Sok száz éves főfogások
Sajnos a főzési eljárásokat sosem tudtam autentikusan leutánozni kemence, parázs és egyebek híján, de amit lehetett, megtettem a cél érdekében. Általában azonban nem sikerült pont olyan alapanyagokat beszereznem (vagy ha igen, akkor sem lehetek ebben teljesen biztos), sokszor nem stimmeltek az arányok, különösen süteményeknél értek emiatt kudarcok, de ez könnyen betudható a liszt, tojás stb. minőségi változásának. Mostanra a recepteket inkább útmutatásnak tekintem, nem csak a főzési eljárások, de az alapanyagok tekintetében is. Sosem hiszem el a mennyiségeket, különösen a 20. század előtti recepteknél, a 19. század előttieknek pedig egy szavukat sem. A kedvenc újrafőzött régi receptjeim az 1698-as feketeleves, az 1881-es borsólevesés az 1878-as zsemlyepofészni, ezeket az első kísérletek óta is többször készítettem már.
A leggulyásabb gulyásról olvass itt!Magyar-néprajz szakos voltam az egyetemen, innen jött a régi ételek és a régi szakácskönyvek iránti érdeklődésem, egy darabig ugyanis azt gondoltam, hogy szakdolgozattéma lesz belőle. Aztán a téma változott, de az érdeklődés megmaradt, és a mai napig nagy lelkesedéssel töltenek el ezek a régi receptek. Szeretem olvasni őket, felfejteni a jelentésüket. Érdekelnek a régi mértékegységek, régi eszközök, furcsa alapanyagok és mindaz, ami ezeken keresztül átsejlik az adott korszakból. Sokáig csak úgy nyúltam ezekhez a receptekhez, hogy igyekeztem mindent szó szerint betartani: a mennyiségeket, a hozzávalókat, az elkészítés menetét.
Ezeket olvastad már?
Rétegezz palacsintát Kata receptje alapján!
Két kicsi gyerekem van, akiknél a zöldségekkel, gyümölcsökkel, húsokkal és tésztaételekkel való megismerkedés számomra is új dimenziókat nyitott meg. Őszintén rácsodálkoztam a sótlanul, zsiradékmentesen párolt zöldségek saját ízére, és azóta sokkal tudatosabban állok hozzá a főzéshez, az alapanyagok kiválasztásához. Bár én szülőként igyekszem bevonni a gyerekeket a főzésbe, egyáltalán nem bánom, ha inkább kimaradnának belőle. Egyrészt, mert egyedül főzni sokkal egyszerűbb és nyugodtabb, másrészt, mert hátha ők is inkább a saját tempójukban szeretnék majd felfedezni a konyha világát. De, ha inkább velem és most, annak is nagyon örülök, sőt, talán még jobban is.