A hazai „nyári termékek” egy része silányabb minőségű, mint nyugat-európai társaik

A NÉBIH ismét arra kereste a választ, hogy a hazai és a nyugat-európai piacokon azonos márkanév alatt eltérő minőségű termékeket forgalmaznak-e. Úgy néz ki, hogy igen.

Összesen 39 terméket vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei. Avizsgálat két hónapig tartott, és a következő termékekből vettek mintákat:

  • 23 grillezéshez kapcsolódó csomagolt élelmiszer
  • 8 alkoholos és alkoholmentes ital
  • 8zöldség, gyümölcs

A NÉBIH szerint a vizsgált termékek alapján továbbra is megállapítható, hogy a különböző piacokra különböző minőségben történő gyártás jelensége létezik, nem hatja át a teljes élelmiszerlánc-ágazatot, ezért a kettős minőség jelensége termékenként vizsgálható. A termékeket kétszintű érzékszervi vizsgálatok alá vetették, valamint a csomagoláson feltüntetett összetevők is elemzésre kerültek. Az összehasonlító felmérés kiegészült a friss, import zöldségek, gyümölcsök vizsgálatával is.

A szakemberek a termékek mintegy harmadánál tapasztaltak eltérést.5 csomagolt élelmiszer esetében az összetétel azonos volt, de érzékszervi szempontból különbség mutatkozott a termékek között, míg 4 csomagolt terméknél, valamint 2 alkoholos italnál – noha a márkanév azonos volt – az összetétel tért el. A kettős minőség utóbbiaknál érhető leginkább tetten, ami a legtöbb esetben érzékszervi különbözőséget is okozott. E termékeknél fordult elő az olcsóbb alapanyagok használata is.

A zöldségek és gyümölcsök vizsgálatánál a legnagyobb és leglátványosabb különbséget a termesztett csiperke esetében tapasztalták a szakemberek.

...ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...