A balatoni halsütödék legkeresettebb halfajtája a franciáknál olyan népszerű, hogy címerállattá avanzsált. A hal eredetileg az Atlanti-óceánban úszkál, vagyis közel 50 éve több ezer kilométert utazik az óceántól a Balatonig, hogy egy kis képzavarral élve klasszikus magyar strandétellé váljon.
Hekk a világ körül
A csukára hasonlító hal akár 1,5 méter hosszúra is megnőhet, azonban ezt a hosszt csak a szerencsésebb példányok érhetik el, ugyanis az exportra szánt halakat még fiatal korukban, 30-50 centisen kifogják. A halat az Atlanti-óceán európai partszakaszán, a Földközi-tengeren, Észak-Afrika partjainál és Izlandon halásszák, hogy a hekk imádó európaiakat kielégítsék. Bretagne-ban például annyira szeretik a hekket, hogy 2 napos hekk ünnepet is rendeznek a hal tiszteletére, sőt, egy halásztelepülés, Lorient focicsapatának címerében is helyet kapott.
A világon a legtöbb hekket a spanyolok eszik, évi átlagosan 6 kg/fő az adagjuk. De mi, magyarok sem vagyunk sokkal lemaradva a 4,5 kg/fő éves átlagunkkal, amihez egyértelműen hozzájárulnak a 40-50 évvel ezelőtt kialakult strandolási szokásaink.
A hekk a ’70-es évektől vált a vízparti ejtőzések elmaradhatatlan ételévé itthon, ami savanyú, vagy kovászos uborkával és fehér kenyérrel az igazi. Mivel akkoriban nagy mennyiségben exportáltunk halat külföldre, egyes feltevések szerint a hekkel igyekeztek pótolni az itthon fellépett halhiányt. A hekket eleinte tévesen tonhalnak, valamint tőkehalnak is hívtuk, de Váncsa István szakácskönyvében említést tesz a hal eredeti nevéről, ami a csacsihal volt. Nevének végső formáját valószínű úgy kaphatta meg, hogy az angol hake-et magyarítottuk.
Ha hekkezni támadt kedved, mutatunk pár tuti receptet!
Az elérhető árú, egzotikus hal elkészítése nem igényel nagy főzőtudományt: miután megforgattuk paprikás lisztben, forró olajban kisütjük, és már kész is az egyik legnépszerűbb nyári strandétel. A súlyából alig veszít, nem omlik szét, a fűszerezéséhez is elég egy kis só és bors, így a vízparti büfékben is szívesen készítik. Mivel olcsó, finom, kevés benne a szálka, ezért sokan még mindig ezt választjuk, ha megéhezünk a strandon. Persze, a balatoni halakat, a keszeget, a pontyot és a süllőt is érdemes beiktatnunk egy-egy balatoni nyaralás során, amiket a nagy hekk-láz miatt évtizedekig hanyagoltunk.
Ezeket olvastad már?
Bizarr dolgok, amik nem ételek, mégis megettük őket kiskorunkban
Nyugtassatok meg, hogy ti is megettetek kiskorotokban minden hülyeséget? Na jó, nem mindent, de ami jó illatú vagy izgi állagú volt, azt igen...
Brecz JuditOlcsó, finom, kiadós: lángos!
Nem múlik úgy el nyár, hogy ne ennénk egy jófajta lángost a Balaton-parton. A házi minilángosokkal azonban egy sem veszi fel a versenyt.
GrétiStrandkaja: vállalható választások
Nyár, strand, strandbüfé: szerencsére (?) itt évek óta nincsenek nagy meglepetések. Ha nem szeretnél elnehezülve hazatérni a nyaralásból, neked szólnak tippjeink!
adminSzerintünk ez az 5 strandkaja az, amiből ha törik, ha...
Szóbajött, hogy ki mit eszik, ha strandol. Mondjuk a Balatonon. Vagy a Velencei-tónál. Ami nélkül nincs fürdés, napozás, vízpart, lehet bármilyen minőségű, ENNED KELL BELŐLE.
Brecz Judit