A pulykahús ezerarcú alapanyag. Semleges íze, élvezetes állaga nagy játékteret ad a háziasszonyoknak: akárhogyan is fűszerezzük, bármivel párosítjuk, az eredmény finom és harmonikus. Grillezése azonban igényel némi odafigyelést. Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya szerint, ha kellemesen szaftos eredményre vágyunk, nem árt néhány trükköt ismerni, amivel megelőzhető a hús kiszáradása.
Receptajánló:
1. titok: Az alapanyag
Minden ételhez értő, igényes ember szerint az első és legfontosabb szabály a minőségi alapanyag. Már a régiek is tudták, hogy olcsó húsnak híg a leve…Bizony a vágóállat jóléte kihat húsa minőségére. A kiváló táplálék, az állatbarát tartás nagyon fontos. Kerüljük el a rossz körülmények között nevelkedett szárnyasból készült jellegtelen, rossz aromájú húst! Válasszunk minőségi védjeggyel ellátott terméket, melynek eredetét nyomon követhetjük. A Gallicoop pulykamellfiléje Magyar Baromfi védjegyes. Az ilyen termékek szigorú minőségellenőrzésen esnek át, ezért biztonságosak: útjuk nyomon követhető a tojástól a polcig. Kizárólag magyar farmokon, magyar takarmánnyal nevelt baromfiból készülnek, és nem tartalmaznak egészségünkre ártalmas anyagokat.
2. titok: Indirekt grillezés
Igazán szaftos, megfelelő állagúra sült húst csak az készíthet, aki rutinosan bánik a hőforrással és a grillező készülékkel. Fontos a precizitás és az odafigyelés. Ehetőt grillezni mindenki tud, de tökéleteset kevesen. A direkt hő nem való a pulykának, mivel a szárazabb húsok közé tartozik, ezért gyengédebb eljárással kell elkészíteni.
Ez az úgynevezett indirekt sütés, mikor az alapanyag nem közvetlenül a parázsló hőforrás vagy a láng fölé kerül, hanem attól oldalra. Így 150–200 fokon sül. Ezt az ideális hőmérsékletet könnyedén elérhetjük, ha a parazsat kör alakban a grill lap oldalára húzzuk és középre helyezzük a sütnivalót. Le is fedhetjük a grillkészüléket, így a meleg levegő és a pára körüljárja az ételt. Nem szabad gyakran nyitogatni a fedelet, mert az ingadozó hőmérséklet nem tesz jót a húsnak!
3. titok: A csepptálca
Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya pulykagrillezésnél mindig beveti szuperfegyverét, a csepptálcát. „Érdemes csepptálcát tenni a sülő húsok alá, hogy felfogjuk a kioldódó zsírt és húslevet. Ezt felhasználhatjuk szószokhoz, mártásokhoz, alaplevekhez és locsolgatáshoz – magyarázza Dosso Gabi – Vagy akár vissza is locsolhatjuk az elkészült húsra. A pulya igazi jollyjoker a grillezésnél. Egészséges, nagyszerűen társítható akár más húsokkal is, változatosan fűszerezhető. Ha megfogadjuk a trükköket, a kiszáradásától sem kell tartanunk.”
Receptajánló:
Pulykamell bazsalikom pesztóval, pirított fenyőmaggal, kevert salátával
Hozzávalók 4 főre:
4 szelet pulykamellolívaolajsó, bors
A pesztóhoz:
2 marék friss bazsalikom1 kis marék fenyőmag1,5 dl olívaolajsó, bors
A körethez:
salátamixkoktélparadicsom1 kis marék fenyőmagolívaolajbalzsamecet
Elkészítés:
A húst befűszerezzük, és forró serpenyőben, kevés olívaolajon mindkét oldalát aranybarnára sütjük. A pesztóhoz a hozzávalókat késes aprítóban összemixeljük. A húst a pesztóval meglocsolva, a salátával együtt tálaljuk.
Ezeket olvastad már?
7 hagyományostól egy kicsit eltérő mód, ahogyan még biztosan nem...
A rántott sajt gyerek és felnőtt örök kedvence. Most rendhagyó változatokat hoztunk. Érdemes közülük kipróbálni néhányat!
Nosalty13 iszonyú gyors és ropogós melegszendvics
Ha gyors vacsoraötletet keresel, válogass hibátlan receptjeink közül. A család el lesz ragadtatva!
NosaltySajtos tészta, te csodás! 12 gyors és könnyű recept
Ha egy szimpla sajtos tésztára vágysz, hoztunk néhány receptet, ami bizonyítja, hogy még itt is léteznek különféle változatok - remek mind, próbálj ki egyet, vagy az összeset!
NosaltyEz a kutya eltökélten utálja a brokkolit és imádja a...
A zöldségekkel hadilábon állók mély egyetértésben bólogatnak majd erre a videóra - hát még azok, akiknek hasonló habitusú a kutyájuk...
Brecz Judit