E heti főszakácsunk Olaszné Anci szakácsunk, aki negyven éve aktív a konyhában, sőt élete egy részében nemcsak otthon főzött. Fogadjátok szeretettel gondolatait a főzésről!
Nagyon szerencsés embernek mondhatom magam, mert imádtam a munkámat, amiben 38 évig dolgozhattam. Egész eddigi életemben a sütés-főzés okozta mindig a legnagyobb örömet otthon is a számomra. Kezdve a bébiételektől, amit szintén nagy szeretettel készítettem mind a négy gyermekemnek, amikor picik voltak.
A hét szakácsa: Éva-Anyóca >>
húsrolád
A mi családunkban nem kis képzelőerőre van szükség a hideg kaját illetően, mert mindenre ráunnak! Azt hiszem, egy kicsit elkényeztettem őket, amióta itthon vagyok. Disznóvágáskor elég ...
töltött kelt tészta
Már régóta készítem a krokodilokat néha több, néha kevesebb sikerrel. Nem mindig sikerült egyformán! Először úgy belejöttem, hogy a szomszédoknak is krokodilt osztogattam, az egyik ...
tésztaleves
Nagyon régen Édesanyámtól tanultam ezt a levest. Mivel a forró paprikás zsír vagy olaj forrón a levesbe öntve suhogó, sistergő hangot ad, anyukámtól úgy tudom, innen ered a "suhantott ...
tokány
Egész évben félreteszem a napilapot, hogy legyen mivel begyújtani télen. Egy ilyen alkalommal találtam rá, arra az újság darabra, amely ennek a receptnek a leírását tartalmazta. Eszembe ...
marhasült
Ilyenkor télen több szabadidőm van, amit a lakásban töltök, így ráérek az asztalra kerülő ételeket egy kicsit jobban megdíszíteni. Hétvégén általában a gyermekeinkkel ebédelünk, ...
kalács
Az esküvők elmaradhatatlan kelléke volt a Vőfély kalács vagy Lakodalmas kalács. Attól függően változott a neve, formája, hogy az ország, mely részén került sor a lakodalomra, és ott ...
A munkahelyemről is nagyon sok kedves emléket őrzök, pl. amikor a kórház udvarán összetalálkoztam egy-egy beteggel és elmondták, hogy úgy enne egyikük paprikás krumplit kolbásszal, a másikuk lecsót... Igyekeztem nekik elkészíteni ebédre. Egyszerű emberek lévén, az ételek fantázianevei alapján nem mindig tudták kitalálni, hogy mi is lesz az ebédjük. Ha később összefutottam velük az udvaron, nagyon megköszönték és nem győztek hálálkodni. Eltelt valamennyi idő és én megkérdeztem a nővérektől, hogy vannak ezek a betegek. Nagyon fájt a szívem, amikor elmondták, hogy már nincsenek közöttünk. Viszont annak nagyon örültem, hogy tehettem értük valamit a magam módján, ami számomra természetes volt. Vagy amikor egy Mikulás-ünnep közeledtével, a kolléganőimmel együtt madártejet készítettünk a Gyermek osztály ünnepek alatt is kórházban maradt kis lakóinak, és a büfében vásárolt csokitélapókkal együtt felküldtük nekik az ebédjük mellé. Apró dolgok ezek, de a mai napig nagyon kedvesek a szívemnek.
A hét szakácsa: Csiki Piroska >>
zöldségleves
Nagyon szeretjük a túrós-tejfölös ételeket. Nem csak hétköznapon szoktam főzni. Amikor ráérek, elkészítek 4-5 tojásból egyszerre táskákat, és fagyasztós dobozokba, ...
rántott hús
Különlegesen finom ízharmóniát nyújtanak a töltelék hozzávalói. Vigyázzunk, a kolbász is sóz! Nagyon finom, hétvégére, sőt
hétköznapra is szeretettel ajánlom mindenkinek.
nyúlpörkölt
Egy baráti házaspárral szoktunk időnként a kertben bográcsolni. Ők nyulakat tenyésztenek, így mindig van utánpótlás.
Náluk így mindig nyúlpaprikást eszünk - nagy örömünkre - mert ...
karamellás torta
Imádom a karamell ízét, és mivel találtam egy karamelltorta receptet -ami nekem egy kicsit első olvasásra drága, az elkészítése pedig számomra rizikós volt- itt-ott megváltoztatva ...
krumplis ételek
Egy kölcsön újságban találtam erre a szuper finom köretre. Én legalábbis köretté léptettem elő, és némi változtatással készítettem el. Ezt a változatot ismertetem meg ...
krémes süti
Régi recept, a családom nagy kedvence. Majdnem feledésbe merült, mert mindig új receptekkel próbálkozom.
Közelednek az ünnepek, a jó hangulatú családi ebédek ideje. A mi családunk túlnyomórészt az igazi, magyaros konyha híve, de szívesen megkóstolják az újdonságokat is. Kicsit muszáj is nekik, mert rajtuk próbálok ki minden sikerült és kevésbé sikerült receptet is. Még a hidegkonyhát sem vetik meg, aminek én örülök csak igazán, mert lehet alkotni. Mindegy mi kerül az asztalra, elég, ha szeretettel és szívvel-lélekkel tesszük a család elé. Mikuláskor, karácsonykor az ünnepi teríték mellé csempészek egy-egy csokimikulást vagy 1-1 szem szaloncukrot mindenki tányérjára. Az a fontos, hogy akár a vasárnapi, akár az ünnepi ebédek, meghitt, örömteli együttlétek legyenek.
A hét szakácsa: Fahéj >>
reggelire
Mostanában elég rossz étvágya van a gyerekemnek, és ezért egy kis cselhez kellett folyamodjak. Gondoltam, ha kicsit megdíszítve rakom elé még az egyszerű felvágottat is és kibírja, hogy ...
hidegtál
Ez egy nagyon hirtelen ötlettől vezérelve összerakott madár lett, szinte az otthon fellelhető hozzávalókból készült. Egy fej lila hagymát is előkészítettem, de véletlenül kimaradt, ...
hidegtál
Olyan szép, tavaszias időnk volt mostanában. Igaz, hogy a népi mondás úgy tartja: "A kutya nem eszi meg a telet!" Mi bizony azt hittük, hogy már "megeszi ". A barátaink Télűző ...
göngyölt hús
Ismerőseim körében sokan nem kedvelik a csirkemellet, mondván, hogy száraz, parázs ez a része a csirkének. Szerintem meg ezért jó a bacon vagy füstölt szalonna felhasználása az ilyen ...
krémes süti
Ez a sütemény az én egyik kedvencem, bármilyen előkelő vendégnek, bármikor feltálalhatjátok. Az az előnye is megvan, hogy lisztérzékeny vendégeitek is fogyaszthatják.
különleges palacsinták
Egy gasztromagazinban olvastam ezt a receptet. Nagyon szeretjük a birsalmát, egy kevés alapanyaggal ugyan, de mégis csak kipróbáltam kíváncsiságból! Jó kis desszert kerekedett belőle.
Örömmel látom, hogy a gyerekeim is átmentették az ő kis családjukba a karácsonyi készülődésnek, az otthonuk díszítésének, a cinkos titkolódzásnak a varázsát. Még a 18 éves unokám is mindig kérdezi, hogy „Mama! Ugye most is lesz családi karácsony?" Én mindig örülök, ha tanulok tőletek valami finomságot kedves szakácstársaim, mert így szinte kiapadhatatlan az a forrás, amelynek segítségével mindig valami újdonságot varázsolhatok népes családom asztalára. Köszönöm nektek. Nagyon jól érzem magam ebben a kis csapatban, és sok olyan szakácstársat érzek már-már baráti közelségben magamhoz, mint pl : Csiki Piroska, Éva-Anyóca, Fahéj, witch, Torma, Évi-néni... Sorolhatnám a végtelenségig. Állandó kíváncsisággal várom az új recepteket tőletek, mert erre mindig nyitott leszek!
A hét szakácsa: Klivi >>
lencseleves
Ez a leves elég sűrűn kerül a mi családunk asztalára, mert a lencsét és a savanyú káposztát is nagyon szeretjük. A C-vitamin tartalma miatt is fogyasszunk ilyenkor minél több savanyú ...
töltött kelt tészta
Nagyon sokszor sütöttem ezt a kiflit, régen a munkahelyemen, ma már csak itthon.
Milyen jó, hogy van a spájzban szilvalekvár! Érdemes volt vele annyit dolgozni a nyáron. Nálunk nagyon ...
gombócok
Erre a receptre egy napilap gasztro mellékletében figyeltem fel. Érdekesnek találtam, és egy nap csontleves után ez volt a második fogás. Nekünk ízlett, és ami nem mellékes szempont, ...
resztelt máj
Nagyon finom, gyors étel, sertésmájból is elkészíthetjük, ha valaki nem szereti a pulykát.
Az eredeti recept szerint, zelleres burgonyapürével tálalták, ezt én nem tehettem, mert az én ...
gesztenyetorta
Egy baránőmtől kaptam ezt a receptet, az interneten találta. Annyira kíváncsivá tett ez a recept, mivel nagyon jól néz ki és még sütni sem kell! Tojást sem kell felhasználni hozzá ...
vargabéles
Erre is csak azt tudom írni, hogy a kis családom nagy kedvence. Különösen az egyik kisfiamé, ezért elég sokszor elkészítem.
A rovat korábbi cikkeit itt találod >>