#HÁZIMENZA – Harmath Eszternél jártunk, aki őszi gombás gnocchit készített nekünk

Az elmúlt időszak tumultusában, kicsiben ugyan, de mégis születtek pozitív dolgok. Az otthon eltöltött idő alatt lelassultunk, új dolgokat fedeztünk fel. Például az otthonfőzés szeretetét. A Nosalty és a Delonghi közös sorozata, a #HÁZIMENZA ezt a szeretetet mutatja be, néhány kreatív gasztroarc segítségével. Az első részben Harmath Eszterhez látogattunk, aki egy fantasztikus őszi gombás gnocchit készített számunkra. (x)

Új kalandra hívunk titeket

A tavalyi #HÁZIMENZA kezdeményezésünk folytatásaként elindítottuk a #HÁZIMENZA című videós sorozatot, melyben a karantén alatt benépesedett Facebook-csoport inspiráló, kreatív tagjainak otthonába és konyhájába látogatunk el, hogy bemutassuk, kinél mi és hogyan fő otthon.

A Magyarországon egyedülálló gasztroportréban már nem a korábbi „maradj otthon” üzeneten van a hangsúly, hanem annak intim bemutatásán, hogy milyen szerepet tölt be életükben a konyha, hogyan zajlik az otthonfőzés, milyen fogásokból áll náluk a házikoszt, milyen gyökereik vannak a gasztronómiában, honnan inspirálódnak, és hol szerzik be az alapanyagokat, kedvenc konyhai eszközeiket. Néha még egy örökké emlékezetes gasztro-sztorit is meghallgathatunk.

A sorozat betekintést enged a magyar gasztronómiai és kreatív szakma ismert és civil személyeinek konyhájába, amit egy bensőséges beszélgetés és vizuálisan is impulzív főzés varázsol egyszerre szórakoztatóvá és inspirálóvá. Indulhatunk?

Harmath Eszter fotós, kétgyerekes anyuka, a 2020-as év óta pedig szakácskönyvíró és gasztroblogger. Erről az új, izgalmas életről, otthonfőzésről és az ételkészítés szeretetéről mesélt nekünk a #HÁZIMENZA videósorozat első részében, utána pedig egy isteni gombás gnocchival is megvendégelt bennünket. Nézzétek meg interjúnkat Eszterrel, hátha nektek is megjön a kedvetek az otthoni alkotáshoz.

Harmath Eszternél jártunk, aki őszi gombás gnocchit készített nekünk

Minden a karantén alatt kezdődött

A 2020-as év eseményei mindannyiunk számára mást hoztak. Eszter számára például folyamatos otthonmaradást, ráadásul két gyerekkel, akiket nemcsak megetetni, de szórakoztatni is kellett.

Ekkor kezdett sokkal intenzívebben főzni: minden nap egy-két fogást, kenyeret és süteményeket készített.

Mivel a fényképezéssel már korábban is foglalkozott, nem kellett sok ahhoz, hogy a két dolog egymásra találjon: egyre szebb ételfotók kerültek ki a konyhájából. És ekkor született meg a KarantÉNkonyhám Facebook-csoport ötlete.

Édesanyából gasztroblogger

A csoport azért alakult meg, hogy Eszter bemutassa, hogy egy teljes hétre való bevásárlással milyen sokszínű és változatos ételeket lehet otthon is elkészíteni, főleg akkor, ha az ember ki sem mozdulhat otthonról.

Ahogy gyűltek a receptek, az ételfotók, úgy lett egyre több szép tányér, evőeszköz és kellék is Eszter konyhájában, és mire észbe kapott, már egy könyvkiadó kereste, hogy érdekelné-e egy szakácskönyv megírása.

A könyvben Eszter bemutatja, hogy bizony elfoglalt anyukaként is lehet minden nap, friss alapanyagokból, egészséges, tápláló és színes dolgokat főzni. Sőt, mindez két virgonc gyerekkel is működik. Eszter azt mondja, gyermekei ma is szerves részét képezik a konyhájának, a főzésnek. Rendszeresen elhangzó mondat náluk: „nincs mese, amíg nem eszed meg a vacsorát”.

Őszi gombás gnocchi

Eszter nagy kedvence a házias olasz konyha, ezen belül is az otthon készített gnocchi vagy tagliatelle, ősszel például gombával gazdagítva. Ugyan nem teljesen olasz recept ez, az alapanyagokat némileg magyarosította: például olyan ártéri gombák kerülnek a tészta mellé, mint a gévagomba vagy a déli tőkegomba.

Házilag tésztát készíteni Eszter szerint egyáltalán nem bonyolult:

Főzni végtelen egyszerű dolog, tehát ha az embernek van egy kicsi rutin a kezében, akkor nincs nagyon bonyolult étel.

És most ti is elkészíthetitek otthon ezt a fantasztikus, őszi ízekkel telepakolt gnocchit, következzen is a recept.

Tudj meg még többet a Delonghi készülékeiről itt!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...