Ha valamelyik hazai ételfutár-cégen keresztül rendelünk, akkor általában drágábbak az ételek, italok, mint az üzletben. Az eleve magas árhoz adódik hozzá még a kiszállítási díj, valamint a rendszerhasználati vagy szolgáltatási díj is – foglalja össze a Pénzcentrum oldala.
A Telex nemrég kiszámolta, hogy házhozszállítás esetén 20-30, de van olyan is, hogy 40 százalékkal többe kerül az étel. Sőt, az egyik étteremnél azt tapasztalták, hogy 80 százalékkal drágább kiszállítva ugyanaz a rakott karfiol rizságyon.
A drágaság hátterében természetesen több dolog áll: az egyik az, hogy a kiszállításnál 27, míg a helyben fogyasztásnál csak 5 százalék az áfateher. A másik pedig, hogy az ételfutár-cégek jutalékot kérnek a vállalkozásoktól a rendelések után. Ennek mértéke nem ismert, mert a cégek üzleti titokként kezelik, de a G7 korábban azt írta, átlagosan az ételár 15 százaléka lehet.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: