#HÁZIKOSZT: A szilvás pite, amiért fél Amerika rajong - joggal!

Mi a titok, amitől egy receptre még 15 év után is rajonganak az emberek? Első olvasásra én sem értettem, így muszáj volt megsütnöm. Aztán megkaptam a választ.

1982-ben jelent meg először a New York Times hasábjain ez a recept, amit aztán hét éven keresztül, minden egyes szeptemberben újra és újra lehoztak - vagyis le kellett hozniuk, akkor siker volt. Az utolsó évben viszont a szerkesztők már kezdték unni, hogy olvasói nyomásra állandóan be kell tenniük ugyanazt a receptet, úgyhogy a szokásosnál nagyobb betűkkel és vastag kerettel került nyomtatásba, hogy könnyen ki lehessen vágni, hogy aztán mindenki a konyhafiókban szépen őrizgesse.

Nem jött be. A rákövetkező évben egyből jöttek a haragos levelek, hogy hol marad az az isteni szilvatorta?

Szilvás pite recept - Kattints!

Tizenöt évvel később aztán, amikor elkezdték összeállítani a “The Essential New York Times Cookbook” című kötetet, megkérdezték az olvasókat, hogy nekik melyik a kedvenc, legjobban bevált receptjük, amit a magazinból tanultak. És tudjátok mit válaszoltak? Hát persze, hogy erre a szilvás pitére jött a legtöbb szavazat. Konkrétan háromszor annyi, mint az őt követő, második helyezettre.

Végigfutottam az összetevők listáját, az elkészítést, hogy rájöjjek, mi benne a titok, de nem találtam semmi speckó trükköt vagy hozzávalót. Akkor meg mire ez a nagy rajongás? Muszáj volt hát megsütnöm, hogy a végére járjak a dolognak, aztán megkaptam a választ.

A receptleírás egyszerű és érthető, aki sütött már életében bármit, az nem tudja elbénázni, hiszen gyakorlatilag csak össze kell keverni az egészet. Nincsen tojáshab, meg szitálás, semmi! Az elejétől a végéig tíz perc és kész, az eredmény meg egyszerűen hibátlan. A szilvát szépen körbekebelező tészta állaga az igazi vonzerő benne szerintem, mert igazi teasüteményes (nem tudom jobban megfogalmazni), morzsás, mégsem száraz.

Egyszerűen eteti magát, olyannyira, hogy mi ketten fél nap alatt majdhogynem bepusziltuk az egészet.

Szilvás pite recept - Kattints!

Az még hatalmas előnye, hogy könnyen variálható. Lehet játszani például a cukor mennyiségével. Én is kevesebbet használtam, mint amit az eredeti, 1983-as verzió jegyez, de nyugodtan lehet még tovább csökkenteni. A liszt fajtája sem szentírás, nekem például nem volt otthon lima lisztem a hétvégén, csak 00-ás pizzaliszt és abból is tökéletes lett. A fűszerek megint opcionálisan választhatóak, akárcsak a gyümölcs.

Tényleg érdemes jól elmenteni ezt a receptet, mert valódi “alapdarab”. Egyedül azt sajnálom, hogy nem az én szüleményem.

RECEPT ITT!

Szilvás pite - Kattints!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...