Háziasszonyok félkész segítségei

Mindig jól jön egy kis segítség a konyhában, főleg, ha az az előkészítés idejét rövidíti.

A minap jártamban-keltemben az egyik hipermarket hűtősorán végre nem csak végigszaladtam, ahogy szoktam, közben kikapkodva a joghurtot, kefirt, vajat, felvágottakat, hanem volt időm nézelődni. Megszámoltátok már, hány fajta félkész étel közül lehet választani? Most nem is az instant levesekről vagy konzervekről beszélek, hanem a tésztáktól kezdve a szószalapokon keresztül arról a sok mindenről, amik közül válogatva szinte mindenhez találunk segítséget.

Az én toplistámon a nyers tészták szerepelnek az első helyen, amelyek közt ma már igen jó minőségűeket is találunk. Gondolok itt a pizzatésztára (na ebből még pont nem sikerült igazán jót találnom), a leveles tésztára, sőt, még édes linzertésztát is találunk. Akár órákat is megspórolhatunk, ha megvesszük a tésztát és nem gyúrjuk – lássuk be, ez sok esetben nagyon jól jön. Tulajdonképpen csak a hűtő mélyéről előásnunk, és megvan a vacsora. Ugyanez a helyzet a rétestésztával. Nekem ugyan vannak szép emlékeim arról, hogy a nagymamám az asztalon húzta a rétestésztát, de ma kinek van erre ideje? Akinek mégis, azt nagyon irigylem! A rétestészta a legolcsóbb az összes közül, és messze nem csak rétesként használhatjuk, úgyhogy nálam mindig van a mélyhűtőben. Volt már rá példa, hogy quiche Lorraine-ként, húsos batyuként, almás tartként végezte, hiszen ezt mind tudja a rétestészta. Aztán ott van a friss gnocchi és más olasz tészták, például a lasagne tészta, amit tényleg csak pár percig kell főzni, és már fogyaszthatjuk is.

A hűtőpulttól elnavigálva jönnek a szószok, szószalapok, tészták, rizsételek. Igen, vannak előre bekevert rizottó alapok és zacskós szószalapok is. Én azért igyekszem minél kevésbé műanyag ételeket fogyasztani, ezért eszem margarin helyett inkább vajat, és levespor vagy kocka helyett a zselés változatot. A zselében sokkal kevesebb só van, és valahogy nekem könnyebben is kezelhető. Szívesen adom szószokhoz, vagy például ezzel készítem a rizottót is. Ehhez nem jó a gyors rizs, de egyébként azt is tartok itthon, hiszen 15 perc alatt kész a köret egy szelet húshoz. A másik szószalap, amit előszeretettel és gyakran használok, az a passata, vagyis a passzírozott paradicsomszósz. Létezik ízesített változatban is, sóval, borssal, esetleg bazsalikommal fűszerezve, de én általában a simát választom, hogy magam tudjam szabályozni a fűszerezést.

Ezen a soron vannak még a mindenféle szószok, mustárok, ketchup, barbecue, Sriracha, Tabasco és még sokféle chiliszósz, a halszósz, a szójaszósz, és az olajok. Ezek is mind arra szolgálnak, hogy feldobjanak egy amúgy lapos ételt. Egy szelet hús és rizs magában unalmas, de egy kis szószba pácolva újdonság! Ezért aztán a konyhámban van egy polc, ahol megszámlálhatatlan mennyiségű szósz, olaj és ecet van a világ minden tájáról.

Ha csak a fenti három csoport tartalmát nézem, már megvan több teljes családi étkezés alapja. Néha jól esik pepecselni, az omlós tésztámra például kifejezetten büszke vagyok. Sokszor viszont nincs erre idő vagy kedv, így aki napközben dolgozik, gyerekei vannak, vagy egyszerűen csak nem az a pepecselős fajta, bátran válassza ezeket a mankókat az ízletes, változatos ételekért.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...