Használd újra - főzőlevek

Nemcsak a sonka főzőleve értékes, más alapanyagok főzővízét is nagyszerűen felhasználhatjuk egytálételek, szószok, krémlevesek és főzelékek elkészítéséhez.

A vegetáriánus étrend egyik alapvető fogása a lencse. Szerencsére ez az alapanyag egyre gyakrabban és izgalmasabb formában kerül újra a húskedvelők asztalára. Vannak, akik az első főzőlevét leöntik, mondván, így kellemetlen puffasztó hatásából veszít, és csak második levét fűszerezik kedvünkre babérral, köménnyel. Ilyenkor húsvét táján nem főzelék vagy leves, hanem saláta készül belőle. Az értékes főzőlevet azonban ne öntsük ki, használjuk fel más fogások elkészítéséhez vagy fagyasszuk le, és később alkalmazzuk. Ünnepekkor nemcsak lencse, burgonya- és tésztasaláta is készül. Főzőlevükkel hasonlóképpen járhatunk el. Hogyan is? Íme egy-két ötlet!

Vöröslencse dahl recept

Lencse

A lencse kellemes földes, édes-savanyú ízt kölcsönöz a főzővízének. Akár teaként is elfogyaszthatjuk vagy alapléként, további vegetáriánus és húsos egytálételekhez lefagyaszthatjuk. Erre a legjobb például a dahl és más indiai fogások szolgálnak. Bármilyen csirke- vagy zöldségalaplét igénylő receptek elkészítéséhez is nagyszerű, mint: a rizottó, különféle szaftok, casserolék, curry alapú ramenek, ázsiai levesek.

Ezeket olvastad már?

Fagyasztás előtt hűtsük szobahőmérsékletűre a főzőlevet, majd egy sűrű hálós szűrőn szűrjük át még egyszer, hogy az esetleges keményítőszerű darabkákat és habot teljesen eltávolítsuk róla. Ekkor öntsük át egy légmentesen zárható dobozba. Hűtőben egy hétig, fagyasztóban akár három hónapig is eláll. Ha kisebb adagokban szeretnénk felhasználni, jégkockakészítő formában fagyasszuk le, majd az elkészült kockákat tegyük dobozba és a fagyasztóba.

Ezeket olvastad már?

Burgonya és tészta

A burgonya és tészta főzőlevét nem szoktuk lefagyasztani, általában egyből felhasználjuk más ételek elkészítéséhez. Húsvét lévén a tészta főzővízét tejszínes vagy tejfölös és sonkás szószok alapjául alkalmazzuk. A burgonyáét pedig brokkoli- és más zöldségkrémlevesekhez, avagy főzelékekhez használhatjuk. Így sűrűbbek, tartalmasabbak lesznek.

Olvastad már?

Legjobb sonkalé-felhasználási praktikáink

via: thekitchn.com

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...