#HÁZICSEMEGE: a bölényfarm és az eperföldek után a Mikro Kertész Szigethalmi Urbán Farmjára látogattunk el

A Nosalty és a Suzuki #HÁZICSEMEGE című sorozatának harmadik részében Szigethalom felé vettük az irányt. A Mikro Kertész Urban Farming lenyűgöző birodalmába látogattunk el, ahol mikrozöldek tengerébe cseppentünk.

A Suzuki és a Nosalty közös sorozatának első két részében csodálatos helyeket és termelőket ismerhettünk meg. Az ehhez kapcsolódó tartalmakat itt és itt megtaláljátok.

Ez nem csíra, hanem mikrozöld!

Szigethalmon vagyunk, és a Mikro Kertész Urban Farming mikrozöldtermesztő kertészével (és zárójelben megjegyezném, hogy elismert rendezvények dekoratőrével), Mezey Tamással beszélgetünk sorozatunk immáron harmadik részében. Tamás a csírák és mikrozöldek fantasztikusan összetett világát mutatja be nekünk. Betekintést nyerhetünk mindennapjaikba a farmon, és az is elénk tárul, mennyi odaadást és energiát tesznek bele ebbe a nem éppen hétköznapi projektbe.

Amit az elején illik letisztázni, hogy ezek nem csírák, hanem mikrozöldek, a kettő bizony nem ugyanaz. A különbség pedig az, hogy a csírák sötétben és vízben fejlődnek, a mikrozöldeknek viszont tápanyagdús talajra van szükségük – jelen esetben ez a kókuszföld.

A csírák egyben fogyaszthatóak, a mikrozöldeket azonban le kell vágni a gyökereikről. A csírák ízüket tekintve kissé jellegtelenek, a mikrozöldekkel ellentétben, melyek viszont nagyon gazdag és erőteljes ízvilággal rendelkeznek. Színük is extrán vibráló, a textúrájuk pedig páratlan. Illetve a csírák néhány nap alatt fogyasztható állapotúra nőnek, a mikrozöldek esetében viszont sokkal komplexebb a folyamat. Első körben sötétben, "teher alatt" csíráznak, majd uv-fényre növekednek tovább. Minden mikrozöld specifikus bánásmódot igényel, fajtától függően 5 naptól akár 3-4 hétig is fejlődnek.

Maga a mikrozöldség pár napos/hetes, magas tápértékű, friss, zsenge kis növényecske. A superfoodok, azaz szuperélelmiszerek közé sorolják őket gazdag ásványi anyag- és vitamintartalmuk miatt. Fajtától függően A-, B-, E-, C-, és K-vitamint, kalciumot, magnéziumot tartalmaznak. Illetve magas antioxidánstartalmuknak köszönhetően az egészségre kedvező, betegségmegelőző hatásuk van. 

Tamásék a búzafű mellett (amit hidegen préselnek, és a búzafűlét frissen, üvegekbe mérve árulják) 17-féle mikrozöldet ültetnek, ami mögött nagyon sokrétű, komoly szervezés és munka áll. Azért, hogy ezek a kis csodák az ültetés után nem sokkal az asztalunkra kerülhessenek, Tamás és kis csapata a hét minden napján a lehető legnagyobb alázattal munkálkodik. Ezeket a frissen vágott vitaminbombákat szombatonként megtaláljátok a Czakó Piaczon és a Római Parti Piacon, vasárnap pedig a Pancs Gasztroplaccon, a Tűzoltó utcában.

Keressétek ezeket a szuper mikrozöldeket, melyeket salátákba, tésztákhoz, levesekhez, szendvicsbe ajánlunk vagy bármilyen ételhez, amit különlegessé szeretnétek tenni mind ízben, mind látványban.

Akár ezekhez az ételekhez is használhatod a Mikró Kertész termékeit:

Avokádós-tojássalátás wrap

Mi történik amikor a krémes avokádót ötvözzük a tojássalátával, és sok-sok zöldséggel együtt egy wrapbe csomagoljuk? Hát egy tökéletes és gyors étel, ami megállja a helyét ...

A #HÁZICSEMEGE folyatódik!

A nyár folyamán számos magyar kistermelőhöz és ételmanufaktúrába látogatunk még el magyar termékek után kutatva. Tarts velünk a Nosalty oldalán!

Ismerd meg Te is a Suzuki hibrid modelljeit!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Brownie-toboz sütés néklül

Tobozsütit ilyen módon még biztosan nem készítettél, próbáld ki ezt az egészségesebb verziót most egy zöldség bevonásával - lehet, hogy plusz édesítést sem kíván!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...