Bár jelenleg nem éppen olcsó, a tojás még így is az egyik legalapvetőbb élelmiszer a konyhában. A tojás viszonylag sokáig eláll, de pár hét után nem ajánlott elfogyasztani, így érdemes lehet tartósítani. Ezúttal is dédnagyanyáinktól jön a megoldás.
Akár 2 évig is eláll így a tojás
A tojás tarolásának egyik módja, hogy egy befőttesüvegbe kell tenni őket, majd leönteni kalcium-hidroxidos, azaz oltott meszes vízzel. A keveréket egészen egyszerűen el lehet készíteni, hiszen ahány liter víz, annyi evőkanál oltott mész kell hozzá. Ezután csak le kell jól zárni az üveget. Érdemes lehet kesztyűben dolgozni, ugyanis a folyadék irritálhatja a bőrt.
Bár furcsának tűnhet a módszer, régen is használták ezt a módszert: meszes vízbe mártották a tojásokat, majd egy búzával töltött dobozba dugdosták őket.
Mielőtt azonban bevetnénk ezt a praktikát, jó tisztában lenni azzal, hogy a bolti, megtisztított tojások felülete - meszes víz ide vagy oda - már messze nem olyan ellenálló a baktériumokkal szemben, mint a friss házi tojásé. Emiatt egyes források kifejezetten a házi, még mosatlan tojások esetében javasolják bevetni a praktikát. Ha kipróbáljuk, fontos, hogy mielőtt felhasználjuk a tojást, végezzük el a tojásfrissesség-ellenőrző tesztet!
Ügyes konyhai trükkök, minden kényes helyzetre: