Használd jól a csirkét!

Kedvenc húsforrásunk szinte nap mint nap az asztalra kerül - de vajon jól használjuk? Mihez kell a comb, a mell, és a farhát? Segítünk összeszedni, hogy miből mit készíts!

Csirke. Már magát a szót sem szeretem. Ízetlen, szétszárított "roston csirkemellek" jutnak róla eszembe, mozzarellával, meg fitness salátával. Pedig a húsfajtával semmi bajom nincs - egyszerűen arról van szó, hogy kezdjük elfelejteni, hogy ennek az állatnak nem csak kiszáradásra hajlamos mellehúsa van, hanem rengeteg más "alkatrésze", amit egyre ritkábban használunk. És akkor még meg sem említettük, hogy a kora is fontos, no meg a neme. Lássuk hát, mi minden finomság készíthető a csirke húsából!

Láb

Ritkán veszünk lábat csak úgy magában, ha pedig egész csirkén van, maximum a levesbe használjuk, bár sokan kiakadnak a levesben úszó lábnak még a gondolatától is. Meglehetősen olcsó húsról van pedig szó, amely alaplének például pont tökéletes - a kockánál mindenesetre tuti jobb megoldás. Pörkölt készítésekor akkor is ajánlott két darabot belefőzni, ha nem egész csirkéből dolgozunk - a bőrben lévő kollagén kioldódik, és olyan vastag, sűrű szaftot von maga után, amit egyetlen utólagos fortéllyal sem tudnánk elérni.

Cock-a-Leekie

A skótok húslevese. Egy régi, tradicionális étel Skóciában, legalább annyira hagyományos, mint a mi húslevesünk. Ugyanúgy hiszik, hogy még a holtakat is feltámasztja, és ...

Szárnyas húsleves csigatésztával

Az idei mészárlás utolsó áldozatai várakoztak a fagyasztóban, hogy ebben a finom levesben végezzék.:D Ha van lehetőségetek házi szárnyast használni, próbáljátok ki. Össze sem lehet ...

Nyak

Szintén az olcsó húsfélék közé tartozik, akárcsak a lábból, a nyakból is ízletes alaplé főzhető, amit aztán felhasználhatunk rizottóhoz, vagy krémlevesekhez. Pörköltbe bele lehet tenni, ha pedig húslevest főzünk, akkor egyenesen kötelező. Ha az asztaltársaság finnyás lenne, és a nyak megmaradna, akkor is készíthetünk belőle tetszőleges húskrémet.

Farhát

Húslevesnek önmagában kicsit soványka az íze, de alaplének ez is tökéletes, és akárcsak az előző két húsfélének. Bőven megfelel akkor is, ha valamilyen zsengébb zöldségből főzünk levest, és szükségünk van egy kis íztuningra - tavasszal a borsó vagy vegyes zöldséglevesbe abszolút illik. Húsleves esetében másodikként felszolgálhatjuk paradicsomszósszal, ha pedig senkinek nem fűlik hozzá a foga, ebből is isteni pástétom készülhet. Hallottam már olyat, hogy valaki rántva szereti...ha kipróbáltátok, kérek róla referenciát!

Coq au vin

Klasszikus francia húsétel. Eredetileg, ahogy a neve is utal rá (coq), kakasból készül. Mára azonban elterjedt más szárnyasok használata is, úgy mint a csirkéé vagy szerencsésebb ...

Nyakleves

Ez az a leves, ami gyorsan elkészül, nem túl drága az alapanyag, a leve finom nagyon, és nagyon szeretjük a csirkenyakat lerágcsálni. Ha kérik a gyerekek, ezt bármikor elkészítem,ugyanis ...

Csirkehúsos pástétom

A vasárnapi tyúkhúslevesnek nálunk nagy hagyománya van. A főtt hús azonban már nem olyan népszerű, így évekig hússalátaként reinkarnálódott. Aztán pár éve egy sokadrangú bolti ...

Szárny

A szárnytő a pörköltbe - nem paprikásba - nyugodtan belekerülhet. Levesbe szintén, és rá is igaz ami az előbbiekre. A szárny ugyanakkor rántva is nagyon jó, sőt, sütőben elkészítve is igazi szaftos, maszatolós falat, mindegy, hogy fokhagymás, mézes, bbq, vagy másmilyen szósszal dobjuk fel. A rajta található nagyobb mennyiségű bőr miatt én nem hagynám ki egyetlen csirke vagy kakaspaprikásból sem. Ha húslevesbe tesszük, érdemes idősebb madarat választanunk, hogy kibírja a lassú gyöngyöztetést.

Citromos csirkeszárny

Ez a fogás a legolcsóbb és a legjobb ételeim között van, nagyon gyorsan kész van, és nagyon ízletes. Szerintem kifejezetten tavaszi-nyári étel, esti vacsikhoz egy pohár borral kitűnő ...

Comb

Lehetőségek végtelen tárháza. Paprikásba nélkülözhetetlen, pörkölte akár sok is lehet. Sok függ attól, hogy mennyi idős az állat, amivel dolgozunk - ha 70 deka körüli, még nem tojt, úgynevezett rántani való csirkét sikerül szereznünk, akkor nem kérdés, hogy a tökéletes rántott csirkecombot fogjuk felszolgálni. Az alsó combot elég csak panírozni, a felsőt azonban ki kell csontozni rántás előtt. Kicsit korosabb madárból készüljön rakott étel, ahol fontos a hosszas sütés, hogy az ízek összeérjenek. Az egész combok ezen kívül tölteni is tökéletesek, és bármilyen szószos, serpenyőben sült gyors vacsora alapjául is szolgálhatnak.

Mell

És itt a megunhatatlan mell. Leginkább bundázva vagy frissen sütve érdemes elkészíteni, rakottasnak csak akkor, ha sok szafttal készül, különben nagyon könnyen kiszárad. Ezen kívül jó választás akkor is, ha pár perces, friss zöldséges, harsanós vacsorát készítünk, hiszen hamar átsül.

Belsőségek

Májból isteni házi májkrémet készíthetünk, és a resztelt májon kívül is van még csomó olyan gyors fogás, amihez felhasználhatjuk - a rizottótól a bolognain át egészen egészen a töltelékig rengeteg egytálételnek lehet az alapja. Zúzából egyértelműen pörkölt a kedvenc, de kevesen tudják, hogy konfitálásra is alkalmas - ha egyik sem tetszik, tegyük levesbe, akárcsak a szívet.

Csirkezúzapörkölt 2.

Imádom a zúzapörköltet. Magában, langyosan, puha kenyérrel, tört krumplival. A legjobb az egészben a kenyér hajával kitunkolni a szaftot. Ha külföldön élnék, azt hiszem, ez lenne az az ...

Fej

Sokaknak még a gondolat is szentségtörés, hogy a levesben ott úszkáljon, mások azonban szeretik. Sőt, a főtt kakasagy van, ahol igazi csemegének számít. Mindenesetre csak akkor próbálkozzunk vele, ha teljesen megbízható csirkével dolgozunk!

Osztriga

A csirkehát végén lévő, kis beugróban található puha hús "új" kedvenc a csirke részei közül. Rendkívül pici mérete miatt, ha ezzel akarunk főzni, több csirkére lesz szükségünk, de ha mindenképpen ezt szeretnénk elkészíteni, szuvidálásra vagy hirtelen sütésre gondoljunk főleg.

Olvastad már?

Szárnyát vagy combját? Terítéken a csirke

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Brownie-toboz sütés néklül

Tobozsütit ilyen módon még biztosan nem készítettél, próbáld ki ezt az egészségesebb verziót most egy zöldség bevonásával - lehet, hogy plusz édesítést sem kíván!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...