Így készíts krémes-ízes FŰSZERVAJAT a most burjánzó zöldfűszerekből

Reggelire, szendvicsbe, egy gyors vacsorához, sült húsok és zöldségek gazdagítására – a fűszervaj egy rendkívül sokrétűen használható finomság, ami ráadásul hosszan el is tartható. Érdemes most, a zöldfűszerek növekedésének legszebb időszakában jó nagy adagot készíteni belőle.

Hogy készüljön a fűszervaj?

Bár a vaj magában, frissen is ellenállhatatlan, ha a kedvenc fűszereinkkel kombináljuk, megsokszorozhatjuk az ízélményt egy remek fűszervaj képében. A most burjánzó mediterrán zöldfűszerekkel összekeverve készíthetünk szendvicsalapot, de felhasználhatjuk mártások gazdagítására, bekenhetjük vele a sütni való csirkehúst, a már majdnem kész steak tetejére kenhetjük, de akár egy krémleveshez is kínálhatjuk – a forró levesben csodálatosan keverednek el a friss vajas fűszerek.

Nincs más dolgunk, mint a kiválasztott zöldfűszert vagy –fűszereket apróra vágni, és a puha vajhoz keverni. Kerülhet még bele só, sőt akár zúzott fokhagyma is, de készíthetjük só nélkül is, ez abszolút az ízlésünktől függ csak. Az elkészült keveréket hűtsük vissza, a hűtőben napokig eláll.

Fűszervaj

Gyakran készül nálunk ez a fűszervaj, mindig más fűszerekkel. Egyszerű, mégis nagyon finom, ízesítésének csak a fantáziánk szabhat határt. Tipp: juhtúró hozzáadásával még ...

Tormás fűszervaj

Egy sült zöldséghez használtam ezt a fűszervajat először. Annyira ízlett, hogy elkészítettem még egyszer, most édesburgonyát sütöttem hozzá. De pirítós kenyéren is finom volt.

Gyors vacsorának

Az egyik legegyszerűbb és legfinomabb felhasználása, ha egyszerűen csak friss kenyérre kenjük, de ha kicsit csavarunk rajta, és egy hosszú bagettet négyzethálósan beirdalunk, majd alaposan megkenjük a vajjal, fokhagymával, majd grill fokozaton pár perc alatt átpirítjuk, egy kívül ropogós, belül puhán fűszeres finomságot kapunk, ami már magában nagyszerű vacsora, de készíthetünk mellé egy gyors salátát vagy valamilyen sovány grillezett húst is.

Ha pedig a klasszikusabb melegszendvicsek állnak szívünkhöz inkább közel, próbáljuk ki, hogy a kenyereket fűszervajjal kenjük át, rengeteget  dob majd rajtuk.

Gyógyítsunk vele!

Nemcsak a már jól ismert zöldfűszereket lehet belekeverni a vajba, hanem gyógyító fűveket, virágokat is. Ilyen például a fűszerként is ismert zsálya, amely fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, baktériumölő hatású, vannak, akik a növényi aszpirinnek is szokták nevezni. Emellett pedig íze is igen kellemes, ha például húst sütünk, kenjük meg a zsályával kevert fűszervajunkkal, nemcsak finom, hanem gyógyító is lesz az eredmény.

A kamilla jótékony hatása széles körben ismert, az viszont ritkán jut eszünkbe, hogy vajjal keverve süteményekben milyen jól használható. De a levendula is olyan gyógynövényünk, amely süteményekben, édes ételekben jól használható, illóolajai pedig jól elkeverednek a vajban.

Hogy tartósítsuk?

Bár azt gondolnánk, hogy a vaj csak frissen jó, ez nem igaz. Remekül fagyasztható, így aztán ha nagyobb mennyiségű fűszervajat készítenénk, tegyük egy részét kis adagokban – például jégkockatartóban a mélyhűtőbe, de fel is csavarhatjuk rúd formában, zsírpapírban. Bármikor elővehető, pár perc alatt kiolvad, viszont fél évig biztonsággal eltartható a fagyasztóban.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több házi finomság itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...