Íme a kürtőskalács, amitől nem leszel füstszagú: a sütőben sül tökéletesre

Vannak olyan ételek, amelyekről el sem tudnánk képzelni, hogy házilag, a saját kis konyhánkban is elkészíthetők. A kürtőskalács biztosan sokaknak ilyen nyalánkság, azonban – ahogy az alábbi cikkből kiderül majd – nem is akkora ördöngösség a dolog.

Aranylóan pislákoló, lávaforróságú faszénparázs, egyenletes körbeforgó sütőrudak: mindezek olyan elengedhetetlen körülmények, amelyek nélkül bizony nem lehet tökéletes kürtőskalácsot sütni. Hogyan állhatnánk hát neki odahaza, a konyhában, ahol ezek a tényezők sajnos nem adottak? Egy kiváló tésztával, felforrósított sütővel, házilag eszkábált formákkal és azzal a bizonyossággal a szívünkben, hogy tűz nélkül is olyan kürtőskalácsot rittyenthetünk majd, ami megérdemli ezt az illusztris nevet. Én legalábbis ennyit tudok ajánlani mindenkinek, aki nekivágna az alábbi receptnek.

Házi vaníliás kürtőskalács fadeszkán
A házi kürtőskalács receptjéért kattints a képre!

A siker kulcsa: az előkészületek

Ugyan más recepteknél is elhangozhat a gyakran ismételt mondat, amit fent látunk, a kürtőskalács esetében mégis hatványozottan igaz, hogy nagy fontosság hárul az előkészületekre. De miért is van ez így?

Mivel nem mindennapi kelt tésztás sütemény a kürtős, szüksége van a törődő odafigyelésre. Az előre befóliázott, bevajazott dobozok biztosítják a kürtők puha belsejét, no meg persze azt is, hogy semmi nem akar majd a sütőformákra ragadni.

Házi kürtőskalács készítése: sütőformára tekert nyers kelt tészta
Vajazás nélkül a tészta a formára ragadna

A kalács kívülről karamellizált köpenyét ugyan nem tudjuk majd száz százalékosan imitálni, hiszen ez csak parázson lesz olyan, amilyennek lennie kell. Mégis, hogy a lehető legközelebb kerüljünk az utánozhatatlan állaghoz, jó előre forrósítsuk fel a sütőnket, ráadásul magas hőfokra: más sütemény megégne 220 fokon, a kürtőskalácsnak azonban épp ez a pokoli meleg nyújt majd ideális közeget.

Nézd meg videón is a házi kürtőskalács elkészítését:

Persze egy kiváló kelt tészta sem árt

Annak ellenére, hogy sokan mit gondolhatnak, nem minden kelt tészta ugyanolyan, és igenis számít, hogy egyes süteményekhez melyik variációt vetjük be. Azt ezen a ponton már biztosan tudhatjuk, hogy a kürtős minden téren különleges igényekkel rendelkezik: nyilván nem lesz ez máshogy a tészta esetében sem.

Házi kürtőskalács készítése: vaníliás cukorba forgatott nyers kelt tészta sütőformára tekerve
A klasszikus vaníliás mellett persze más ízeket is választhatunk

A kalács sikerének érdekében fogadjuk meg az alábbi kelttészta-készítési tanácsokat:

  • Minden alapanyagunk legyen szobahőmérsékletű, hogy a tészta könnyebben összeálljon és egységesebb állagot kapjon.
  • Használjunk az átlagos tésztákhoz képest több tejet: így lágyabb, de kezelhető masszát kapunk, ami gyorsabban átsül a nagy forróságban, és nem marad belül nyers.
  • Ahhoz, hogy a frissen kisült kalács puha maradjon, hagyjuk el a hozzávalók közül a tojásfehérjét: ha csak sárgájával dolgozunk, a süteményünk nem lesz majd olyan kemény, foszlós és könnyed marad.
  • Mivel a tésztánk több folyadékot tartalmaz, érdemes a kezünk helyett egy robotgéppel kidolgozni a gombócot. Így biztosan nem kerül majd extra liszt a masszába, tehát olyan lágy marad nyersen és puha kisütve, amilyennek lennie kell.

A házi kürtőskalács ízesítése

A tradicionális kürtősök mindegyikére két bevonat kerül: sütés előtt vaníliás cukorba forgatják őket, ami mázasra karamellizálódik a parázs fölött, illetve egy olyan ragasztóréteget képez, amelyben megragadhat a tetszőlegesen választott második feltét.

Házi vaníliás kürtőskalács fadeszkán
A házi kürtőskalács receptjéért kattints a képre!

Sajnos a sütőben nem képződik efféle cukormáz a kalácsok felszínén, így bármilyen feltét, amit rájuk szeretnénk varázsolni, sütés előtt kerüljön a nyers tésztára.

Fontos, hogy a dióhoz, fahéjhoz, kókuszhoz mind adjunk cukrot, illetve, ha nem akarna ragadni a feltét, némi (de tényleg kevés) puha vajjal vonjuk be a tésztát, majd így hempergessük meg a kiszemelt keverékben.

A legfontosabb szabály azonban nem az előkészítéssel, tésztagyúrással és sütőmelegítéssel kapcsolatos, hanem az elfogyasztással. Ugyanis a csodásra sütött kürtőskalácsunkat kizárólag frissen érdemes fogyasztani. Ne várakozzunk hát, inkább fújjuk meg, de együk, míg még gőzölög!

Házi vaníliás kürtőskalács női kézen
Karperecnek sem rossz! / Kézmodell: Gerzsenyi Fóra

Itt a házi kürtőskalács teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotó, videó és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több innovatív recept és konyhai megoldás vár:

Legújabb receptek

Legegyszerűbb medvehagyma-krémleves

Ha eljön tavasszal a medvehagyma szezonja, hetekig mindent az aromás fűszernövénnyel készíthetünk. Aki egy igazán gyors és komfortos receptet keres a zöldséggel, az alábbi krémlevesben ...

Mogyoróvajas hamburger

A recept a Troll a konyhában műsorral való együttműködésünk keretein belül valósult meg, és garantáltan trollmentes :)

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Heti Menü – Gyerekkedvenc ételek 7 napon át, amiket mi...

Vannak ételek, melyeket a gyerekek legtöbbje imád - néhány kivétellel, de ők, mint tudjuk, csak a szabályt erősítik. A gombóclevesek, a rántott csirke, bármi, ami nutellás vagy csokis, de a borsóleves is nagy kedvenc legtöbbjüknél. Ezen a héten nekik kedvezünk!

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!