A vendéglátásban rengeteg pár és házaspár áll helyt nap mint nap. Minden tisztelet kijár nekik, hiszen egyszerre menedzselik a közös szakmai és magánéletüket. Sok a “láthatatlan” pár is köztük, ahol az egyik vagy másik fél nem szeretne a közönség elé lépni, de a vendéglátóhely nem volna az igazi az ő munkája nélkül. Csak borászházaspárokból önálló cikket lehetne írni, de mi most maradunk a szűkebb értelemben vett gasztronómia területén.
6 olyan pár következik, akik elkötelezettek egymás és a vendéglátás iránt is:
Olasz-magyar összefonódás: Fausto di és Anikó Vora
A Fausto’s immár 40 éve íródó története a tökéletes példa arra, hogy hangos nyomulás nélkül is megtalálja egy étterem a maga hűséges közönségét, a kitartás és a kitűnő minőség pedig önmagát igazolja. A fiatal szakácsként Magyarországra kerülő Fausto di Vora Budapesten megtalálta élete szerelmét és szakmai sikerét is – ennek gyümölcsét bárki láthatja és kóstolhatja a Dohány utca legelején, az ország egyik legrégebbi autentikus és elegáns olasz éttermében. Cikkünk mottója is lehetne ez a kiírásuk, amit Facebook-oldalukon tettek közzé: “Családi vállalkozásként működünk, a mi életünkben a munkaidő és szabadidő határai gyakran elmosódnak, a munkanapok és szabadnapok néha összekeverednek. Egy hosszabb hétvége után felvéve a munkaruhát segít, hogy az étteremben munkatársként, kollégaként tekintsünk a másikra.”
Budapest VII. kerület, Dohány u. 5.
Michelin-csillagot érő frigy: Tiago & Éva – Essência
Az Essência a belváros gasztronyüzsgésének egyik kiemelkedő pontja, amit a Michelin-kalauz ítészei csillaggal emeltek ki az egyre erősödő mezőnyből. A Portugáliából hazánkba érkező Tiago Sabarigo korábban a Costes Dowtown falai között már megcsillogtatta csillagot érdemlő tudását, majd onnan távozva megnyitotta saját éttermét. Ebben már partnere volt felesége és gyermeke anyja, a szintén szakmabeli Sabarigo Éva, az étterem stílusosan pedig mindkettejük nevét viseli. A nemzetközi konyhát vivő Essência tisztelettel adózik a portugál és a magyar ízeknek is, és évek óta megbízható szereplője a budapesti csúcséttermeknek.
Essência Restaurant - Tiago & Éva
Budapest V. kerület, Sas u. 17.
Francia sikk, párizsi iskola, bajnok cukrászda Kolonics Zoltán és Varga Ágnes vezetésével
Kolonics Zoltán az ország egyik méltán legelismertebb cukrászmestere. 2018 óta azonban közösen emlegetjük a nevét feleségével, Varga Ágnessel, akivel együtt nyitották meg apró, de annál nagyobb hírnévre szert tett cukrászdájukat, a Málnát Óbudán. A profi cukrász mellett Ágnes is kitanulta a szakmát, mégpedig ugyanabban a párizsi iskolában, mint Zoltán. A balett-táncos múlt után nem kevésbé sikkes pályára váltott tehát ő is, és a közös munka azóta is hozza a gyümölcsét – és egy csöppséget is a családba a csodálatos desszertek mellett. A Málna desszertbutik sikere töretlen a megnyitás óta, 2023-ban pedig újra az Év Cukrászdája lett a Dining Guide Év Étterme gálán.
Budapest III. kerület, Bécsi út 57-61.
Rosenstein Timi és Robi, a csodacsalád
Tisztelettel Tímeának és Róbertnek illene neveznünk őket, de mindenki Timinek és Robinak hívja őket. Rosenstein Tibor vendéglőslegenda fia, Robi követte édesapja nyomdokait. Felesége, Timi minden elismerést megérdemelne pusztán azért is, amiért négy gyermekük édesanyja, de a 0-24 órás elfoglaltság mellett – valószínűleg tér-idő görbítéssel – a piték avatott nagymestere is lett. Robi a tőlük megszokott gőzerővel vezeti édesapjával együtt az éttermet, miközben Timi önálló brandet épített egyszerre finom és szuperlátványos pitéivel. Tökéletes kapcsolódás az ország egyik leghíresebb étterméhez, a Rosensteinhez.
Budapest VIII. kerület, Mosonyi u. 3.
Megvan a szikra: Szikra Gabi és Renczés Gábor
Szikra Gabi és Renczés Gábor nagy páros. Két igazi fazon, akik egy jobb sorsra érdemes balatonfenyvesi strandbüfével robbantak be a balatoni vendéglátásba, most pedig ugyancsak egy szuperretró déli parti épületben, a fonyódi Balaton Üzletház harmadik emeletén visznek menő éttermet. Szikra Gabi az arc, a név, a séf, a pörgős személyiség, a háttérben pedig párja, Renczés Gábor egyengeti az utat, szervezi az étterem életét. Ő maga is mindig megtalálható személyesen is a Konyhám Stúdióban, és sokan nem tudják, de a desszertekben Gábor is remekel, számos kreációja került már a 365 napos működésben kiteljesedett Konyhámban.
Fonyód, Ady Endre u. 5.
Bárányos Réka és Novák Ádám, a vegán gourmet-k
A Naspolya Nassolda idén lépett a 10. évébe, ami valóságos csoda, ismerve a cukrászda egészen speciális műfaját. Ha valami specialty, hát a Naspolya az: nem “csak” vegán, hanem nyers vegán – a kimaxolt egészségtudatosság jegyében. Mindemellett glutén, tej, tejtermékek, tojás, szója és hozzáadott finomított cukor nélkül készülnek a tortáik, süteményeik – tehát egy olyan erősen szűkített terepen mozognak, amelyen majdnem lehetetlen csupa ínyencséget alkotni. A Naspolya márpedig ebben erős, akárcsak a megújulás képességében is. Bárányos Réka alapító-tulajdonos-cukrász ugyanis néhány éve kerámiázni kezdett, és immár az ő tányérjai, csészéi vannak használatban a cukrászdájukban is. A tervezőgrafikus és Naspolya-cégvezető Novák Ádám gyakran feltűnik a Naspolya pultjában is, így teljes a több területen is igazán kreatív pár élete.
Budapest VI. kerület, Káldy Gyula u. 7.
Szerző: Haranghy Orsi
Címlapkép: Fausto's / Facebook
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Étteremajánlóban nincs hiány nálunk: