A hazai borszakma egy újabb elismerése: 100-ból első helyen a tokaji aszú

A TOP 100 legjobbja a 2013-as Grand Tokaj Aszú - nekünk volt szerencsénk kóstolni. Remek karácsonyi ajándék lehet bármelyik barátodnak, családtagodnak! (x)

A magyar borokat sorrendbe állító TOP 100 Magyar Bor 2017 kiadványban többszörösen díjnyertes Grand Tokaj borokat ismert el a hazai borszakma. A Grand Tokaj 2013-as aszúja első helyezést ért el, és előkelő helyen végzett a 2015-ös dűlőszelektált Kővágó Furmint is.

Előzmények

Már 2013-ban látszott Tokaj-Hegyalján, hogy az akkori szüretből származó Tokaji Aszú kiemelkedő minőségű lesz: 2.500 mázsa válogatott aszúszem adta az alapanyagot, és a csak Tokaj-Hegyaljára jellemző különleges mikroklíma gondoskodott a szőlő természetes aszúsodásáról. A 2016-ban palackozott 2013-as évjáratú Grand Tokaj Aszú azóta olyan elismeréseket hozott az állami tulajdonú borászatnak, és ezzel a hazai borszakmának, mint a Decanter World Wine Awards aranyérme, vagy a londoni International Wine Challenge kategóriagyőzelmet jelentő Trófea-díja.

Aszú

A világ legnagyobb borversenyein díjakat nyert tokaji aszú tehát nemzetközi kontextusban is abszolút értelmezhető. A főleg furmint és hárslevelű aszúszemből, teljesen furmint alapborból 170 g/l maradékcukor-tartalmú borkülönlegesség a Szegi pincében 18 hónapig érlelődött hordóban. Illatában nagy komplexitás, ízében tiszta gyümölcsösség dominál, a savak kereken és hosszan tartják ezt a nagy potenciállal rendelkező, igazi tokaji nagybort, méltón a több száz éves hagyományhoz, de megfelelve a modern borkultúra elvárásainak.

Tokaj-Hegyalja legnagyobb borászatának kiemelt célja, hogy minden borkedvelő magyar család ünnepi asztalán legyen egy-egy palack tokaji aszú a borvidék valamelyik termelőjétől. Az ünnepi ételekhez és meghitt hangulathoz kiválóan illik a TOP 100 győztes Grand Tokaj Aszú.

Furmint

A 2015-ös Kővágó Furmint szintén világszerte ismert és díjazott prémium szárazbora a Grand Tokaj Zrt.-nek, amely a dűlőszelekciónak köszönheti egyedi karakterét. A borban található hűsítő jelleg szépen keveredik a Furmint szőlő zamatával, melyet kiegészít a mádi Kővágó dűlő ásványossága. Nagytestű és hosszú lecsengésű borról van szó, amely méltán végzett előkelő helyen a TOP 100 magyar borok listáján.

A főborász

Garancia a hagyomány és a modern borkultúra elvárásai közötti harmóniára, ezzel együtt a minőségre is a társaság főborásza, Áts Károly személye is, akinek a felügyelete alatt e palackba zárt remekművek készültek. Áts Károly maga is az egyik „legnagyobb név” a szakmában, 2012-ben az „Év bortermelője” címet elnyert szakember 2013 tavaszán igazolt a Grand Tokaj Zrt.-hez, azóta folyamatosan hozza a nemzeti tulajdonban lévő borászattal rangos hazai és külföldi elismeréseket.

Tudj meg még többet a Grand Tokaj termékeiről itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...