3 új kézműves pékség Budapesten a skandinávtól a francián át a birodalmiig

Az elmúlt évek egyik legpozitívabb gasztronómiai fejleménye volt, hogy a kovász lassan egész Budapest területét lefedi. Tavaly három új pékséggel bővült az eddig is színes paletta, amelyek ráadásul hiánypótló helyszíneken vetették meg a lábukat.

Bár a 2020-as éve egyik hozadéka volt, hogy rengetegen megtanultak kovásszal kenyeret sütni – ami pár évtizeddel ezelőttig nem is számított kuriózumnak -, azért a kézműves pékségeknek sem kell aggódniuk. Egy nagy vekni félbarnáért, egy finom kalácsért vagy bullarért mindenki a kedvenc pékségébe fog betérni továbbra is. Ráadásul most három új szereplővel bővült a kínálat, a rajongásra pedig megvan minden ok.

VAJ

Hosszú ideig csak a VAJ felirat jelezte az elsötétített ablakokon, hogy a Rákóczi tér sarkán lévő üzlethelyiségben valami készül. Tejbár? Sajtüzlet? Egyik sem! Bizony egy kézműves pékségről van szó, és nem is akármilyenről. Akárcsak a Jókenyér gyárában Pilisszentivánon, a vásárlók itt is láthatják – persze a lépték sokkal kisebb - , ahogy a pékek dolgoznak, dagasztanak, nyújtanak és formáznak. Tökéletesen megállja a helyét VAJ Birodalom elnevezés: hatalmas és tágas tér, ami most ugyan üres, de remélhetőleg hamarosan a falatozó emberek fogják megtölteni, óriási gépek és szorgosan dolgozó pékek, illetve széles kínálat rengeteg finomsággal a hagyományos kenyérpalettától a szendvicseken át az édes finomságokig. A letisztult enteriőr és modern technológia a hagyományos eljárások iránti tisztelettel párosul, aminek igencsak ízletes az eredménye a vásárlók legnagyobb örömére. Ha épp a környéken jársz, mindenképp nézz be hozzájuk, és amit semmiképp se hagyj ki, az az édes danish és a diós-áfonyás kenyér.

Anton

Bár alapvetően egy specialty kávézó a tavaly februárban nyitott Anton, a nyolcadik kerület szívében megbújó sarki üzlet sokszínűsége jócskán túlmutat a világos pörkölésű koffeines italokkal a várost ébren tartó más helyek kínálatán. A hasonló kávézókkal ellentétben ők ugyanis nem egy beszállító pékségtől vásárolják a kávé mellé kötelezően járó szénhidrátkölteményeket – amiből emiatt sokkal szélesebb is a választék, mint másutt -, hanem maguk sütik őket Maróti András szakértő vezénylete alatt. A koffeinnel mitikus harmóniát alkotó croissant mellett többféle pékáruból lehet válogatni, így van pain au chocolat és kakaós csiga. A név kötelez, a skandináv férfinév nyomán pedig mi a svédek kedvencét, a bullart ajánljuk kötelezően kipróbálásra, de ha csak a reggeli betevő kenyeredet szeretnéd beszerezni, a félbarna vekni is remek választás.

Chez Matild

A skandinávok mellett melyik másik európai nemzet a pékáruk szakértője? Természetesen a baguette-t és a croissant-t feltaláló franciák, így mondhatjuk, hogy hiánypótló Budapesten a Chez Matild, amely a kedvenc magyar péksütemények mellett a francia klasszikusokat is felvonultatja. A régóta Magyarországon élő francia úriember által alapított Chez Matild tavaly októberben nyitotta meg kemencéit a nagyközönség előtt, és hamar a környék kedvencévé vált. Mondanunk sem kell, a kenyerek egytől egyig kovásszal készülnek, a túrós batyu pedig jól megfér a madeleine vagy a pain au chocolat mellett, mindezt egy kedves, barátságos, vidéki francia hangulatba ágyazva. A slágertermék a péntekenként korlátozott mennyiségben kapható kalács, amiért abszolút érdemes hozzájuk elzarándokolni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Gáspár Bea újra a konyhájába invitál: megjelent a Bea konyhája...

Gáspár Beát valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, de amikor három évvel ezelőtt megnyert egy tv-s főzőműsort, valószínűleg sokan egy új oldaláról ismerték meg. A tavaly megjelent nagy sikerű Bea konyhája kötet után idén ősszel megérkezett a Bea konyhája 2. Ennek kapcsán kérdeztük a szerzőt főzésről, családja kedvenc ételeiről és a közelgő karácsonyról.

Szász Nóri

Címlapkép: VAJ / Instagram

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...