Kiderült, hogy a demencián is segíthet, ha ezt az olajat fogyasztod

Mint kiderült, az olívaolaj komoly egészségügyi problémán segíthet, így érdemes minél többet fogyasztani belőle.

Az olívaolajról már mindenki tudja, hogy rendkívül jó hatással van az emberi szervezetre. Most pedig a Harvard egyetem rendhagyó kutatásából az is kiderült, hogy az olívaolaj fogyasztása 28 százalékkal csökkentheti a demencia okozta halál valószínűségét – írja a Euronews

Harvardi kutatók szerint, ezen is segít az olívaolaj

Ez az első tanulmány, mely az étrend és a demencia közötti kapcsolatot, és a hozzájuk köthető halálozást vizsgálta.

A kutatók több mint 90 ezer amerikai állampolgár étrendjét és halálozási adatait térképeztek fel, az étkezési szokásaikról három évtizeden át kérdőívekkel gyűjtötték az adatokat. A résztvevők közül közel 5 ezren haltak meg demenciához köthető betegségekben.

Vizsgálataikból kiderült, hogy azoknál az alanyoknál, akik naponta több mint fél evőkanál olívaolajat fogyasztottak, 28 százalékkal kisebb volt a demenciával összefüggő halál kockázata azokhoz képest, akik soha, nem, vagy csak ritkán éltek vele.

Kutatásunk eredményei alátámasztják a növényi olajokat, például az olívaolajat ajánló étrendi iránymutatásokat, és afelé mutatnak, hogy ezek az ajánlások nemcsak a szív, hanem potenciálisan az agy egészségét is elősegítik

– mondta Anne-Julie Tessier, a Harvard TH Chan School of Public Health munkatársa, a tanulmány egyik szerzője.

A kutató a pontos eredményeket a napokban tartandó Amerikai Táplálkozástudományi Társaság Bostonban tartott éves ülésén ismerteti.

Forrásunk volt.


Még több egészségről:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...