5 házi kölni húsvétra, ha lecserélnéd a bolti pacsulit

A húsvéti locsolkodás az olcsó bolti pacsuliktól és réges rég lejárt kölniktől válik igazán kellemetlenné. Megmutatjuk, hogyan lehet otthon, mindenkinek tetsző illatszereket készíteni.

Magyarországon az egyik legfontosabb húsvéti hagyomány a locsolkodás. Bár eredetileg húsvét hétfőn vízzel volt szokás “megöntözni” a fiatal lányokat, az elmúlt évtizedekben a kölnik és parfümök használata vált elterjedté. A bolti illatok azonban gyakran túlságosan is intenzívek, egyenesen kellemetlenek. Elmondjuk, hogyan lehet házilag, kellemes illatszert készíteni, amivel bárki helyettesítheti a bolti pacsulit húsvét alatt és után is. 

Rózsa, levendula, vetiver is kerülhet a keverékedbe

A házi testpermet-készítéshez a következőkre lesz szükséged: 

  • 1 csésze desztillált víz
  • 1 evőkanál glicerin vagy csodamogyoró kivonat
  • 1db  szórófejes műanyag flakon 
  • választott illóolaj keverék 

Egy jól elkészített testpermet felfrissít és kellemes illatot kölcsönöz neked anélkül, hogy az túlságosan tolakodó lenne. Különböző illóolajok segítségével személyre szabhatod és ami a legjobb: tényleg csak olyan dolog kerül bele, amiről te is tudsz. Az illóolajok és a víz mellett csupán valamilyen emulgeálószerre (glicerinre vagy csodamogyoró kivonatra) lesz szükséged, hogy az segítse az olaj és a víz keveredését. 

Csepegtesd az illóolajokat az emulgeálószerbe, rázd össze jól, amíg a két összetevő egyveleget nem alkot, majd add hozzá a desztillált vizet. Kész is van a saját testpermeted, amit aztán használhatnak a locsolók kölni helyett! 

Galériánkban összeszedtünk 5 izgalmas illatkombinációt a házi testpermetekhez! 

Forrásunk volt. 

Még több házi trükk:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...