Az olívaolajról már mindenki tudja, hogy rendkívül jó hatással van az emberi szervezetre. Most pedig a Harvard egyetem rendhagyó kutatásából az is kiderült, hogy az olívaolaj fogyasztása 28 százalékkal csökkentheti a demencia okozta halál valószínűségét – írja a Euronews.
Ez az első tanulmány, mely az étrend és a demencia közötti kapcsolatot, és a hozzájuk köthető halálozást vizsgálta.
A kutatók több mint 90 ezer amerikai állampolgár étrendjét és halálozási adatait térképeztek fel, az étkezési szokásaikról három évtizeden át kérdőívekkel gyűjtötték az adatokat. A résztvevők közül közel 5 ezren haltak meg demenciához köthető betegségekben.
Vizsgálataikból kiderült, hogy azoknál az alanyoknál, akik naponta több mint fél evőkanál olívaolajat fogyasztottak, 28 százalékkal kisebb volt a demenciával összefüggő halál kockázata azokhoz képest, akik soha, nem, vagy csak ritkán éltek vele.
Kutatásunk eredményei alátámasztják a növényi olajokat, például az olívaolajat ajánló étrendi iránymutatásokat, és afelé mutatnak, hogy ezek az ajánlások nemcsak a szív, hanem potenciálisan az agy egészségét is elősegítik
– mondta Anne-Julie Tessier, a Harvard TH Chan School of Public Health munkatársa, a tanulmány egyik szerzője.
A kutató a pontos eredményeket a napokban tartandó Amerikai Táplálkozástudományi Társaság Bostonban tartott éves ülésén ismerteti.
Még több egészségről: