Használjunk-e citrushéjakat?

Vajon mennyi az igazság a citrusfélék agyonvegyszerezéséről? Nemrég a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is közleményt adott ki, mely szerint az üzletekben kapható citrusok héja alkalmatlan sütési célokra.

Sok rémhír fogalmazódott meg az elmúlt hónapokban a citrusfélékkel kapcsolatban. Bloggerek, szakértők, termelők sokasága hívta föl a figyelmet a karácsonyi szezonban arra, hogy az ünnepi süteményekbe ne használjunk friss, csakis szárított citromhéjat vagy kizárólag kezeletlen, biogyümölcsöt. S hogy mi az oka az egyöntetű aggodalomkampánynak? Bizonyossá vált, hogy a hazánkba szállított citrusfélék héját gomba- és baktériumölő szerekkel kezelik, hiszen a szüreteléstől számítva (még éretlenül) igen hosszú utat tesznek meg a boltokig.

Termelők a belvárosban: Szatyorbolt >>

Könnyű citromos sütemény

Nagy sikere van a Kicsi Vú által közzétett citromos süteménynek, így kedvet kaptam, hogy én is elkészítsem!:) Teljesen alap hozzávalók szükségesek, ezért bármikor, egyszerűen ...

Ez idő alatt egyébként megromlanának, nem lenne érdemes forgalmazni őket, így a szállítók kénytelenek növényvédő szerekkel permetezni a citromokat. A baktériumölőkkel nagy probléma még nem is akadna: elvileg a gyümölcs héján kapaszkodnak csak meg, meleg vizes lemosással, alapos dörzsöléssel eltávolíthatóak. Vannak, akik szerint csak a többórás, meleg vizes áztatásban bízhatunk.Ezek a szerek leggyakrabban a tiobendazol és az ortofenil-fenol. A gombaölőkkel már nem ennyire rózsás a helyzet, ugyanis minden kutatás azt bizonyítja, hogy nemcsak a növény héján tapadnak meg, hanem annak mélyebb rétegeibe is bejutnak onnan pedig nem lehet eltávolítani a szert, így a növények emberi fogyasztásra alkalmatlanok.

Háztartási reform a konyhában >>

Krémes csupa citrom torta

Már két hete citromtortára vágyok, de nem találtam olyat, ami az ízlésemnek és a hűtöm tartalmának is megfelelt volna. Így készítettem el ezt.  A tészta Petra receptje: Hargita ...

Lemon curd

Angol specialitás: tojásos citromkrém, amit az angolok vajas kenyérre kenve fogyasztanak, de desszertekhez is használják. A házilag készített lemon curd tárolására nagyon figyeljünk oda ...

A gyártók kötelesek feltüntetni ezeket a szereket a csomagoláson (a hálós citrom címkéjén vagy a gyümölcsöspult jól látható részén) és tájékoztatni a vásárlót a lehetséges veszélyekről. Mi sem bizonyítja jobban, hogy nem a levegőbe beszélünk, hogy nemrégiben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is közleményt adott ki a témában, melyben felhívja a figyelmet a fönt leírtakra és zacskózott, szárított citrushéjak használatát javasolja a frissen reszelt helyett (kivéve, ha tanúsított bio jelzésű citromról van szó), mert azok nem készülhetnek növényvédővel kezelt gyümölcsökből.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleménye itt olvasható >>

NoSalty-tipp: Az elvégzett vizsgálatok szerint a gyümölcshúsba nem jutnak el a vegyszerek, az fogyasztható, de mielőtt bármilyen célra felhasználnánk, mindenképpen távolítsuk el a gyümölcs héját!

Próbáld ki a mosódiót! >>

Az ÖkoSalty további cikkeiért kattints ide! >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...