Ezeket a természetes trükköket vesd be hasfájás ellen

A hasfájás az egyik legkellemetlenebb fájdalom a világon – és nagyon nehéz vele bármit is kezdeni. Szerencsére vannak olyan természetes megoldások, amelyek segíthetnek a helyzeten.

A hasfájás rengeteg más tünettel járhat együtt, de jelentkezhet magában is – a megfelelő természetes orvosság kiválasztása attól függ, éppen melyikkel van dolgod. A fájdalom fő oka nagyrészt a gyomorfal gyulladásában keresendő, ami a következő tünetekkel járhat:

  • hasi fájdalom
  • puffadás
  • túlzott böfögés
  • hányinger
  • étvágytalanság

Először is: várj egy kicsit!

A legtöbb enyhe hasfájás magától elmúlik idővel, és hasznos lehet, ha a hasmenésnél is kivársz, mivel az az ételmérgezés első tünete is lehet. Ehhez nem kell megromlott ételt enned, ha utazol, az idegen baktériumok ugyanúgy okozhatnak problémát. Ilyenkor hagyni kell, hogy a szervezetből távozzon, aminek távoznia kell.

Nem feltétlenül kell gyógyszer ahhoz, hogy elmúljon a hasfájás

Egyél joghurtot!

Ha olyan állandó gyomorproblémákkal küzdesz, mint például a puffadás, a joghurt segíthet jobb formába hozni az emésztőrendszeredet – főleg azok, amelyekben probiotikumok is vannak. Próbálj meg emellett kevés sót fogyasztani, mert ez visszatartja a vizet, és kerüld az olyan gázosító ételeket is, mint a keresztesvirágú zöldségek vagy a hüvelyesek.

Igyál tejet!

Néha a gyomorfájdalmat más is kíséri, például erős gyomorégés, vagyis a nyelőcső irritációja, ami gyakorlatilag égő vagy szorító érzés a gyomorszájnál és feljebb. Erre a legegyszerűbb otthoni gyógymód a tej, ami semlegesíti a gyomor által termelt savakat.

Igyál gyömbérteát!

A gyömbér gyökerét régóta sikeresen alkalmazzák gyomorpanaszok kezelésére.

Soha nem sikerült pontosan azonosítani, hogy a gyömbér miért hat ilyen jól az emésztésre, de egyes eredmények szerint felgyorsítja az élelmiszerek gyomorból a vékonybélbe jutását.

Akár akkor is jó megoldás lehet, ha csak túletted magad, és kényelmetlenül érzed magad.

Egyél még több rostot!

Ha a hasfájás mellé szorulás is társul, érdemes egy kicsit több rostot enned, hátha ez a probléma, és ezért fáj a gyomrod. Ha úgy érzed, hogy nem fogyasztasz eleget belőle, akkor egyél több gyümölcsöt és zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát és babot, és indítsd a napot magas rosttartalmú gabonapehellyel vagy zabkásával.

Egyéjszakás zabkása szőlővel

Este összedobjuk, hűtőbe tesszük és reggel megesszük. Indítsd a napot Te is egészségesen ezzel az egyéjszakás zabkásával, sok-sok szőlővel, cottage cheese-zel és pekándióval.

Málnás-csokoládés sült zabkása

Amikor megláttuk Tiktokon ezt a trendi "baked oats" receptet, rögtön arra gondoltunk, hogy ebből kötelezően készítenünk kell saját verziót is. Sokan ódzkodnak a zabtól, de ez most egy ...

Másnapos zabkása

Ha unod már a sima zabkását, akkor koronázd meg az egészet egy csokitetővel, és máris izgalmasabb lesz az egész.

Próbáld ki a fügét!

A füge tele van rosttal, ami elősegíti a székletürítést azoknál az embereknél, akik székrekedés miatti gyomorfájdalmakkal küzdenek. A rostok számos módon segíthetik az emésztőrendszert, többek között úgy is, hogy hozzájárulnak a bélmikrobiom egészséges egyensúlyának fenntartásához.

Forrásunk volt.


Még több egészséggel kapcsolatos tartalom:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...