Anya! Miért készítesz mindig ugyanolyan öntetet? – nemrég ezt a kérdést tették fel nekem gyerkőceim. Valóban nem szoktam túllihegni a dolgot, olívaolajból, citromból, sóval, borssal készítem az egyszerű, de nagyszerű hétköznapi salátaöntetet. Néha dijoni mustár is kerül bele, de más nem. Néhány napja láttam egy kisfilmet a neten, ahol a “szakértő” egy keverőedényben – nevesint, egy befőttes üvegben – háromféle öntetet készített el gyors egymásutánban. Ezeket próbáltam meg kicsit másképpen elkészíteni.
Vinaigrette
Az első egy teljesen szokványos francia alapöntet: a vinaigrette. Tulajdonképpen ez az én alapöntetem is, csak fehér borecet helyett citromlevet használok. Gyermekbarát megoldás. Mióta egyszer francia honban megkóstoltam az eredetit, azóta nem tudok elszakadni tőle, a legjobb a világon, és citrommal is tökéletes. Gordon Ramsey mondta az egyik filmjében, hogy ők az étteremben egy kis vizet tesznek hozzá, így amikor a salátára kerül, akkor visszaadja, pótolja a levelekben az esetlegesen elvesztett vízmennyiséget. Ezt a hidratálós változatot is kipróbálom majd, de most nézzük, hogyan fejlesszük tovább az alapöntetünket két további új öntetté.
Fokhagymás-citromos öntet
Ha már úgyis van citromlé az öntetben, akkor tehetünk hozzá egy kis reszelt citromhéjat és zúzott, nagyon apróra vágott fokhagymát vagy újhagymát. Így elkészül a második öntetünk. Míg a sima vinaigrette az egyszerű zöldsalátákhoz illik a legjobban, ehhez a hagymás-citromos öntethez készítsünk kecskesajtos-áfonyás salátát. Nem kell annyit dolgozni, ha elég nagy adag zöldsalátát keverünk. Ebben az esetben a fele kerülhet egy másik tálba, ahol találkozója lesz a lágy kecskesajttal és a fenséges áfonyával.
Ranch öntet vagy mártogatós
Végre elérkezünk a kedvencemhez, ez pedig nem más, mint az amerikai ranch öntet. Keverjünk a már meglévő alaphoz görög joghurtot és frissen aprított petrezselymet, metélőhagymát. Salátára is kitűnő, de talán mártogatósnak a legjobb. Vágjunk hozzá friss sárgarépát, zellerszárat és uborka csíkokat. Ez lehet a kezdő fogás az ebéd vagy a vacsora előtt, de akár délutáni snacknek is beilleszthetjük az étrendünkbe. WOW, mennyire finom!
Jövő héten további délutáni snack-ötleteket adok, melyekkel feldobhatjuk az egész család kedvét. Addig is fűszerezzük kedvünkre a salátaönteteket!
Gréti