A hatékony kávézás titka

Minden reggel ösztönösen kívánjuk a kávét, pedig a testünk is termel olyan hormonokat, amelyek éberségünket növelik. Kávéfogyasztásunkat érdemes ezekkel összehangolni.

Ahelyett, hogy reggel nyolckor gondolkodás nélkül nyúlnánk a kávésbögréért, és még többször megismételnénk ezt a műveletet a nap folyamán, próbáljuk meg hatékonyabbá tenni a kávéfogyasztásunkat. Nem kell mást tennünk, mint összehangolni a kávéfőzőnket és a hormontermelésünket.Az emberi test egy viszonylag pontos óraként működik, a hormonháztartásunk mondja meg, mikor kell felébrednünk, mikor vagyunk éhesek, és mikor kell ágyba bújnunk. Az éberségünkért a kortizol nevű hormon felel, amely előállítja az agy működése számára nélkülözhetetlen üzemanyagot, a glükózt. A kortizol termelése a reggeli órákban, 8 és 9 óra között ugrik meg látványosan, ilyenkor a testünk saját maga adja meg az éberséghez szükséges löketet. Ilyenkor kevésbé ajánlatos kávét fogyasztani, hiszen annak hatása nem érvényesülhet, sőt mi több, könnyebben vállunk immunissá a koffeinnel szemben.

Kávéfagyi

Szégyenszemre idén először kapcsoltuk be a tavaly tavasszal beszerzett fagyigépet. Ez a krémesen lágy kávéfagyi készült benne- Sajtkukacnál láttam meg, aki a fagyik nagymestere, David ...

Kávés csokilekvár

Mondtam én, hogy mindenből lehet lekvárt csinálni! Éljen a dzsemfix. Annyira nagy volt a csokiszerelem itthon, hogy muszáj volt valamit kitalálni rá, hogy jóuram újabb formába bújtatva ...

Kapucsínós keksz

A barátoknak szánt karácsonyi meglepetésdoboz második szereplője. Szintén teszteltem: kávé mellé isteni.   Készült a Szakácsok könyve alapján.

Ahogy a fenti infografikából is látszik, legbölcsebb, ha a kortizol termelés csúcsidőszakaiban, reggel 8 és 9, 12 és 13, illetve 17.30 és 18.30 között távol maradunk a kávétól. Aknázzuk ki hatékonyan testünk természetes erőforrásait, és ha ezekre rá akarunk segíteni, akkor egy-egy feketét főként délelőtt fél 10 és fél 12 valamint délután fél 2 és 5 között igyunk meg.(via Foodbeast)

Legújabb receptek

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...

Zsályás sült brokkoli

Nagyon jól érzi magát a zsálya hátul a kertben, na én meg jól megtéptem. :o) Az allrecipes oldalon találtam ezt a receptet, és mindenki ódákat zengett róla. Nekem meg azért tetszett ...

Maradékmentő sonkás-sajtos krokett

Soha, de soha ne dobjátok ki a maradék burgonyapürét! Megmutatjuk a legjobb felhasználási módját egy gyors és egyszerű recepttel. Mindenképp próbáljátok ki, akár sima törtburgonyás ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!