E heti főszakácsunk, Bjkata, sokatok kedvence. Most arról mesél, hogyan és miért csatlakozott a NoSalty szakácstáborához, és milyen elvek vezérlik a konyhában.
mézes krémes
Jellegzetes karácsonyi sütemény. Könnyen nyújtható a tésztája. Házi készítésű lekvárral a legfinomabb. Mi szilvalekvárral szeretjük a legjobban. Kezdő háziasszonyok is könnyen ...
Nagyon megtisztelőnek éreztem, hogy néhány hónapnyi szakácskodás után én lehetek a NoSaltyn a hét szakácsa. Amikor még csak olvasgattam szakácstársaim megjelenő receptjeit, arra gondoltam, milyen jó, hogy itt azokat az apró fogásokat, konyhai titkokat is megosztják egymással a receptet beküldők, amelyek a szakácskönyvekből legtöbbször kimaradnak. Pedig gyakran éppen ilyen apróságokon múlik az étel sikeres elkészítése. Ez az önzetlen segíteni akarás tette nagyon szimpatikussá ezt az oldalt, és ez ösztönzött engem is arra, hogy megosszam az érdeklődőkkel receptjeimet, hátha ezekkel segíteni tudok valakinek.
A hét szakácsa: Torma >>
húsleves
Húslevest mindenki tud főzni, és mindenki a saját receptjére esküszik. Akár sertéshúsból, akár baromfihúsból főzünk húslevest, az eredmény akkor lesz igazán ízletes, ha a ...
resztelt máj
Gyorsan elkészíthető és laktató ebéd vagy vacsora a resztelt máj, főtt burgonyával és csemegeuborkával.
nudli
Néhány éve kaptam a nővéremtől egy olyan nudliszaggatót, amivel 10 perc alatt elkészül a nudli a gyúrástól a főzés végéig számítva. Nem kell formázgatni, sodorgatni a tésztát, ...
töltött tészta
A legfinomabb derelyét (papfülét) az Anyukám és az Apukám készíti. Zsemlemorzsa helyett ők száraz kenyér bélének morzsájából pirítanak egy jó adagot, és abban rázogatják össze a ...
pecsenye
Maradék főtt hús felhasználására az egyik legjobb módszer a "felturbózás". Ez nálunk azt jelenti, hogy a brassóihoz hasonló fűszeres mártást készítünk, és abban adunk új ízeket ...
Kezdőként nekem is jól jött volna annak idején néhány ilyen tanács, amikor az első piskótám „szalonnás" lett, mert nem melegítettem elő megfelelően a sütőt, de azt sem felejtem el, amikor először készítettem nokedlit, ami teljesen elázott. :) Szívesen próbálom ki a szakácstársaim által feltöltött recepteket, sok új étel vált itthon kedvenccé a NoSalty-receptek közül. Örömmel olvasom a hagyományos recepteket, a régi magyar ízeket őrző ételek leírását, de ugyanakkor érdeklődve várom az igazi újdonságokat, az általam még soha ki nem próbált, ismeretlen ételeket, más népek receptjeit is.
A hét szakácsa: Mercedes >>
töltött kifli
Néhány éve találtam rá erre a receptre az interneten, Habkönnyű sós kifli elnevezéssel. Azóta már rengetegszer elkészítettem különböző ízesítéssel. Készült már pizzakrémmel, ...
raguleves
Ezt a levest annyira szeretjük, hogy általában dupla adagot főzök belőle, hogy még másnap is ez lehessen az ebéd. Nagyon laktató étel, ezért második fogásnak fánkot, palacsintát vagy ...
kefires lángos
Ezt a receptet 20 éve kaptam az egyik kolléganőmtől. Akkor régen rendeztünk egy baráti lángos-sütögetős estét is, ahol a gyerekek is nagyon jól érezték magukat, mert nagyon hangulatos ...
céklasaláta
A cékla az egyik legegészségesebb zöldségféle. Rengeteg értékes anyagot tartalmaz. Érdemes belőle minél többet fogyasztani. Nagyon finom krumplis tésztával, de bármilyen húsételhez ...
almás pite
Az egyik legkönnyebben és leggyorsabban elkészíthető sütemény, amit még kezdő háziasszonyok is bátran kipróbálhatnak. Garantált a siker! Én 15 évesen sütöttem ilyet először.
Szerencsésnek mondhatom magam, mert szinte minden megterem a kis kertünkben a zöldségféléktől a gyümölcsökig, a zöldfűszerektől a ritka növényekig. A férjem hobbija a kertészkedés, a nagyszüleitől leste el a növénytermesztés csínját-bínját. Megnyugtató számomra, hogy amiből főzök, az nem tartalmaz káros anyagokat, és mindig minden friss állapotban kerül a konyhába. Rengeteg befőttet készítek, savanyítok uborkát, káposztát stb. A zöldborsó és a zöldbab pedig lefagyasztva várja, hogy a következő szezonig színesíthesse itthon az étlapot. Szeretek főzni és sütni, igazi kikapcsolódást jelent számomra a munka után, ha belefeledkezhetek a főzőcskézésbe.
A hét szakácsa: Iluska >>
sajtos rúd
Valamikor régen egy újságban jelent meg ez a recept F. Nagy Angélától. Ő nem pizzakrémet írt a receptjében, hanem paradicsompürét és zöldfűszereket (metélőhagyma, petrezselyem vagy ...
káposztás egytálétel
A dédi szerint: "Ha nincs otthon se édes, se savanyú káposztalevél (vagyis haraszt), akkor a töltött káposztát elkészíthetjük úgy is, hogy a töltelékből gombócokat formázunk, és a ...
csigatorta
A vaníliás-citromos rózsa receptjét alakítottam át narancsos-kakaós-fahéjas rózsára, mert ezt a két finomságot egyszerűen nem lehet megunni!
szilvás pite
Ezt a receptet most készítettem el először, de valószínűleg ezután minden augusztusban újra és újra el fogom készíteni, amikor megérik a szilvánk. A Mindmegette.hu oldalon találtam ...
Mindenkinek azt kívánom, hogy találja meg itt a NoSaltyn azokat a recepteket, ízeket, amelyekkel megörvendeztetheti a családja apraját-nagyját!
A rovat korábbi cikkeit itt találod >>