Jókai is megmondta, hogy egy férfihoz a hasán keresztül vezet a legrövidebb út. Ez csak részben igaz, mert nemcsak hogy elvezet hozzá, hanem az úton is tart. Rövidtávon lehet, hogy összetarthat egy kapcsolatot a testiség, a kezdeti tűz, de aki hosszú időre tervez, végig kell gondolnia a következő dolgot: a has csak metafora. A közös étkezés olyan hátteret ad a beszélgetéseknek, ami így lélegző, élő kapcsolattá lesz.
A főzés nekem amellett, hogy emberi kapocsnak tartom, egyfajta semmidoboz. A semmidoboz az, amibe visszavonul az agyad, és az adott pillanatra figyel. Az ételanyagok, hőmérsékletek, ízek összetalálkozása, melyek a te tányérodon nyernek értelmet. Szép kis házimunka, sőt kiváltság, ha belecsempésszük az alapanyagok szeretetét. Ahogy az életben minden dologban, az egyszerűséget vallom a konyhámban is. Nem idegenkedem az újdonságoktól, talán még sohasem készítettem el ugyanazt az ételt ugyanúgy, csak hellyel közzel hasonlóan.
Minden változik, de egy dolog állandó. Minden este 7 órakor menetrendszerűen feltűnik az ember a konyha küszöbén, aki élete árán sem akarja kipróbálni, milyen egy joghurtot vacsorázni. Az évek rutinja kialakított egy sémát a húsételekben, ami nagyszerűen működik. Így hangzik: zöldséged a fűszered, ne hagyd, hogy kiszáradjon, és ha beleharapsz, ropogjon a megpirult teteje.
Tél végén beérem azzal a növénnyel, ami akkor is harsogja haragos zöld színét, amikor a hóból kandikál ki, elrejtve termését. Szent Hildegárd óvva intett a fogyasztásától, de ahogy a franciák, én is csak huncutul beledobom a kosaramba, és jót eszünk belőle. Ez a póréhagyma, annak is a téli fajtája, ami túléli a fagyokat. Szerencsére nagyon alkalmazkodó, jó barátságban van minden olyan disznótorosról hozott húskészítmény ízével, ami a kamra feltankolása után épp erre a borongós időre érik össze. Hedonista lakomát főzhetünk belőle, a zöldségek részesülnek a saját zsírjában és levében puhuló hús ízeiből és viszont. A szalonna zsírját a szivacsfunkciót ellátó kukoricakása szívja magába. Kicsit ropog, kicsit forró, nagyon jó.
A Le Café de Capucine blog további receptjeiért kattints ide