Így edd a gombát, hogy ne fájjon tőle a hasad

A különböző gombafélék nem mindenki gyomrával kíméletesek, de szerencsére egy kis odafigyeléssel könnyedén elkerülhetjük a kellemetlen panaszokat.

A tavasznak köszönhetően rengeteg gombaféle megjelenik az erdőben, többek között a kucsmagomba is. Ez a gombafajta azonban több veszélyt is hordoz magában, hiszen ha nem megfelelően készítjük el, akkor könnyedén okozhat hasfájást, továbbá egy mérgező fajtával is könnyen összekeverhető.

A kucsmagomba több veszélyt is hordoz magában

Szerencsére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih) segít a kucsmagomba felhasználásában. Egyik levélírójuk arra volt kíváncsi: mérgező-e a kucsmagomba? A hivatal a Facebook-oldalán osztotta meg a választ, melyben kitérnek többek között arra is, hogyan kell elkészíteni ezt a gombafélét, hogy ne okozzon problémát.

Hogyan készítsük el a kucsmagombát?

A kucsmagomba NEM mérgező, allergiás reakciókat és gyomorproblémákat azonban okozhat. A kellemetlenségek elkerülése érdekében tehát minimum 20 percig ajánlott főzni vagy sütni fogyasztás előtt.

Kucsmagomba szósz

Beindult a kucsmagomba szezon: a vásárcsarnokban jó néhány kofa előtt nagy kupacokban várták a sorsukat a különböző kucsmagombák. Gyönyörű példányokat vásároltam, volt köztük ...

Erre figyeljünk a begyűjtésekor!

A kucsmagomba süvege tojásdad, a lép sejtjeihez hasonlóan barázdált, színe fehéres-szürkésbarna, őzbarnának is mondják. Felszíne nem különül el élesen a tönktől. A süveg és a tönk is belül üreges.

Mivel ezt a gombát könnyű összekeverni több mérgező gombafajtával is, így mindenképpen mutassuk meg egy gombaszakértőnek, mielőtt megennénk!

Forrásunk volt.


Még több izgalmas alapanyag:

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...