A kulináris magasságoknak nincsenek felső határai, szinte minden drága, divatos és extrém alapanyag felhasználásának módozata ismert. Bizonyos, hogy mindez jó, sőt nagyon jó! Mégis, vajon itt kezdődik a főzés, hogy maghőmérő nélkül nem lehet húst sütni? Én azt gondolom, hogy lehet. Erről szól ez a rovat. A főzésről és ami elválaszthatlan része, a háztartásról.
Mik a 21. századi városi háztartások szabályai? Hogyan érdemes működtetnünk ezeket, mire kell figyelnünk, mitől leszünk környezettudatosak, takarékosak és fenntarthatók?Sorra veszük az alapanyagokat, vásárlási és felhasználási ötleteket adunk.
Liszt – kezdőknek
Liszt mindig legyen otthon. Lisztre mindig szükség lehet! Ha nincsen lisztünk, nem tudunk palacsintát sütni, rántást készíteni, bármit sűríteni. Ha nincsen lisztünk, mit csinálunk egy váratlan vendéggel? Hogyan sütünk kenyeret, ha beüt a baj? Megmondom: sehogy.
Finomliszt legyen otthon, az inkább jó mindenhez, mint a rétesliszt. A lisztet jól záródó tartóban, üvegben tartsuk, mert könnyen molyosodik, zsizsikesedik. Használat előtt, ha van rá módunk, időnk és idegünk, jó lenne átszitálni, így finomabb is lesz, amit csinálunk, illetve biztosan nem lesz piszok benne. A lisztet használjuk el pár hónap alatt, az a biztos.
Ha már nagyon háztartunk, lehet otthon rozslisztünk is, teljeskiörlésű és graham lisztünk is. Süthetünk belőlük kenyeret, de készíthetünk kovászt is, de most még mindezt ne tegyük, legfeljebb álmodozzunk róla.
Mi is az a rántás
Ugyan mindent nem kell berántani, de néhány dolgot igenis be kell. Mert ha nem rántjuk be, akkor nem lesz finom. No, de hogyan készítsünk rántást?
- Először is kell hozzá egy kis nyeles lábaska, amiben általában a rántást készítjük,ez lesz a mi rántás készítő lábaskánk. Ebbe tegyünk egy kis zsiradékot, olajat vagy zsírt, hevítsük, majd tegyünk bele annyi lisztet, amennyit felvesz (súlyra ugyannyi legyen a zsiradék és a liszt).
- Pirítsuk a lisztet, világos rántáshoz egy percig, sötétebb rántáshoz tovább (minél sötétebb a rántás, annál több íze lesz), és készen is van rántásunk.
- Egy kis hidegvízzel higitsuk fel, sűrű joghurtállagúra, majd használjuk arra, amire akartuk, vagyis keverjük bele abba, amihez készítettük.