Aranylóan pislákoló, lávaforróságú faszénparázs, egyenletes körbeforgó sütőrudak: mindezek olyan elengedhetetlen körülmények, amelyek nélkül bizony nem lehet tökéletes kürtőskalácsot sütni. Hogyan állhatnánk hát neki odahaza, a konyhában, ahol ezek a tényezők sajnos nem adottak? Egy kiváló tésztával, felforrósított sütővel, házilag eszkábált formákkal és azzal a bizonyossággal a szívünkben, hogy tűz nélkül is olyan kürtőskalácsot rittyenthetünk majd, ami megérdemli ezt az illusztris nevet. Én legalábbis ennyit tudok ajánlani mindenkinek, aki nekivágna az alábbi receptnek.

A siker kulcsa: az előkészületek
Ugyan más recepteknél is elhangozhat a gyakran ismételt mondat, amit fent látunk, a kürtőskalács esetében mégis hatványozottan igaz, hogy nagy fontosság hárul az előkészületekre. De miért is van ez így?
Mivel nem mindennapi kelt tésztás sütemény a kürtős, szüksége van a törődő odafigyelésre. Az előre befóliázott, bevajazott dobozok biztosítják a kürtők puha belsejét, no meg persze azt is, hogy semmi nem akar majd a sütőformákra ragadni.

A kalács kívülről karamellizált köpenyét ugyan nem tudjuk majd száz százalékosan imitálni, hiszen ez csak parázson lesz olyan, amilyennek lennie kell. Mégis, hogy a lehető legközelebb kerüljünk az utánozhatatlan állaghoz, jó előre forrósítsuk fel a sütőnket, ráadásul magas hőfokra: más sütemény megégne 220 fokon, a kürtőskalácsnak azonban épp ez a pokoli meleg nyújt majd ideális közeget.
Nézd meg videón is a házi kürtőskalács elkészítését:
Persze egy kiváló kelt tészta sem árt
Annak ellenére, hogy sokan mit gondolhatnak, nem minden kelt tészta ugyanolyan, és igenis számít, hogy egyes süteményekhez melyik variációt vetjük be. Azt ezen a ponton már biztosan tudhatjuk, hogy a kürtős minden téren különleges igényekkel rendelkezik: nyilván nem lesz ez máshogy a tészta esetében sem.

A kalács sikerének érdekében fogadjuk meg az alábbi kelttészta-készítési tanácsokat:
- Minden alapanyagunk legyen szobahőmérsékletű, hogy a tészta könnyebben összeálljon és egységesebb állagot kapjon.
- Használjunk az átlagos tésztákhoz képest több tejet: így lágyabb, de kezelhető masszát kapunk, ami gyorsabban átsül a nagy forróságban, és nem marad belül nyers.
- Ahhoz, hogy a frissen kisült kalács puha maradjon, hagyjuk el a hozzávalók közül a tojásfehérjét: ha csak sárgájával dolgozunk, a süteményünk nem lesz majd olyan kemény, foszlós és könnyed marad.
- Mivel a tésztánk több folyadékot tartalmaz, érdemes a kezünk helyett egy robotgéppel kidolgozni a gombócot. Így biztosan nem kerül majd extra liszt a masszába, tehát olyan lágy marad nyersen és puha kisütve, amilyennek lennie kell.
A házi kürtőskalács ízesítése
A tradicionális kürtősök mindegyikére két bevonat kerül: sütés előtt vaníliás cukorba forgatják őket, ami mázasra karamellizálódik a parázs fölött, illetve egy olyan ragasztóréteget képez, amelyben megragadhat a tetszőlegesen választott második feltét.

Sajnos a sütőben nem képződik efféle cukormáz a kalácsok felszínén, így bármilyen feltét, amit rájuk szeretnénk varázsolni, sütés előtt kerüljön a nyers tésztára.
Fontos, hogy a dióhoz, fahéjhoz, kókuszhoz mind adjunk cukrot, illetve, ha nem akarna ragadni a feltét, némi (de tényleg kevés) puha vajjal vonjuk be a tésztát, majd így hempergessük meg a kiszemelt keverékben.
A legfontosabb szabály azonban nem az előkészítéssel, tésztagyúrással és sütőmelegítéssel kapcsolatos, hanem az elfogyasztással. Ugyanis a csodásra sütött kürtőskalácsunkat kizárólag frissen érdemes fogyasztani. Ne várakozzunk hát, inkább fújjuk meg, de együk, míg még gőzölög!

Itt a házi kürtőskalács teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotó, videó és recept: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több innovatív recept és konyhai megoldás vár:
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!