Havonta hatszáz töltött káposzta

A családunk egyik kedvence a töltött káposzta. Mindig nagy fazéknyi készül belőle, de persze nem havonta hatszáz, mint az történt Kanadában. Elmesélem.

A kanadai Hamilton központjában 1875 óta működik piac. A jelenlegi egy nagy bevásárlóközpont alagsorában, ahol fotókkal dokumentáltan végigkövethető, hogyan változott, alakult át a farmerek birodalma. Barátnőm, akinél vendégeskedtem, egy büfét üzemeltet ott. Miután ő Debrecenből keveredett ki, természetesnek vehető, hogy ételkínálatából a gulyásleves, a rántott hús, a palacsinta mellett nem hiányozhat a töltött káposzta sem. Így aztán, mivel sokszor megfordultam a piacon, minden alkalommal kaptam kóstolót, sőt magam is töltöttem, mert bizony Hamiltonban havonta hatszáz fogy belőle.

Olvastad már?

Öt deka kanadai élesztő

A káposzta savanyításával nem bíbelődik barátnőm, a töltelék édes levelekbe kerül – ezt a megoldást én is alkalmazom időnként, de forrázott levelekkel. Tőle tanultam egy módszert, amit érdemes kipróbálni, ha esetleg káposztafeleslegünk képződik, aminek nehézkes a tárolása.

A kanadai Hamilton piaca

Ő tetemes mennyiségű káposztát vásárol az idényben, amikor olcsón jut hozzá, szétszedi levelekre, aztán kiporciózva lefagyasztja. Amikor közeleg a töltés ideje, előkap egy adagot, és miután kienged, átmossa, és könnyedén lehet vele dolgozni, mert puhább lesz. A selejtesnek minősített levelek felaprítva kerülnek a fazékba. A savanyítás pedig a paradicsomsűrítmény dolga – ez sem idegen tőlem, én is mindig teszek paradicsomlevet a káposztába, mert nálunk így szokás.

Olvastad már?

Kanadai túrós batyu

Azzal kezdtem, hogy családi kedvence a töltött káposzta, de a látottak alapján kijelenthetem, hogy a hamiltoniaké is. És hogy az unokák se maradjanak ki a történetből: a kisebbik papírt és tollat nyomott a kezembe, hogy ugyan számoljam már ki, a karácsonyi ebédnél kinek mennyi töltött káposzta jut, mert „ugye, Nagyi, te is hatszázat készítesz?”.

A barátnőm büféje a hamiltoni piacon, ahol hatszáz gombócnak lesz gazdája

Mari nagyi

Töltött káposzta 8. - kapros

Egy receptújságban találtam több, mint 10 éve. Az eredeti szerint fél óra főzés után száraz dunsztba bugyoláljuk, és kb. még 30 perc múlva puha lesz, és elkészül. Ezt akkor én is ...

Cserepes töltött káposzta

Tavaly tavasszal találtam ezt a csodát a neten. A mohácsi Sokac-októl ered az edény maga, az ételt nevezhetjük magyarnak. Igazából egy sima töltött káposzta jól felturbózva, aminek a ...

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...