Ez a gyönyörűséges, háromszínű keksz nevében, színében és ízében egyaránt a klasszikus nápolyi fagylaltot idézi meg. A rétegezett, ugyanakkor krémes fagylalt receptjét és technikáját nápolyi bevándorlók vitték magukkal az Egyesült Államokba a 19. században, innen az elnevezés is.
A világhírű jeges desszertet a csokoládé, a vanília és az eper hármasa alkotja, a fagyisdobozon belül megjelenő színtrió miatt pedig harlekin fagylalt néven is szokás emlegetni. Na, ezt az ízbeli és színbeli hármast mi most egy omlós, vajas kekszbe ültettük át. Az egészben az a legjobb, hogy mindhárom szín ugyanabból a tésztából készül, így a csinos külső ellenére is egész egyszerűen elkészíthető süteményről van szó.
Nincs is más dolgunk, mint jó adag vajat és cukrot kihabosítani, majd tojással, liszttel és sütőporral összedolgozni egy omlós tésztává. Ezt aztán harmadoljuk el, és álljunk neki az ízesítésnek:
a fehér harmadot az alaptésztába kevert vanília, a barnát pár kanál kiváló minőségű kakaópor, míg a piros részt kis adag darált, liofilizált bogyósgyümölcs teszi külön-külön is ízessé.
Klasszikusan eperízű a nápolyi fagylalt, de mi most vörösáfonyát szereztünk liofilizálva, így azzal készült. Ha szeretnénk élénkpirosra varázsolni a keksz harmadát, csempésszünk bele kevés ételfestéket - ma már nagyon jó minőségűeket lehet kapni.
Ezután mindhárom színű tésztából gyúrjunk sok, kisebb diónyi golyót, majd jöhet is a formázás! Ehhez mindhárom színből egy-egy golyót a tenyerünkbe teszünk, és gyengéden összegombócozzuk, majd kilapítjuk koronggá, szükség szerint az ujjainkkal picit összenyomva a tésztaharmadokat.
A tökéletes, roppanós bevonat érdekében a tésztakorongokat forgassuk meg kevés kristálycukorban, és úgy küldjük sütőbe. A tepsin helyezzük a korongokat tisztes távolságra egymástól, mert ahogy sülnek, jócskán meg is nőnek majd.
A kész kekszeket hagyjuk pár percet pihenni, majd végezzünk töréstesztet: akkor tökéletes, ha kissé ropogósan törik, de belül puha és szaftosan édes.
Fogyaszthatjuk magában vagy tejbe tunkolva, egyesével vagy kettesével, desszertként, uzsonnára vagy akár második reggelire, mindig épp ugyanúgy fog ízleni!
A végére még egy kis tipp: ha alaposan összedolgozzuk a háromféle tésztagolyót, klassz, spirálmintás kekszet kapunk. Ha viszont csak picit dolgozzuk össze, akkor a három szín szépen elkülönül, és ízükben is külön ki lehet élvezni őket.
Nézd meg a nápolyi keksz elkészítését videón is:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több csodás recept itt: