#HÁZICSEMEGE: Városiak, fiatalok, mégis egy tanyán váltják valóra álmaikat – A bekölcei Remény Farmon jártunk

Miért dönt úgy egy informatikus és egy divattervező, hogy a nagyvárosi életet és karriert hátra hagyva egy óriási tanyán kezdenek újra mindent, életüket pedig a fenntartható gazdálkodásnak szentelik? A Nosalty és a Suzuki #HÁZICSEMEGE című sorozatának legújabb részében Juhász Anna és Goldmann Dávid a bekölcei Remény Farmon mutatták meg, hogy a csirketenyésztés is lehet emberséges, hovatovább környezetkímélő is. (x)

A nagyvárosból kiszakadva az ember számtalan izgalmas helyet, foglalkozást és embert ismerhet meg. Egy olyan riportfilm forgatása pedig, mint amilyet a bekölcei Remény Farm két megálmodójával, Juhász Annával és Goldmann Dáviddal készítettünk, egészen különleges, életre szóló emlékekkel tudja megajándékozni az embert.

A Nosalty és a Suzuki #HÁZICSEMEGE névre keresztelt közös sorozatának utolsó epizódjában a fenntartható állattenyésztés egyik kiemelkedően jól működő és egyedi színterére, a bekölcei Reményfarmra látogattunk el. Az eredetileg informatikával foglalkozó Dávid autodidakta módon vetette bele magát a gazdálkodás tudományába, párja, a divattervezéssel és varrással foglalkozó Anna őt követve hagyta maga mögött a nagyvárosi életet. A két fiatal kezdetben is egy önellátó, három hektáros farmot gondoztak, idővel azonban úgy gondolták, ideje továbbállni, és nemcsak maguknak megteremteni a kitűnő minőségű élelmiszereket, de másoknak is lehetővé tenni, hogy megbízható forrásból származó ételek kerüljenek az asztalra.

Juhász Anna a csibeovi nagycsoportosai között

Boldog csirkék mindenütt

Anna és Dávid elhatározva, hogy egy önfenntartó, fenntartható gazdálkodás vezetésébe fognak bele – Bekölce mellett találtak egy negyven hektáros területet, amit fokozatosan elkezdtek fejleszteni. A Remény Farmon jelenleg csaknem 3000 szabad tartású csirkét nevel a páros, de tervben van a gazdaság fejlesztése is, igazán fenntartható gazdaságot ugyanis a legegyszerűbben szarvasmarhák tartásával lehetne létrehozni.

Dávidék igazán figyelmes és odaadó gazdákként nevelik a több ezer csirkét, akiknek külön csibeovi és könnyen költöztethető szabadtéri kennel is rendelkezésére áll ahhoz, hogy szép, egészséges húsú és tojást bőségesen tojó állatokká nőhessenek.

A Remény Farm megálmodói az úgynevezett holisztikus szemléletű legeltetés módszerét vették alapul tanyájukon. Ezt a metódust egy ökológus, Allan Savory találta ki még az 1950-es években, eredetileg azért, hogy az afrikai elsivatagosodott területeket újra termékennyé tegye. Ez a módszer lényegében egy rövidtávú legelőgazdálkodási modell vagy intenzíven forgatott legeltetés, melyet már számos füvet használó, valamint a mezőgazdaság rendszereiben a természet ökológiai folyamatait mintázni kívánó vállalkozás alkalmaz. Savory szerint a holisztikus szemlélet nemcsak az ökoszisztéma helyes működésével foglalkozik, de gazdaságilag és szociálisan is segítséget nyújt a fenntartható mezőgazdaságnak.

Goldmann Dávid

Dávid és Anna ezen szemlélet tükrében tervezik továbbfejleszteni a Remény Farmot, a jövőben pedig a csirketenyésztésről szeretnének átállni a marhatartásra, a szarvasmarhák ugyanis nem igényelnek külön takarmányt, a szabad földeken való legeltetésük pedig természetes módon járul hozzá a természet regenerálódásához.

A Remény Farmon külön nevelik a tojókat és a húshasznú csirkéket, termékeiket viszont idén már aligha lehet elérni, Dávidéknak ugyanis már az év elején annyi rendelése és foglalása érkezett, hogy nem maradt több szabad kapacitásuk.

Tárkonyos csirkeragu

A tárkonyos csirkeragulevest imádjuk, de miért ne készíthetnénk el főételként? Én pontosan ezt tettem. Köretként tésztát vagy rizst is kínálhatunk hozzá.

A Remény Farm megálmodóinak története és munkája több szempontból is inspiráló: két nagyvárosi fiatal egy itthon alig ismert módszerrel egy hatalmas, sikeresen működő gazdaságot tart fenn, a folyamatos fejlődés pedig vitathatatlan.

További kalandok, valamint még több kistermelő és manufaktúra vár ránk egész Magyarországon. Kövessétek a sorozatot a Nosalty oldalán!

Ismerd meg Te is a Suzuki hibrid modelljeit!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Vegán hamburgerzsemle

Ha a hamburgert egy új szintre szeretnénk emelni, akkor ideje házilag készíteni a bucit. Illetve most az érzékenyeknek is kedvezünk, ugyanis egy tej- és tojásmentes buci receptet hoztunk.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...