Használjunk-e citrushéjakat?

Vajon mennyi az igazság a citrusfélék agyonvegyszerezéséről? Nemrég a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is közleményt adott ki, mely szerint az üzletekben kapható citrusok héja alkalmatlan sütési célokra.

Sok rémhír fogalmazódott meg az elmúlt hónapokban a citrusfélékkel kapcsolatban. Bloggerek, szakértők, termelők sokasága hívta föl a figyelmet a karácsonyi szezonban arra, hogy az ünnepi süteményekbe ne használjunk friss, csakis szárított citromhéjat vagy kizárólag kezeletlen, biogyümölcsöt. S hogy mi az oka az egyöntetű aggodalomkampánynak? Bizonyossá vált, hogy a hazánkba szállított citrusfélék héját gomba- és baktériumölő szerekkel kezelik, hiszen a szüreteléstől számítva (még éretlenül) igen hosszú utat tesznek meg a boltokig.

Termelők a belvárosban: Szatyorbolt >>

Könnyű citromos sütemény

Nagy sikere van a Kicsi Vú által közzétett citromos süteménynek, így kedvet kaptam, hogy én is elkészítsem!:) Teljesen alap hozzávalók szükségesek, ezért bármikor, egyszerűen ...

Ez idő alatt egyébként megromlanának, nem lenne érdemes forgalmazni őket, így a szállítók kénytelenek növényvédő szerekkel permetezni a citromokat. A baktériumölőkkel nagy probléma még nem is akadna: elvileg a gyümölcs héján kapaszkodnak csak meg, meleg vizes lemosással, alapos dörzsöléssel eltávolíthatóak. Vannak, akik szerint csak a többórás, meleg vizes áztatásban bízhatunk.Ezek a szerek leggyakrabban a tiobendazol és az ortofenil-fenol. A gombaölőkkel már nem ennyire rózsás a helyzet, ugyanis minden kutatás azt bizonyítja, hogy nemcsak a növény héján tapadnak meg, hanem annak mélyebb rétegeibe is bejutnak onnan pedig nem lehet eltávolítani a szert, így a növények emberi fogyasztásra alkalmatlanok.

Háztartási reform a konyhában >>

Krémes csupa citrom torta

Már két hete citromtortára vágyok, de nem találtam olyat, ami az ízlésemnek és a hűtöm tartalmának is megfelelt volna. Így készítettem el ezt.  A tészta Petra receptje: Hargita ...

Lemon curd

Angol specialitás: tojásos citromkrém, amit az angolok vajas kenyérre kenve fogyasztanak, de desszertekhez is használják. A házilag készített lemon curd tárolására nagyon figyeljünk oda ...

A gyártók kötelesek feltüntetni ezeket a szereket a csomagoláson (a hálós citrom címkéjén vagy a gyümölcsöspult jól látható részén) és tájékoztatni a vásárlót a lehetséges veszélyekről. Mi sem bizonyítja jobban, hogy nem a levegőbe beszélünk, hogy nemrégiben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is közleményt adott ki a témában, melyben felhívja a figyelmet a fönt leírtakra és zacskózott, szárított citrushéjak használatát javasolja a frissen reszelt helyett (kivéve, ha tanúsított bio jelzésű citromról van szó), mert azok nem készülhetnek növényvédővel kezelt gyümölcsökből.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleménye itt olvasható >>

NoSalty-tipp: Az elvégzett vizsgálatok szerint a gyümölcshúsba nem jutnak el a vegyszerek, az fogyasztható, de mielőtt bármilyen célra felhasználnánk, mindenképpen távolítsuk el a gyümölcs héját!

Próbáld ki a mosódiót! >>

Az ÖkoSalty további cikkeiért kattints ide! >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...