Az étkezésünk is megvédheti a szemünket a monitorok káros hatásaitól

A számítógép előtt végzett munka kényelmes, de az egészségünkre nincs túl jó hatással.

Manapság egyre többet hallhatunk a kék fényről – általában negatív kontextusban. Köztudott, hogy a laptopok, okos telefonok és tabletek által kibocsátott fény rontja az alvásminőséget, akár a cukorbetegséghez is hozzájárulhat, emellett pedig a szemünk egészségére is rossz hatással van. Itt érdemes megjegyezni, hogy a napból származó fény egy része is kék, és ez kifejezetten jó hatással van ránk, hiszen élénkebbé tesz, ráadásul a boldogsághormon-termelést is fokozza.

A táplálkozásunk is megvédheti a szemünket a monitorok káros hatásaitól

Mégis: ha túlzásba visszük, az kifejezetten káros lehet, különösen a szemünkre.

Szerencsére azért van megoldás: védekezhetünk speciális szemüvegekkel, alkalmazhatunk szemtornáztató gyakorlatokat, de a táplálkozásunkat is bevethetjük. Nézzük, mit, illetve hogyan célszerű enni a szem egészségéért!

Lutein fogyasztása

A karotinoidok közé tartozó luteint szemvitaminnak is nevezik, hiszen képes megvédeni a szemszöveteket a kék fény okozta károsodástól. Szerencsére számos zöldségben és gyümölcsben – sőt egyéb élelmiszerekben is – megtalálható, például a kiviben, a szőlőben, a spenótban, a cukkiniben és a tojássárgájában is.

Okos étkezés este

Azok körében, akik esténként rendszeresen kék fénynek teszik ki magukat, az anyagcsere könnyen felborulhat, ami egyenes út a súlygyarapodáshoz és a cukorbetegséghez. A kék fény könnyen elnyomja a melatonint, az alvást segítő hormont, de a leptint is, ami a teltségérzetért felelős. Így lefekvés előtt mindenképpen kerüljük a szénhidrátban gazdag, nehéz ételeket, a kék fénynek való kitettséget pedig – amennyire lehet – kerüljük ezekben az órákban!

Hidratáljunk!

A kék fénynek dehidratáló hatása is ismert, különösen a bőr vonatkozásában, így ha rendszeresen kitettek vagyunk, akkor különösen fontos a vízfogyasztás. Naponta legalább 2.5-3 litert mindenképpen fogyasszunk el tiszta vízből vagy nem ízesített gyógyteából!

Forrásunk volt.


Még több életmódcikk itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...