Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi kocsonya a boltinál

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt, a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.

A házi kocsonya sokak asztalát díszíti a téli ünnepek alatt: vagy karácsonyra vagy szilveszterre biztosan készül belőle. Vagy mégsem? A jelenlegi élelmiszerárak mellett lehet, hogy átgondoljuk a remegős különlegesség sorsát: készítsük, ne készítsük, esetleg vegyük meg boltban vagy rendeljük? Mindezekben a sok fejtörést okozó kérdésekben remélhetőleg segít majd az alábbi kis számolás, amelyből kiderül, hogy a bolti vagy a házi kocsonya kerül kevesebbe.

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi kocsonya a boltinál

Házi kocsonya: finomabb, de vajon olcsóbb is?

Szerencsére a kocsonya alapból egy olyan étel, ami viszonylag olcsó (mondhatni „nemkívánatos”) húsrészeket használ, így ezek miatt annyira nem kell aggódnunk. Az egyetlen kivétel talán a füstölt tarja, ami ugyan egy kicsit megdobja a költségeket, viszont isteni íze miatt nagy kár lenne kihagyni.

Szerencsére nem is kell kihagynunk, hiszen a házi kocsonya még a jelenlegi árak mellett is olcsóbban kijön, mint a bolti.

Termék Átlagár  A recepthez (6 adag) 
Kocsonya (1 adag)            724,00 Ft 
Sertésköröm (1 kg)            929,00 Ft                                650,30 Ft
Sertéslapocka (1 kg)         1 821,50 Ft                                455,38 Ft
Füstölt tarja (1 kg)         3 493,00 Ft                            1 047,90 Ft
Vöröshagyma (1 kg)            397,00 Ft                                  27,79 Ft
Fokhagyma (1 kg)         2 021,00 Ft                                505,25 Ft
Feketebors (25 g)            201,00 Ft                                    1,00 Ft
Só (1 kg)            231,00 Ft                                    2,31 Ft
Babérlevél (5 g)            105,50 Ft                                  10,55 Ft
Sárgarépa (1 kg)            419,00 Ft                                188,55 Ft
Fehérrépa (1 kg)         1 518,50 Ft                                303,70 Ft
Petrezselyem (1 csokor)            179,00 Ft                                179,00 Ft
Házi kocsonya (1 adag)            600,00 Ft                            3 600,00 Ft
Forrás: KSH, saját kutatás

A húsokon kívül a többi alapanyag viszonylag kis kiadást jelent, ezért a végösszeg (amit most a hosszú főzéssel járó, magasabb energiaköltség miatt igen bőkezűen kerekítettem felfelé) egyáltalán nem vészes. Ráadásul igen nagy adag születik az alapul vett receptből, így az egész család/vendégsereg kiadósan lakomázhat majd a kocsonyánkból.

Az elkészítéshez pedig itt egy szuper recept:

A bolti termékek átlagárai egy hozzávetőleges számítás eredményei, amelyet az interneten megtalálható adatok alapján végeztünk. Ez minden esetben a legolcsóbb (éppen nem leárazott) termék árát veszi alapul. A valós átlagárhoz képest (mivel ez nem egy nyilvános adat) eltérések előfordulhatnak. Az alapanyagok átlagárára vonatkozó adatok a KSH statisztikáiból, illetve az Árukereső weboldal egyes adataiból származnak. Ez utóbbiak is hozzávetőleges számok, csupán a szemléltetést segítik. A valós költségek eltérőek lehetnek. A házi termékek árai kerekítve vannak, mivel hozzávetőlegesen tartalmaznak valamennyi energiaköltséget is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...