6 hazai étterem isteni, remegős kocsonyája, amíg tart a szezon

Kocsonya télen-nyáron készíthető, ilyenkor van mégis a főszezonja. Bár hivatalosan már elkezdődött a keresztény nagyböjt időszaka, a tél utolsó heteiben jól fogynak a kocsonyák is. A csülökből, disznókörömből, -fülből, -farokból és bőrkéből főzött hagyományos ételbe a sertés kevésbé nemes részei kerülnek, egy igazán jó szakács mégis megvillanthatja a tudását benne. Lássuk, hova érdemes betérnünk egy adag kocsonyára!

Kocsonya x kimchi a Szaletlyben

Bernát Dániel kísérletező kedvű konyhájában koreai kimchit álmodott a Szaletly kocsonyája mellé, felvillantva a kocsonya nagyvilági mivoltát (minden kontinensen készítik), és hogy nem csak a bitang erős savanyú cseresznyepaprikával kísérhetjük a remegős falatokat. A zuglói ínyencétteremben egyébként is törzsvendég a kocsonya többféle verzióban, az étlapon az előételek között most a Waldorf Royal is helyet kapott, amelynek komponensei a tojáskocsonya, marinált zeller és alma, pirított dió és hollandihab. A Szaletlyben érdemes minden „séfőrületnek” engedni, és ismeretlen, új tájakat felfedezni, akár a koreai gamja-tang leves, akár kacsahúsból és -belsőségekből főzött kása, akár a „séf puliszkája” kerül az étlapra.

Szaletly / forrás

Szaletly

Budapest XIV. kerület, Stefánia út 93.

Verhetetlen páros: velős csont és kocsonya a Trattoria Serafinában

Az újbudai Trattoria Serafina nem csak a pizza-pasta-tenger gyümölcsei tengelyen erős. A Bikás Park oldalában működő olasz vendéglő nem érdemtelenül vált a kerület egyik kedvencévé: remekelnek az olasz klasszikusokban, de a magyar konyhához makacsul ragaszkodó rokonnal-baráttal is érkezhetünk – hacsak nem mi magunk vagyunk azok. Az étlap tartalmaz egy Hazai ízek szekciót, amiben jelenleg is szerepel a velős csont pirítóssal és kocsonyával nevű tétel, ami két igazi kultuszkaja – pedig erős a mezőny a marhacarpaccio és a nyúlrilette mellett.

Trattoria Serafina / forrás

Trattoria Serafina

Budapest 1115, Bártfai u. 52/b

A bőség zavara a Napsütötte Sütödében

A Napsütötte Sütöde kocsonyáját azért is emeljük ki, mert egy olyan mezőnyben indul, amiből sokat, minél többet szeretnénk látni országszerte. A mindennapok étkezésére kitalált delikáteszben a friss pékáruk, tápláló italok mellett kennivalók és saláták állnak színes hadrendben, és a kínálat mindig pazar. A kora reggeltől délutánig nyitva tartó hely tökéletes reggeli- és ebédbeszerző hely, ahol jó alapanyagokból saját konyhát visznek. Rendszeresen jelentkeznek vacsoraestekkel is, ahol megvillantják a kvalitásaikat: a sütöde csapata nem csak a kencék, hideg ételek terepén brillíroz, hanem igazi ínyenclakomákat is az asztalra tudnak varázsolni. Télen kocsonya is felbukkan a Napsütötte pultjában, érdemes figyelni a folyamatosan változó kínálatot.

Napsütötte Sütöde

Dunakeszi, Verseny u. 20/b, 2120

Kocsonya ultra a Várkert Bazárban, a Monkey Étteremben

A Várkert Bazárban „Monkeyrályság” és „GINpánz Bár” vár (ezeket a szóvicceket magyarázd el egy külföldinek!). Bizonyos Ernő séf felel az ízekért, köztük az olyan vadító elgondolásokért is, mint a séfajánlatra felkerült kocsonyavariációért, ami így hangzik: Kocsonya lime-mal, pirított szezámolajjal, savanyított malacfülsalátával, korianderrel és wasabihabbal. Nem kérdés, hogy az egyébként erős előételfelhozatalból a kocsonyára megy a voks, ha feltűnik a kínálatban. Az egész étlap pazar, olyan tételekkel, mint a kacsarámen, a tomahawk steak gesztelyi mangalicából vagy a Dembrovszky-tanyáról érkező bélszínsteak.

Monkey / forrás

Monkey Restaurant

Budapest, Ybl Miklós tér 4, 1013

Kocsonya a Séfek séfétől Révkomáromban

Tatai Róbert pimaszul fiatalon, 23 évesen lett a televíziós gasztro-tehetségkutató műsor, a Séfek séfe győztese. Az ifjú szakács azonban a 2017-ben aratott sikert követően nem tűnt el a süllyesztőben, hanem szépen halad a szakmai útján. Szlovákiában született magyarként a határ túloldalán, Révkomáromban áll helyt nap mint nap egy olasz étteremben. Itália azonban csak az egyik irány, mellette olyan hétköznapi magyar ételeket is kimaxol a séf, mint a krumplifőzelék fasírttal (Cheddar sajttal ötvözi); a kocsonyát pedig egészen hagyományos módon készíti, ahogyan azt otthon is csináljuk.

Tatai Pizza Pasta Salad / forrás

Tatai Pizza Pasta Salad - Komárom

M.R. Štefánika 15., Komárno, Slovakia

A Menzában a retró kocsonya is menő

A Liszt Ferenc téri Menza azon kivételes helyek egyike, ahol a retró dizájn máig nem tűnik fáradtnak, erőltetettnek. A konyha pedig soha nem a retró étkezdék színvonalát képviselte: menő bisztrókonyhát visznek a régi pesti presszók díszleteit megidézve. A városlakók voksa pedig egyértelmű: miközben a környéken egyre-másra nyílnak és zárnak a helyek, a Menza immár 20 éve a budapesti vendéglátás sikeres szereplője. Érdemes figyelni az étterem hetente frissülő menüjét, az étlap mindig a szezonra reflektál (legutóbb február elején rakták étlapra a kocsonyát), a 2590 forintos kétfogásos ebédmenü pedig a Nagymező utca vonzáskörzetében az egyik legjutányosabb ajánlat.

Menza / forrás

Menza Étterem

Budapest VI. kerület, Liszt Ferenc tér 2.

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Menza

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...