Házi majonéz háromféle módon – Klasszikus, vega és vegán receptet is mutatunk

Mi az, ami nem hiányozhat a húsvéti asztalról? Majonézre szükségünk lesz, szinte mindenhez, egyszerűen nem lehet lemondani róla. Most megmutatjuk, hogy készíthető el házilag vega és vegetáriánus módon, valamint hagyományosan, tojással.

Három fő összetevőből olyan csodálatos krémet habosíthatunk, mint a majonéz, az egyik legjobb szósz, amit valaha kitalált az ember. Zsiradékként növényi olajat, emulgeálószerként tojássárgáját, és savként egy kis ecetet vagy citromlevet használhatunk hozzá. Ez az alaprecept, amit most megmutatunk több formában, hogy mindenki a saját diétája vagy szájíze szerint készíthesse. Glutén-, laktóz- és tojásmentesen, vegán és vegetáriánus módon, sőt, még klasszikus, tojásos változatban is megmutatjuk.

Háromféle majonéz - a hagyományos, tojásos receptért kattints a képre!

Olaj

Simán a napraforgóolajjal általában senkinek sincs problémája, ha csak a kalóriatartalmára nem világítunk rá. Ezzel foglalkozunk először, hiszen a majonéz fő alapanyaga a növényi zsiradék, ami legvalószínűbben egy magyar konyhában a napraforgómagból nyert olaj.

Tipp: napraforgóolajon kívül készülhet a majonéz még más, neutrális ízű növényi olajból, például repcéből vagy mogyoróolajból.

A vegán majonéz receptjéért kattints a képre

Eszközök

Házi majonézünk elkészítéséhez egy botturmixra és a hozzá tartozó mély edényre lesz szükségünk. Akinek van hozzá kiegészítő tartozékként habverőfeje, használja azt, mert ezzel fantasztikusan gyorsan kihabosítható bármilyen olaj. Az edényből egy tálba tehetjük, vagy, ha rögtön nem használjuk fel, akkor egy üvegbe. Ehhez a legjobb célszerszám egy szilikonos fejű lapát, ezzel az utolsó cseppig ki tudjuk szedni még az edény mélyéről is az elkészült házi majonézt.

Tipp: sima étkezési ecet helyett használhatunk fehérborecetet, vagy az enyhébb és lágyabb íz érdekében citromlevet.

Mentes, vegán

Fentebb már felsoroltuk, mi minden okozhat gondot egy kis majonéz elfogyasztása során. Mindenmentes maximum a csapvíz vagy a levegő lehet, így csak az egyes alapanyagokat tudjuk kihagyni vagy kiváltani. Tojás és tej helyett szójajoghurtot, szójatejet vagy csicseriborsó levét tehetünk a keverőtálba. Így nemcsak tojásmentes, laktóz- és tejmentes, de vegán is lesz a majonézünk.

A tojásmentes majonéz receptjéért kattints a képre!

Vegetáriánus

Sokan nem fogyasztanak húst, csak vegetáriánusok, és az olyan állati eredetű alapanyagokat, mint a tojás, a tej és a sajt, nem száműzik az étrendjükből. Ők a sima hagyományos majonézzel alapjában véve nem követhetnek el ballépést. Azonban náluk is fennállhat valamilyen allergia vagy intolerancia. Ekkor lép életbe a tojás vagy a tejtermék kiváltása, sajnos a kalóriák nagymértékű visszaszorítására még nem találtak ki semmi okosat, de ha lesz fejlemény, rögtön tájékoztatunk titeket!

Sava-borsa-színe

Fűszerek terén a pár csipet só mellett még fekete- vagy fehérborssal, egy kevés cayenne borssal szórhatjuk a házi majonézt. Színezékként pedig őrölt kurkumát vagy sáfrányt keverhetünk hozzá, csak vigyázzunk, hogy ne legyen neonsárga. Olyan szép színt, mint egy kicsattanóan friss tojássárgája, úgysem tudunk mással csinálni, de egy kicsi sárgítás jól áll mindenképpen neki.

Fotók és recept: Bagdi Gréta

A teljes receptjét mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...