A helytelen táplálkozás kinyírja a száj hasznos baktériumait – előzd meg, így!

A szánkban több millió, az egészségünk szempontjából hasznos mikroorganizmus található, amiket a rossz táplálkozással sajnos elpusztítunk. 

A szánkban sokféle mikroorganizmus található, ám legnagyobb számban a baktériumok vannak jelen, amik jótékony hatással vannak a szervezetre - ugyanakkor a helytelen táplálkozás, a vegyszerekkel kezelt és adalékanyagokkal kevert élelmiszerek, a stressz és a helytelen életmód mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ne csak a bélflóránk, a de a szánk létfontosságú mikróbái is elpusztuljanak - vagy épp ellenünk forduljanak.

A szájban mintegy hétszáz baktériumfaj létezhet, ám egy emberben ezek közül mindössze úgy háromszáz él. Ezek a baktériumok nemcsak egymásra vannak hatással, de hordozójukra, vagyis ránk is. Kiveszik a részüket az emésztésből, megvédenek a kórokozóktól, védik a fogainkat, az ínyünket; és olyan kemikáliákat termelnek, amik segítenek fenntartani a szervezet egészséges működését - vagy épp betegségekhez vezetnek.

Ahogy nekünk, úgy a mikróbáknak is tápanyagra van szükségük, a nyálban pedig rengeteg ilyet találnak.

“Ahogy az algák megtapadnak egy hajó oldalán, úgy biztosítanak a fogak és az íny tökéletes felületet a baktériumok számára” - magyarázza dr. Julian Simmons melbourne-i kutató, aki hozzáteszi, míg egyes baktériumok eleve a szánkban vannak, “mások” csak akkor “költöznek be”, ha megfelelőek a körülmények.

A Melbourne Egyetem kutatói arra keresték a választ, hogy a megfelelő étrenddel hogyan javítható a száj flórája. A vizsgálatban ezerötszáz kísérleti alany vett részt, akik azon kívül, hogy nyálmintát adtak, életkörülményeikről és táplálkozási szokásaikról is részletesen beszámoltak. A mintákból kiderült, hogy az orális mikróbák egyre kevésbé változatosak, a szánk egészsége pedig - a modern étrendnek köszönhetően - egyre romlik.

Kimutatták hogy... :

... a cukrot és a finomított szénhidrátot erős savvá alakítják át a baktériumok, és mivel ezekből egyre többet fogyasztunk, egyre több lesz a szánkban a sav mennyisége is. Ez nemcsak a fogak és az íny állapotát rongálja, de az emésztőrendszerre is kihat.

Így védjük a mikróbákat:

  • Legyünk tudatosak! Napról-napra fogyasszunk kevesebb cukrot és finomított szénhidrátot!
  • Hacsak a fogorvos nem javasol mást, ne használjunk szájvizet, de használjunk napi rendszerességgel fogselymet, és naponta kétszer mossunk fogat!
  • A felmérésből kiderült, a felnőttek 88 százaléka nem fogyaszt napi szinten elegendő zöldséget, 55 százalékuk pedig mindössze egyszer eszik egy nap.
  • Táplálkozzunk változatosan, naponta ötször, kisebb adagokban!

Ezeket olvastad már?

via

Címlapkép: Getty Images

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...