A haspók költő, aki az ügyvédi palástot bablevesre és malacpörköltre cserélte

Jókai Mór eredetileg ügyvédnek készült, azonban egy perben, amiben ételről és italról mondtak ítéletet, eldőlt: a talár helyett a pennát és a terített asztalt választotta.

Az említett pert a Nagy Komló Vendéglő tulajdonosa indította bérlője ellen, akit azzal vádolt, hogy olyan ételeket szolgál fel, amelyekre bort kívánnak a vendégek, nem sört. Márpedig a tulajdonos sörfőző volt, és kevesellte a sörfogyasztást. Jókai kezdő ügyvédként a bérlőt képviselte, és bár másodfokon megnyerte a pert, az ügy addig bonyolódott, hogy a királyi tábla elé került. Ekkor Jókai megelégelte a huzavonát, és döntött:

"Nem bánom, igyatok sert, akár bort, én jóllaktam, nem veszekedem tovább. És soha többet engem a magisztrátus nem látott. Elhatároztam, író leszek és semmi más."

Barabás Miklós portréja a vékonydongájú Jókai Mórról

Álnéven írt szakácskönyvet

A komáromi származású író szerette a hagyományos és a különleges ízeket is, az írásaiban pedig meg is emlékezett róluk. Regényeiből, novelláiból megtudhatjuk, milyenek voltak régen az étkezési szokások, a korabeli svédasztaltól kezdve a teadélutánokon át a vendégeskedésekig. A Hét munkatársaként álnéven, bizonyos Ignotus Emmaként szakácskönyvet is írt, de fel is hagyott eme tevékenységgel:

“Megpróbáltam konyhareceptet írni, de semmi jóízű dolog nem sült ki belőle. Asszonyaink jobban értenek ehhez. Hiszen a mi ételeink készítésénél éppen a szájíz hatása, amit definiálni nem lehet.”

Fontosnak tartotta, hogy a tányérjára finom, laktató ételek kerüljenek, ami nem azt jelentette, hogy kizárólag a különleges fogásokat szerette. Kedvelte a hazai ízeket, a megszokott magyar konyhát:

„majd minden vidéknek van ilyen kedvencz eledele, amit csak ott tudnak jól elkészíteni, ami utána a külföldre jutott magyar ember visszasohajtozik; és amik valóban nekünk valok, és jó izűek.”

Jókai-bableves Gundel alapján

A Jókai bablevesről mindenki tudja, hogy Jókai kedvence volt - azt viszont annál kevesebben, hogy az eredeti receptnek nem sok köze volt a mai változathoz, leginkább egy sertéskörömmel ...

Halászleves, sültek és gombás ételek

Jókai étkezési szokásairól számos történet maradt fent, amiket barátai, írótársai és a vendéglősök jegyeztek fel – meg persze, saját maga is. Kedvencei közé tartozott a malacköröm babbal, amit görög olvasó angyal bakanccsal elnevezéssel illetett, és a paprikás halászlé, amit ő szigorúan halászlevesnek hívott. Jókai az ételeket annyira szerette, hogy becézte: a pörkölt mellé darás tésztát evett, amit úgy hívott, tűzkő homokkal. Rajongott a kapros-túrós lepényért, a fánkért és a reggeleit paprikás szalonnával indította.

Örömmel csócsálta a csirkezúzát és a combot, a bárányhúst tárkonnyal fűszerezve, valamint a hideg libamellet. A hízott libamáj káposztával, a mézzel, mazsolával és gesztenyével ízesített füstölt disznóorja, valamintaz olyan gombás ételek, mint a kucsmagomba, meg a korallgomba is előkelő helyet foglaltak el a szívében, meg a gyomrában. Az író kedvelte a lencsét, a borsót, és úgy általában, a hüvelyeseket, valamint a káposztát is. Imádta a puliszkát, a tócsnit, a sztrapacskát, a hústálakat, és persze, a bablevest.

Ezeket olvastad már?

via és via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...