Napjainkban, mikor én teszem bele a húst a serpenyőbe, először is egy csomó víz jön ki a húsból, azután kezd el sülni rendesen.

Igazi görög gyros házilag

Mielőtt feltettem volna a receptet, láttam, hogy már van 32 belőle, aztán figyelmesen elolvastam mindegyiket... Erőspista, ketchup, pörkölt, aprópecsenye, zöldborsó, savanyú uborka, ...

Igen, a hormonokkal felfújt, hentesnél, szupermarketben vásárolt húsokról beszélek, ezekhez új konyhatechnológiát kell kitalálni, hogy finom étel kerüljön ki az ember keze alól. Be kell vallanom, hogy nem sündörögtem a konyhában, a szüleim késő délutánig dolgoztak, s mikor már elvesztettük a mamát, napközis lettem, aztán az egyetemen menzás. Imádtam a rizses húst, a gulyáslevest meg a rakott krumplit, ezt hatalmas tepsikben sütötték, a krumpli jó ropogós volt, viszont a paradicsomos káposztával, a kelkáposzta- és finomfőzelékkel meg a mai napig ki lehetne kergetni a világból.

A férjemmel az egyetemi évek alatt ismerkedtem meg, nálunk tanult a Műegyetemen, ciprusi görög. Én a konyhában még mindig nem sündörögtem. Hála Istennek, Sandwich báró már kitalálta a néhány esti vacsoránkat. Aztán Ciprusra költöztünk, megszületett a két gyerek, már nem volt mese, főzni kellett...

Muffin fánk meggylekvárral

A profi ételképeknek nagy hatalmuk van... A neten láttam meg ezt a mindennapi, nassolós sutit, olyan szép volt a felvétel, hát úgy megkívántam... Amúgy meg szupergyors, szuperkönnyű, ...

Szuvla

Ez volt a húsvéti ebéd... Persze a görög húsvét az idén egy héttel később volt mint a katolikus, azért késtem el egy kicsit a recepttel, de nem baj jön a tavasz és a nyár, hátha ...

Görög spenótpite

Sós piték között a legnagyobb kedvenc. Kisfiam, mikor Angliában tanult, a spanakopita hiányzott neki a legjobban, telefonon mondtam el neki a receptet, "kisfiam ez nagyon egyszerű", és ugye ...

Ettetek már paradicsomos tésztafőzeléket? Na, a görög evett... Paradicsomlevest akartam főzni, betűtésztával, honnan tudtam volna, hogy csak egy fél marék tészta kell a paradicsomos lébe, olyan kevésnek tűnt. Ugye, más kárán tanul az okos, én mindig a magamén, itt sajnos nincs segítség, a ciprusi mami már nagyon idős, így magad uram, ha szolgád nincsen... Mivel én az ELTE Bölcsészkarán végeztem, a könyv a legjobb barátom, hoztam ki sok szakácskönyvet is, most már jól tudom főzni a magyar és a görög „klasszikusokat" is.

Paleo gyümölcsfagyi

Egyszerű, de nagyszerű... Szuperegészséges, csak három hozzávalóból, mindenki ehet belőle, ételallergiások, vegák, vegánok, paleosok és a nyers ételek kedvelői...

Tulajdonképpen nagyon szerencsés vagyok, mert a világ két legjobb konyhájának ételeit készíthetem, télen magyar, nyáron a nagy meleg miatt, görög konyhát vezetek. A főztömről beszéljenek helyettem inkább a receptjeim, mindennapi ételek, csak egy anya vagyok a sok közül, aki szereti a családját, és odafigyel arra, hogy mindennap legyen főtt étel az asztalon.

A beduinok körözöttje

A közelkeleti konyha, főleg a tejtermékek készítésének nagy tanítói a beduinok voltak, nomádokként állandóan költözve az egyik helyről a másikra meg kellett őrizniük a kecsketej ...

Striftopita

Egy másik kedvenc sós pite, nagy variációs lehetőséggel. Lehet egyéni kis csigákat tekerni belőle, és a tölteléket is választhatjuk ízlés szerint (édes túrós, vagy fetás-spenótos ...

A NoSaltyt imádom, néha órákat töltök itt a jobbnál jobb receptek között böngészve, sokat el is készítettem, és itt szeretném megköszönni szakácstársaimnak a tiszteletreméltó munkát, ami egy-egy recept mögött áll!

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Hókifli

Minden karácsonykor kerül belőle ünnepi asztalra. Nagyon szeretjük!

Fedák-torta

A karácsonyhoz nálunk hozzátartozik egy finom gesztenyés sütemény, vagy éppen torta, így ez a finom, gesztenyés torta is nagy kedvencünk.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...