Háztartástan, kezdjük a liszttel

A kulináris magasságoknak nincsenek felső határai, szinte minden drága, divatos és extrém alapanyag felhasználásának módozata ismert. Bizonyos, hogy mindez jó, sőt nagyon jó! Mégis, vajon itt kezdődik a főzés, hogy maghőmérő nélkül nem lehet húst sütni? Én azt gondolom, hogy lehet. Erről szól ez a rovat. A főzésről és ami elválaszthatlan része, a háztartásról.

Mik a 21. századi városi háztartások szabályai? Hogyan érdemes működtetnünk ezeket, mire kell figyelnünk, mitől leszünk környezettudatosak, takarékosak és fenntarthatók?Sorra veszük az alapanyagokat, vásárlási és felhasználási ötleteket adunk.

Liszt – kezdőknek

Liszt mindig legyen otthon. Lisztre mindig szükség lehet! Ha nincsen lisztünk, nem tudunk palacsintát sütni, rántást készíteni, bármit sűríteni. Ha nincsen lisztünk, mit csinálunk egy váratlan vendéggel? Hogyan sütünk kenyeret, ha beüt a baj? Megmondom: sehogy.

Kovász

Régebb óta terveztem, hogy nekiállok a kovászkészítésnek. A Szakácsok könyvében olvasható kéthetes "kovász-programot" szemeltem ki: végre összejött 14 nap egyben, amikor végig itthon ...

Finomliszt legyen otthon, az inkább jó mindenhez, mint a rétesliszt. A lisztet jól záródó tartóban, üvegben tartsuk, mert könnyen molyosodik, zsizsikesedik. Használat előtt, ha van rá módunk, időnk és idegünk, jó lenne átszitálni, így finomabb is lesz, amit csinálunk, illetve biztosan nem lesz piszok benne. A lisztet használjuk el pár hónap alatt, az a biztos.

Ha már nagyon háztartunk, lehet otthon rozslisztünk is, teljeskiörlésű és graham lisztünk is. Süthetünk belőlük kenyeret, de készíthetünk kovászt is, de most még mindezt ne tegyük, legfeljebb álmodozzunk róla.

Mi is az a rántás

Ugyan mindent nem kell berántani, de néhány dolgot igenis be kell. Mert ha nem rántjuk be, akkor nem lesz finom. No, de hogyan készítsünk rántást?

  1. Először is kell hozzá egy kis nyeles lábaska, amiben általában a rántást készítjük,ez lesz a mi rántás készítő lábaskánk. Ebbe tegyünk egy kis zsiradékot, olajat vagy zsírt, hevítsük, majd tegyünk bele annyi lisztet, amennyit felvesz (súlyra ugyannyi legyen a zsiradék és a liszt).
  2. Pirítsuk a lisztet, világos rántáshoz egy percig, sötétebb rántáshoz tovább (minél sötétebb a rántás, annál több íze lesz), és készen is van rántásunk.
  3. Egy kis hidegvízzel higitsuk fel, sűrű joghurtállagúra, majd használjuk arra, amire akartuk, vagyis keverjük bele abba, amihez készítettük.

Csülkös bableves 4. (kuktában)

Mióta megvettük a kuktát, sokkal gyorsabb az elkészítése. Lerövidíti a főzési időt, és az íze is nagyon finom! Kenyérrel és egy kis csípős paprikával, csodálatos!

Paradicsomos káposzta

Ilyenkor ősszel a káposztának szezonja van. Ez a főzelék vitamindús, üdítő ízű. Én házilag készített paradicsomlével csináltam, de megfelel a boltban kapható 100 %-os paradicsom ...

Gombaleves 3.

A gombalevesben az a jó, hogy nem időigényes az elkészítése. Az egyedüli fáradságot a gombák megtisztítása jelenti.  Általában csiperke gombából készítem, persze erdei gombákat ...

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...