A tavasznak köszönhetően rengeteg gombaféle megjelenik az erdőben, többek között a kucsmagomba is. Ez a gombafajta azonban több veszélyt is hordoz magában, hiszen ha nem megfelelően készítjük el, akkor könnyedén okozhat hasfájást, továbbá egy mérgező fajtával is könnyen összekeverhető.
Szerencsére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih) segít a kucsmagomba felhasználásában. Egyik levélírójuk arra volt kíváncsi: mérgező-e a kucsmagomba? A hivatal a Facebook-oldalán osztotta meg a választ, melyben kitérnek többek között arra is, hogyan kell elkészíteni ezt a gombafélét, hogy ne okozzon problémát.
Hogyan készítsük el a kucsmagombát?
A kucsmagomba NEM mérgező, allergiás reakciókat és gyomorproblémákat azonban okozhat. A kellemetlenségek elkerülése érdekében tehát minimum 20 percig ajánlott főzni vagy sütni fogyasztás előtt.
Erre figyeljünk a begyűjtésekor!
A kucsmagomba süvege tojásdad, a lép sejtjeihez hasonlóan barázdált, színe fehéres-szürkésbarna, őzbarnának is mondják. Felszíne nem különül el élesen a tönktől. A süveg és a tönk is belül üreges.
Mivel ezt a gombát könnyű összekeverni több mérgező gombafajtával is, így mindenképpen mutassuk meg egy gombaszakértőnek, mielőtt megennénk!
Még több izgalmas alapanyag: