Íme, a legtökéletesebb házi levesbetétek a galuskától a palacsintáig

Legyen tartalmas húsleves vagy selymes krémleves, a legtöbbünk nem tudja elképzelni egy kis tészta vagy valamilyen plusz betét nélkül. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Gyerekkoromban nálunk gyakran készült valamilyen házi tészta a levesekhez: májgaluska, grízgaluska, a nagymamám gyúrt tésztából vágott vékony szálakat (amit valamiért mozgós tésztának hívtunk, de melyik tészta nem mozog a levesben?), otthon pedig rendszeresen megkaptuk a csipetkézést, ha bableves volt éppen - a kicsi gyerekujjak amúgy tökéletesek az apró csipetke gyártáshoz. A levesbetétek világa persze ennél jóval sokszínűbb.

Tészták

A vasárnapi húsleves eleve egy rituális dolog, mindenkinek megvan a saját, tökéletes technológiája, de a hosszan főzés és a kristálytiszta lé elérése egységesnek tűnik. Ha már ennyi időt és energiát fektetünk a legjobb levesbe, akkor már a levesbetét módját is meg kell adni.

A hagyományos, házi gyúrt tésztát egyszerű elkészíteni, és az, hogy milyen formára vágjuk, már csak a türelmünktől és a rászánt időtől függ. A legegyszerűbb késsel vékony szeletekre vágni, ha igazán hajszálvékonyan sikerül, akkor meg is van a házi cérnametélt.

Göcseji gombócleves

Egy új, mégis hagyományos alternatíva azoknak, akik kedvelik a gombócleveseket, korhelylevest. A zöldségek aprítása idő- és türelemigényes, de a végeredményért - mint mindig - ...

Maceszgombóc

A levesbetétek egyik sztárja a maceszgombóc, amit otthon sokan nem mernek kipróbálni, mert attól tartanak, hogy bonyolult az elkészítése. Pedig pofonegyszerű, próbáljátok ki Ti is!

Kötözött gombóc leves

A kötözött gombóc leves tartalmas tésztaleves, amelyet leggyakrabban a nyári munkák idején, főleg aratáskor készítettek. Az országban mindenütt gyúrtak különféle házi tésztákat, ...

Vékonyra nyújtva, és derelyevágóval apró cakkos (vagy egyenes oldalú) kockákra is vághatjuk, így készül az eperlevél, ha pedig van hozzá eszközünk, sodorhatunk belőle csiga- vagy más néven lúdgége tésztát. Ha viszont a legegyszerűbb módon készítenél saját tésztát, próbáld ki a reszelt változatot amivel tényleg percek alatt meg is leszel a munkával. Mindegyik tésztára igaz, hogy lisztezett konyharuhán száríthatóak, szóval előre is lehet dolgozni, mivel légmentesen lezárva sokáig eláll a száraztészta.

Gyűszűfánk - levesbetét

A gyűszűfánk nagyon finom kiegészítője a leveseknek. Roppanós, porhanyós, belül üreges. Ha "villantani" akarunk egy házi készítésű levesgyönggyel, akkor ez nagyon megfelelő erre a ...

Szabolcsi kötött-tészta leves

Nagymamámtól tanultam ezt a receptet évekkel ezelőtt, kiskoromban gyakran készítette. A tészta elkészítése eléggé macerás, de amint elkészül a leves, minden fáradságot kárpótol, ...

Klasszikus Tortellini en Brodo

A Tortellini en Brodo Észak-Olaszország Emilia-Romagna tartományának büszkesége, amelyet Bologna és Modena tekint szülővárosának. Származásának helyéről évszázadokon át tartott a ...

Van két izgalmas, de talán kevésbé ismert formája is a házi tésztáknak: az egyik ilyen a gyűszűfánk, ami a csigatésztához hasonlóan igen aprólékos munka. A kinyújtott tésztát (gyűszűvel) kis korongokra szaggatjuk, majd forró olajban kisütjük, amitől puffadt kis gombócok lesznek belőle. Ezt frissen érdemes készíteni, ahogy a jellegzetes szabolcsi levesbetétet, a kötött-tésztát is. Az ezzel készült leveseket hagyományosan kötött-tészta levesnek vagy még gyakrabban görcslevesnek nevezik. A tésztát vékonyra nyújtják, fűszeres zsírral megkenik, feltekerik, vagy kis csomókat kötnek belőle - ezek lesznek a görcsök.

Ha pedig kihagynád a tojást, próbáld ki ezt a vegán levesbetét receptet, tuti siker lesz - nem csak vegánoknak.

Vegán levesbetét

Nincs túl sok vegán levesbetét, főleg, ha nem krémleves-feltétről van szó. A tojást ugyanis nehéz megkerülni az ilyen recepteknél, de mi azért megpróbáltuk, és jelentjük, sikerült! ...

Gombócból sosem elég

A különböző gombócok nem csak dúsító anyagai a leveseknek, de rengeteg plusz ízt is adnak hozzá. A legegyszerűbb a zsemlegombóc, a vajgaluska (eredetileg valószínűleg inkább zsírral készült) és a daragaluska, amelyek feltehetőleg az egyszerű, paraszti konyha találmányai, hogy gazdagítsák a leveseket.

Hagyományos daragaluska levesbe

Ezt a receptet anyukámtól tanultam, és már a lányaim is megtanulták. Kisunokám, Elina számára a tyúkhúslevesbe pépesítve adtam ebédre, és csak cuppogott, annyira ízlett neki. ...

A zsemlegombóc jó maradékmentő, a daragaluska pedig tulajdonképpen bármilyen fűszerrel feldobható attól függően, milyen ízt szeretnénk a leveshez adni. A zsemlegombóchoz hasonlóan a szalvétagombócot (amit egyszerűen szalvétásnak is hívnak) leginkább vadas mellé tálalják, pedig levesbetétnek is szuper.

Aztán ott van még a májgombóc, amibe a májat többféleképpen lehet tenni: darálva, késsel aprítva, vagy ahogy a nagymamáktól lehet tanulni, vágódeszkán elkapargatva.

A májgombócnál és a burgonyagombócnál is érvényes, hogy az ízesítésnél szabad a pálya, csak passzoljon a leves fűszerezéséhez. Ha pedig egy igazi umami-bombát keresel, próbáld ki a parmezános sajtgombócot, egy minestronéhoz például tökéletes.

Zöldségleves négyféle gombóccal

Mi magyarok a tartalmas leveseket kedveljük, még a zöldségekkel teli húsleveshez is főzünk ki tésztát, nem elégszünk meg a szűrt lével. Most a legjobb levesbetéteket készítettem el ...

Sajtgombóc

A Nők Lapja Konyhában találtam ezt a remek ötletet. Éppen raguleves volt nálunk, és ezzel a gombóccal dobtam fel.

Szalvétagombóc

Nem tudsz egy jó zsemlegombóc receptet? - kérdezte egyik ismerősöm. Mondtam neki, hogy tudok, de az nem egészen gombóc, hanem valami más, de mégis majdnem ugyanaz. Na, ezzel épp elég ...

Ha valami mást szeretnél

Klasszikus tésztás megoldás még a palacsintabetét, ami pont olyan egyszerű, mint ahogy hangzik: a kisült palacsintákat feltekerjük, keresztben csíkokra vágjuk, majd jöhet rá a forró húsleves. Hasonló textúrájú levesbetét, a séberli, ami leginkább egy sűrű piskótához hasonlít, ezért a levesek mellé külön tálalják. A krémlevesek egyik legegyszerűbb betétje a levesgyöngy, amit persze ezerszer könnyebb boltban vásárolni, de a háziba változatba egész biztos, hogy csak olyan dolgok kerülnek, amit szívesen látsz benne.

Séberli - levesbetét

A séberli egy nagyon régi levesbetét. A sima séberlibe egy evőkanál porcukrot kell tenni. Ez nekünk nem ízlik, ezért én a vajas változatot részesítem előnyben. De van májas és tüdős ...

Karamellizált levesgyöngy

A blogomban gesztenyekrémleveshez habgaluska helyett ajánlottam. Rágcsálni is finom. Ez kb. két tányérra való. Értelemszerűen lehet felszorozni a hozzávalókat.

És a végére hagytuk a legegyszerűbbet, de azért érdemes tisztázni: a kruton nem csak száraz kenyérkocka, mert a finom olívaolajon vagy akár barnított vajon pirított, jól fűszerezett, nem fogtörő kruton tényleg az egyik legjobb kísérője egy jó krémlevesnek.


Mindent tökéletes levesekről:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...