Kocsonya x kimchi a Szaletlyben
Bernát Dániel kísérletező kedvű konyhájában koreai kimchit álmodott a Szaletly kocsonyája mellé, felvillantva a kocsonya nagyvilági mivoltát (minden kontinensen készítik), és hogy nem csak a bitang erős savanyú cseresznyepaprikával kísérhetjük a remegős falatokat. A zuglói ínyencétteremben egyébként is törzsvendég a kocsonya többféle verzióban, az étlapon az előételek között most a Waldorf Royal is helyet kapott, amelynek komponensei a tojáskocsonya, marinált zeller és alma, pirított dió és hollandihab. A Szaletlyben érdemes minden „séfőrületnek” engedni, és ismeretlen, új tájakat felfedezni, akár a koreai gamja-tang leves, akár kacsahúsból és -belsőségekből főzött kása, akár a „séf puliszkája” kerül az étlapra.
Budapest XIV. kerület, Stefánia út 93.
Verhetetlen páros: velős csont és kocsonya a Trattoria Serafinában
Az újbudai Trattoria Serafina nem csak a pizza-pasta-tenger gyümölcsei tengelyen erős. A Bikás Park oldalában működő olasz vendéglő nem érdemtelenül vált a kerület egyik kedvencévé: remekelnek az olasz klasszikusokban, de a magyar konyhához makacsul ragaszkodó rokonnal-baráttal is érkezhetünk – hacsak nem mi magunk vagyunk azok. Az étlap tartalmaz egy Hazai ízek szekciót, amiben jelenleg is szerepel a velős csont pirítóssal és kocsonyával nevű tétel, ami két igazi kultuszkaja – pedig erős a mezőny a marhacarpaccio és a nyúlrilette mellett.
Budapest 1115, Bártfai u. 52/b
A bőség zavara a Napsütötte Sütödében
A Napsütötte Sütöde kocsonyáját azért is emeljük ki, mert egy olyan mezőnyben indul, amiből sokat, minél többet szeretnénk látni országszerte. A mindennapok étkezésére kitalált delikáteszben a friss pékáruk, tápláló italok mellett kennivalók és saláták állnak színes hadrendben, és a kínálat mindig pazar. A kora reggeltől délutánig nyitva tartó hely tökéletes reggeli- és ebédbeszerző hely, ahol jó alapanyagokból saját konyhát visznek. Rendszeresen jelentkeznek vacsoraestekkel is, ahol megvillantják a kvalitásaikat: a sütöde csapata nem csak a kencék, hideg ételek terepén brillíroz, hanem igazi ínyenclakomákat is az asztalra tudnak varázsolni. Télen kocsonya is felbukkan a Napsütötte pultjában, érdemes figyelni a folyamatosan változó kínálatot.
Dunakeszi, Verseny u. 20/b, 2120
Kocsonya ultra a Várkert Bazárban, a Monkey Étteremben
A Várkert Bazárban „Monkeyrályság” és „GINpánz Bár” vár (ezeket a szóvicceket magyarázd el egy külföldinek!). Bizonyos Ernő séf felel az ízekért, köztük az olyan vadító elgondolásokért is, mint a séfajánlatra felkerült kocsonyavariációért, ami így hangzik: Kocsonya lime-mal, pirított szezámolajjal, savanyított malacfülsalátával, korianderrel és wasabihabbal. Nem kérdés, hogy az egyébként erős előételfelhozatalból a kocsonyára megy a voks, ha feltűnik a kínálatban. Az egész étlap pazar, olyan tételekkel, mint a kacsarámen, a tomahawk steak gesztelyi mangalicából vagy a Dembrovszky-tanyáról érkező bélszínsteak.
Budapest, Ybl Miklós tér 4, 1013
Kocsonya a Séfek séfétől Révkomáromban
Tatai Róbert pimaszul fiatalon, 23 évesen lett a televíziós gasztro-tehetségkutató műsor, a Séfek séfe győztese. Az ifjú szakács azonban a 2017-ben aratott sikert követően nem tűnt el a süllyesztőben, hanem szépen halad a szakmai útján. Szlovákiában született magyarként a határ túloldalán, Révkomáromban áll helyt nap mint nap egy olasz étteremben. Itália azonban csak az egyik irány, mellette olyan hétköznapi magyar ételeket is kimaxol a séf, mint a krumplifőzelék fasírttal (Cheddar sajttal ötvözi); a kocsonyát pedig egészen hagyományos módon készíti, ahogyan azt otthon is csináljuk.
Tatai Pizza Pasta Salad - Komárom
M.R. Štefánika 15., Komárno, Slovakia
A Menzában a retró kocsonya is menő
A Liszt Ferenc téri Menza azon kivételes helyek egyike, ahol a retró dizájn máig nem tűnik fáradtnak, erőltetettnek. A konyha pedig soha nem a retró étkezdék színvonalát képviselte: menő bisztrókonyhát visznek a régi pesti presszók díszleteit megidézve. A városlakók voksa pedig egyértelmű: miközben a környéken egyre-másra nyílnak és zárnak a helyek, a Menza immár 20 éve a budapesti vendéglátás sikeres szereplője. Érdemes figyelni az étterem hetente frissülő menüjét, az étlap mindig a szezonra reflektál (legutóbb február elején rakták étlapra a kocsonyát), a 2590 forintos kétfogásos ebédmenü pedig a Nagymező utca vonzáskörzetében az egyik legjutányosabb ajánlat.
Budapest VI. kerület, Liszt Ferenc tér 2.
Szerző: Haranghy Orsi
Címlapkép: Menza
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Étteremajánlóban nincs hiány nálunk: