Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi derelye a bolti fagyasztottnál

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt, a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.

A bolti és a házi derelye rivalizációja mondhatni végigkíséri az egész életünket. Gyermekként először a nagymamánál találkozunk a kézzel készített, szeretettel (és rengeteg lekvárral) töltött, morzsás-porcukros batyukkal, majd ezeket idővel felváltja a menzák rideg, rágós, hitlerszalonnás barátfüléje. Jó esetben, miután magunk mögött hagytuk az üzemi étkeztetés minden boldog és borzasztó emlékét, otthon, a saját konyhánkban is megbirkózunk a kedvenceink elkészítésével: itt jön be a képbe újra a házi derelye.

Nem is kérdés, melyik finomabb, de vajon mi a helyzet a költségekkel?

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi derelye a bolti fagyasztottnál

A házi derelye (ízben) nem ismer ellenfelet

Ha csak a költségeket nézzük, akkor elsőre azt láthatjuk, hogy minden gazdasági érv a bolti, mirelit derelye mellett szól. Persze, tényleg megvásárolhatjuk (minimálisan) kevesebb pénzért a fagyasztott, kész barátfüléket, majd megfőzhetjük és prézlizhetjük őket otthon.

De mégsem nyújt ez ugyanolyan élményt, mint a kézzel gyúrt, nyújtott, töltött és formázott, ízes lekvártól dagadó barátfüle.

Termék Átlagár  A recepthez (1 kg) 
Derelye (1 kg)         1 809,33 Ft 
Burgonya (1 kg)            400,00 Ft                                300,00 Ft
Tojás (1 db)              90,40 Ft                                  90,40 Ft
Finomliszt (1 kg)            219,00 Ft                                  54,75 Ft
Vaj (1 kg)         7 910,00 Ft                                791,00 Ft
Lekvár (1 kg)         4 295,65 Ft                                644,35 Ft
Porcukor (1 kg)            753,00 Ft                                    3,77 Ft
Házi derelye (1 kg)                             1 900,00 Ft
Forrás: KSH, saját kutatás

Meglepő, hogy miért ennyire drága a házi derelye, azonban amikor ránézünk az olyan alapanyagok (elmúlt időszakban durván megemelkedett) árára, mint a lekvár vagy a vaj, minden azonnal érthetővé válik. Csökkenthetjük a költségeinket házi lekvár használatával, ezáltal a végeredmény is (szó szerint) ízesebb lesz.

A zsemlemorzsa nem véletlenül hiányzik a listából: ez ugye a bolti csomagolásban sem szerepel, nekünk kell otthon megpirítani a prézlit, majd beleforgatni a kifőzött batyukat. Így a morzsa ára még valamennyit hozzáad mindkét változathoz.

Barátfüle

Egy igazi klasszikus receptet vettünk elő nektek: a barátfülét, más néven derelyét. Mi most barack- és szilvalekvárral vegyesen töltöttük meg őket, és isteni lett! Ti hogyan ...

A bolti termékek átlagárai egy hozzávetőleges számítás eredményei, amelyet az interneten megtalálható adatok alapján végeztünk. Ez minden esetben a legolcsóbb (éppen nem leárazott) termék árát veszi alapul. A valós átlagárhoz képest (mivel ez nem egy nyilvános adat) eltérések előfordulhatnak. Az alapanyagok átlagárára vonatkozó adatok a KSH statisztikáiból, illetve az Árukereső weboldal egyes adataiból származnak. Ez utóbbiak is hozzávetőleges számok, csupán a szemléltetést segítik. A valós költségek eltérőek lehetnek. A házi termékek árai kerekítve vannak, mivel hozzávetőlegesen tartalmaznak valamennyi energiaköltséget is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Főzz, értékelj és nyerj, vadonatúj játékunkban hasznos ajándékok várnak!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...