A hét szakácsa: Dorcus89

A hét szakácsa rovatunkban hetente egy-egy szakácstársatokat ismerhetitek meg közelebbről. Fogadjátok szeretettel a NoSalty e heti főszakácsát, a neve: Dorcus89!

Ha a sütés-főzés kezdeteiről, szeretetéről kérdeznek, nekem egyből a kóspallagi nagymamám jut eszembe és a vele eltöltött nyári szünidők. Mai napig úgy gondolom, ez az időszak határozta meg, hogy most ennyire szeretek a konyhában sündörögni. Amikor abból állt a napunk, hogy reggel felkeltünk, fogtuk a fonott kis kosarat és hátramentünk a „kis" kertbe és „bevásároltunk", majd ebből főztünk ebédet a fiúknak. Egy kisgyereknek, aki egyébként a városban lakik, egy csoda, amikor a répa kibújik a földből, a hagyma kiszakad addig megszokott helyéről, a málna a bokorról egyből a szájba landol és sorolhatnám holnapig. A zöldségek-gyümölcsök szeretete, a saját munka gyümölcsének a megismerése és megszeretése az, ami megalapozta az én szakácskodásomat.

Hat-hét évesen már nokedli- és csipetkegyáros voltam Nagymamám óvó és tanító felügyelete mellett. Amiben tudott befogott, tanított, elmondta a praktikákat. A lucskos-mákos szilvás gombóc az egyik, amit sosem fogok elfelejteni, és az ükunokáimnak is szeretném megtanítani azt, hogyan is forgatta meg azokat a gombócokat az én nagymamám.

Parmezános karfiolkrémleves

Nők Lapja Konyha magazin egyik receptje. Nagyon szeretjük így ősszel a krémleveseket, és a karfiolkrém külön kedvenc. Itt a fűszerezés ami megkülönbözteti a többi recepttől, na meg ez ...

Napon érlelt rumos ringló

Ez a mennyiség 4 közepes méretű befőttes üvegre elég. Ha másmilyen a befőttes üvegünk, akkor érdemes a szilvákat üvegbe rakni, felönteni annyi vízzel, hogy ellepje, majd ezt a ...

Sajtos-tejfölös pogácsa

Nagyon könnyű és egyszerű elkészíteni. Kezdők is könnyedén elkészíthetik, mert nem igényel sok munkát és tapasztalatot. 2-3 tepsi lesz belőle. Nálunk a családtagok sorra adták át ...

Őszibarackos tarte tatin

Egy francia szakácskönybe találtam ezt a receptet. Amolyan gyors és egyszerű francia tarte tatin. Az eredeti recept almát használt, de más gyümölcsből is finom, pl. sárgabarack, körte.

Aszalt paradicsom olajban

Nők lapja konyha magazinban találtam ezt a remek és ízletes receptet. Az átlagostól apróbb paradicsomot vegyünk, és olyat aminek vékony a héja, de nem feltétlenül koktél paradicsomot. ...

Miután ezek az idők elmúltak, egy jó ideig elmaradoztak a főzőcskék, kamaszodtam, próbáltam felfedezni a világot. Majd szépen-lassan visszatértem a konyhába, rájöttem, hogy ez nekem tetszik és megnyugtat, koncentrálásra késztet, másrészt pedig kiélhetem a kreativitásom, így is fel lehet fedezni a világot.

Mostanság pedig úgy érzem, lassacskán kezd kifejlődni a saját stílusom a konyhában, kezdem megtalálni azt a vonalat, amivel szívesen foglalkoznék komolyabban is. Az egyik ilyen vonalat anyukámnak köszönhetem. Amióta az eszemet tudom, a szüleim a Fővám téri Vásárcsarnokban dolgoznak. Van egy kis kávézó-édességboltjuk, ami híres a finom kávéjáról és anyukám sajátosan elnevezett kávéiról. Az elnevezésekben a csarnok dolgozói ihlették őt meg (Milady, Csirkefogó, CsarnokHabos stb). Ezt azért is említettem meg, mert a csarnokban a zöldségesek-hentesek-vásárlók receptjei szájról szájra terjednek. Ha szerencsések vagyunk, jobbnál jobb recepteket kaphatunk egy kiló paradicsom mellé. Az ottani élet, a piaci lét, a dolgozók egymás közötti szoros kapcsolata az, ami engem elvarázsolt, és késztet arra, hogy ezeket a recepteket összegyűjtsem és megosszam másokkal is. Ez a gyűjtés anyukám nélkül lehetetlen lenne.

Szezámmagos túrós ropi

Anyukám isteni receptje, eddig mindenki nagyon dícsérte. A tészta 1-2 napig a hűtőben is eláll, ezért előre is elkészíthetjük. Ha megmaradt vagy hamarosan lejár a túró akkor is ...

Tepsis székelyborda

Lassan hagyománnyá válik itt nálam, hogy időről időre előkerül egy újabb "csarnokos" recept. Aki figyeli a főzéseimet láthatja, hogy a fővám téri vásárcsarnokból az ott ...

Az, hogy a főzés nekem nem nyűg és nem egy mindennapi kellemetlen feladat, abban rejlik, hogy imádom megetetni az embereket. Amikor a barátaimnak, családnak főzök és dicsérik, látom hogy nőnek a hasak a jóllakottságtól, csillog a szemük az ízektől, ez engem napokig feltölt energiával és erőt ad a hétköznapokhoz. Ez amolyan tyúkanyóféle érzés, megnyugtat, hogy megetettem a "gyermekeim". Ezek azok az apró dolgok, amik nem hagyják, hogy abbahagyjam a főzést, és segítenek abban, hogy publikáljam, megosszam a receptjeim másokkal.

Szeretem a gyors, könnyen elkészíthető ám különlegesebb ételeket. Szoktam is mondani, mikor elkérnék egy-egy receptemet, hogy én csak úgy, „gondolatra" főztem.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Szilvás pite dorcus konyhájából

Szezámmagos túrós ropi

Tepsis székelyborda

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Egyszerű tonhalas tészta

Nem kell túlgondolni egy gyors hétköznapi vacsorát vagy ebédet: ha tonhalas tésztát készítünk, biztosan minden éhes száj hamar boldogan elhallgat majd. Egyszerű alapanyagokból ...

Almakompót cukormentesen

Az almakompótot az év minden napján tudnánk enni, de a téli ünnepi időszakban kimondottan jól párosítható a sült kacsával, vagy más ünnepi ételekkel is. Ősszel készíthetjük ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...