Három fő összetevőből olyan csodálatos krémet habosíthatunk, mint a majonéz, az egyik legjobb szósz, amit valaha kitalált az ember. Zsiradékként növényi olajat, emulgeálószerként tojássárgáját, és savként egy kis ecetet vagy citromlevet használhatunk hozzá. Ez az alaprecept, amit most megmutatunk több formában, hogy mindenki a saját diétája vagy szájíze szerint készíthesse. Glutén-, laktóz- és tojásmentesen, vegán és vegetáriánus módon, sőt, még klasszikus, tojásos változatban is megmutatjuk.
Olaj
Simán a napraforgóolajjal általában senkinek sincs problémája, ha csak a kalóriatartalmára nem világítunk rá. Ezzel foglalkozunk először, hiszen a majonéz fő alapanyaga a növényi zsiradék, ami legvalószínűbben egy magyar konyhában a napraforgómagból nyert olaj.
Tipp: napraforgóolajon kívül készülhet a majonéz még más, neutrális ízű növényi olajból, például repcéből vagy mogyoróolajból.
Eszközök
Házi majonézünk elkészítéséhez egy botturmixra és a hozzá tartozó mély edényre lesz szükségünk. Akinek van hozzá kiegészítő tartozékként habverőfeje, használja azt, mert ezzel fantasztikusan gyorsan kihabosítható bármilyen olaj. Az edényből egy tálba tehetjük, vagy, ha rögtön nem használjuk fel, akkor egy üvegbe. Ehhez a legjobb célszerszám egy szilikonos fejű lapát, ezzel az utolsó cseppig ki tudjuk szedni még az edény mélyéről is az elkészült házi majonézt.
Tipp: sima étkezési ecet helyett használhatunk fehérborecetet, vagy az enyhébb és lágyabb íz érdekében citromlevet.
Mentes, vegán
Fentebb már felsoroltuk, mi minden okozhat gondot egy kis majonéz elfogyasztása során. Mindenmentes maximum a csapvíz vagy a levegő lehet, így csak az egyes alapanyagokat tudjuk kihagyni vagy kiváltani. Tojás és tej helyett szójajoghurtot, szójatejet vagy csicseriborsó levét tehetünk a keverőtálba. Így nemcsak tojásmentes, laktóz- és tejmentes, de vegán is lesz a majonézünk.
Vegetáriánus
Sokan nem fogyasztanak húst, csak vegetáriánusok, és az olyan állati eredetű alapanyagokat, mint a tojás, a tej és a sajt, nem száműzik az étrendjükből. Ők a sima hagyományos majonézzel alapjában véve nem követhetnek el ballépést. Azonban náluk is fennállhat valamilyen allergia vagy intolerancia. Ekkor lép életbe a tojás vagy a tejtermék kiváltása, sajnos a kalóriák nagymértékű visszaszorítására még nem találtak ki semmi okosat, de ha lesz fejlemény, rögtön tájékoztatunk titeket!
Sava-borsa-színe
Fűszerek terén a pár csipet só mellett még fekete- vagy fehérborssal, egy kevés cayenne borssal szórhatjuk a házi majonézt. Színezékként pedig őrölt kurkumát vagy sáfrányt keverhetünk hozzá, csak vigyázzunk, hogy ne legyen neonsárga. Olyan szép színt, mint egy kicsattanóan friss tojássárgája, úgysem tudunk mással csinálni, de egy kicsi sárgítás jól áll mindenképpen neki.
Fotók és recept: Bagdi Gréta
A teljes receptjét mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több szépség Grétitől: