Az elmúlt évek egyik állandó kérdése: vajjal vagy margarinnal főzzünk, süssünk? Én is rendszeresen keveredek olyan vitába, ahol az egyik vagy másik oldal mellett áll ki valaki nagyon határozottan. Legtöbbször a "melyik az egészségesebb"kérdése áll ilyenkor a középpontban.Én ebben nem kívánok állást foglalni, korábban megtette ezt a dietetikusunk - az ő véleményét itt olvashatjátok. Inkább arról írnék pár szót, hogy én miért tartom jó alapanyagnak mindkettőt.
Szerintem a "margarin vagy vaj" témában alapvetően egy meddő vita zajlik, egyik félnek sem lesz soha igaza, és ez talán így is van jól. Gondoljunk csak bele, ha mindenki áttérne például a vaj használatára, akkor mekkora vajhiány alakulhatna ki (korábban többször is cikkeztünkebben a témában).Arról nem is beszélve, hogy rengeteg laktózérzékeny ember él a világon, akik a növényi eredetű margarinnal mindenképp jobban járnak, mint a tejből készült vajjal, feltéve, hogy nincs benne semmilyen tejszármazék. Mindig olvassátok el milyen összetevőkből áll egy termék, hogy megbizonyosodjatok róla: valóban tejmentes!
Mi szól a margarin mellett?
Nálam leginkább a gyökerek és megszokás miatt kedvelt a margarin. Vidékről jöttem, ahol egyszerűbben elérhető volt a margarin, mint a vaj, ha egy sütit kellett sütni. Reggelire mi nem vajas kenyeret kaptunk, hanem margarinos kenyeret. A margarin íze összekapcsolódott a gyerekorommal, és ez máig meg is maradt.
A hűtőmben ott van mindig egy dobozzal belőle, amit a reggeli pirítósomra kenek. Arról nem is beszélve, hogy egyes sütikben szeretem a margarinos ízt érezni, mert a gyerekkoromra emlékeztet.
Kedvenc margarinos édes sütijeim:
Mi szól a vaj mellett?
Vajat szerintem először akkor használtam, amikor néhány éve elköltöztem saját albérletbe, és elkezdtem foglalkozni komolyabban a főzéssel. Előtte beértem a margarinnal is, de be kellett látnom, hogy a vajnak is rengeteg pozitívuma van.
Fő előnye, hogy magas a zsírtartalma. A jó vaj zsíros, ami jót tesz a sütiknek és a pogácsáknak is.
Kedvenc vajas sós sütijeim:
Nem utolsó sorban pedig rá kellett jönnöm, hogy valamit igenis vajjal jobb készíteni, és nem margarinnal. Ilyen volt például az égetett tészta, amit én többször margarinnal próbáltam, de sosem lett olyan a végén a fánk, mint amikor vajjal készítettem. Tehát a választás azon múlik, hogy az adott étel, süti melyikkel lesz finomabb. Nekem ez a fontos, a többi értékelési szempontot pedig inkább másokra hagyom.
Ezeket olvastad már?
Vaj vagy margarin?
Most nem az egészséges/nem egészséges vitába szállunk be, hanem azt nézzük meg, melyiket jobb sütésre, főzésre használni.
CoookÍgy készül az egyik legcsodásabb francia vaj - öröm nézni...
A vaj az igazi séfek, cukrászok non plus ultrája, ami felett nincs megalkuvás: csakis jó minőségű jöhet szóba, és természetesen nem lehet sem margarin, sem más!
Brecz JuditA margarinvitának sose lesz vége
Vaj vagy margarin? Az elmúlt évek egyik állandó kérdése. Én ebből csak egy szót nem értek. Azt, hogy „vagy".
Bodon Judit dietetikusTudnivalók a transz-zsírsavakról
Az elmúlt időszakban gyakran találkozhattunk a transz-zsírsav kifejezéssel. Hazánkban még mindig a margarinokkal kötik össze ezt a fogalmat, pedig erre ma már nincs ok.
Bodon Judit dietetikus