A hatékony kávézás titka

Minden reggel ösztönösen kívánjuk a kávét, pedig a testünk is termel olyan hormonokat, amelyek éberségünket növelik. Kávéfogyasztásunkat érdemes ezekkel összehangolni.

Ahelyett, hogy reggel nyolckor gondolkodás nélkül nyúlnánk a kávésbögréért, és még többször megismételnénk ezt a műveletet a nap folyamán, próbáljuk meg hatékonyabbá tenni a kávéfogyasztásunkat. Nem kell mást tennünk, mint összehangolni a kávéfőzőnket és a hormontermelésünket.Az emberi test egy viszonylag pontos óraként működik, a hormonháztartásunk mondja meg, mikor kell felébrednünk, mikor vagyunk éhesek, és mikor kell ágyba bújnunk. Az éberségünkért a kortizol nevű hormon felel, amely előállítja az agy működése számára nélkülözhetetlen üzemanyagot, a glükózt. A kortizol termelése a reggeli órákban, 8 és 9 óra között ugrik meg látványosan, ilyenkor a testünk saját maga adja meg az éberséghez szükséges löketet. Ilyenkor kevésbé ajánlatos kávét fogyasztani, hiszen annak hatása nem érvényesülhet, sőt mi több, könnyebben vállunk immunissá a koffeinnel szemben.

Kávéfagyi

Szégyenszemre idén először kapcsoltuk be a tavaly tavasszal beszerzett fagyigépet. Ez a krémesen lágy kávéfagyi készült benne- Sajtkukacnál láttam meg, aki a fagyik nagymestere, David ...

Kávés csokilekvár

Mondtam én, hogy mindenből lehet lekvárt csinálni! Éljen a dzsemfix. Annyira nagy volt a csokiszerelem itthon, hogy muszáj volt valamit kitalálni rá, hogy jóuram újabb formába bújtatva ...

Kapucsínós keksz

A barátoknak szánt karácsonyi meglepetésdoboz második szereplője. Szintén teszteltem: kávé mellé isteni.   Készült a Szakácsok könyve alapján.

Ahogy a fenti infografikából is látszik, legbölcsebb, ha a kortizol termelés csúcsidőszakaiban, reggel 8 és 9, 12 és 13, illetve 17.30 és 18.30 között távol maradunk a kávétól. Aknázzuk ki hatékonyan testünk természetes erőforrásait, és ha ezekre rá akarunk segíteni, akkor egy-egy feketét főként délelőtt fél 10 és fél 12 valamint délután fél 2 és 5 között igyunk meg.(via Foodbeast)

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...