Használj rebarbarát!

Rebarbarát viszonylag ritkán használunk – ennek valószínűleg a spárga mostohasorsához is köze van, nevezetesen, hogy igen pepecselős művelet az előkészítése.

Túrós pite epres-rebarbarás szósszal recept

A savanyú ízű levélnyeleket fogyasztjuk, hatalmas, szív alakú levelei viszont mérgezőek és fogyasztásra alkalmatlanok. Tény, hogy nem futott be akkora karriert, mint mondjuk az eper, amit mindenki imád, mert a rebarbara ízéért „meg kell küzdeni.” Alapvetően savanykás, néha kesernyés íze van, amit oxál- és citromsavtartalma okoz. Nagy mennyiségben hashajtó hatású, mindennapos fogyasztása nem ajánlott, mint ahogy az érzékeny gyomrúaknak sem szerencsés választás.

Fehércsokis-rebarbarás muffin

Még mindig rebarbaraszezon van. Rengeteg termett a hűtőben az elmúlt héten, én pedig újabb és újabb receptek szerint dolgoztam fel az adagot. Ezúttal a The Passionate Cook nevű blogról ...

Víztartalma igen magas, tíz dekájában mindössze 16 kalória van, így fölösleges, üres energiát nem, ellenben rengeteg hasznos ásványi anyagot, A-, B-, C-vitamint vihetünk be a szervezetünkbe. Sokan azért nem szeretik, mert bizonyos receptek rengeteg cukrot írnak az elkészítéséhez, pedig ma már számos alternatív édesítőszer közül választhatunk. Tény, hogy a savanykás íz mindenképp megköveteli az édesítést, de nem kell túlzása esni, barátkozzunk az édes-savanykás ízvilággal!

Sok más gyümölccsel párosítják, sokszor például a már említett eperrel főzik össze, a lényeg, hogy valamilyen magas pektintartalmú fajtával társítsuk és főzzük meg. Mehet pitékbe, lepényekbe, rétesekbe, sőt, elsőre furcsának tűnhet, de jeges teába is nagyon passzol! Kevés helyen lehet csak kapni, kisebb-nagyobb piacokon hozzá lehet jutni olcsón, csak szemfülesnek kell lenni, és nem árt tüzetesebben szemügyre venni a szárakat, hogy nem fásak, kellően frissek-e.

Vaníliás rebarbaraital

Tombol a rebarbaraszezon itt, Angliában, s ezt lelkesen ki is használjuk. Ennek a finom, hűsítő nyári italnak az alapját ezen a blogon találtam, de mikor elkészült, őszintén szólva nem ...

Rebarbara eper smoothie

Óriásiak a rebarbara bokrok a kertben. Tavaly úgy alakult, hogy semmit nem készítettem belőle, és elhatároztam, hogy idén ez másként lesz. Ez a smoothie az első.

Ha megnyomjuk a növény szárát és kibuggyan belőle a nedvesség, akkor friss még a termés. Ha nem engedi az árus, hogy ezt megtegyük, akkor jobb otthagyni a rebarbarát a pulton, mert lutri, és nagyon bosszantó, ha otthon derül ki, hogy a rebarbaránk használhatatlan. Hámozni ugyanúgy kell, mint a spárgát – a külső, vékony rétegét éles késsel távolítsuk el.

Vaníliás rebarbaratorta

Fehércsokis-rebarbarás muffin

Epres-rebarbarás pite

Vaníliás rebarbaraital

Epres-rebarbarás pite túróval és tojáshabbal

Rebarbara eper smoothie

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...