3 étel, amely egész hétre kitart, ha így variálod őket

Manapság nemcsak környezetvédelmi, de anyagi szempontból is érdemes minél tudatosabban mozogni a konyhában, és az ad hoc, spontán főzésekről és rendelésekről visszaállni egy takarékosabb működésmódra, amelyben akár egy hétre előre is megtervezzük a menüt, figyelve arra, hogy a maradékokból másnap új ételek szülessenek.

Ahogy a családi receptek generációról generációra öröklődnek, úgy érdemes visszatérni nagy- és dédszüleink főzési rutinjaihoz is, amelyben a tudatos tervezésnek és a költséghatékony főzésnek igen nagy szerepe volt. Míg sokan követik azokat a trendeket, amelyekben akár az egész heti menüt előre lefőzik, és adagokra porciózva hűtve tárolják felhasználásig, mások abban hisznek, hogy mindig frissen készítenek valami finomat a családnak vacsorára. A kettő között könnyen megtalálhatunk egy kompromisszumos megoldást is, amikor ügyes tervezéssel pont úgy tudunk előre gondolkodni a heti menüben, hogy nap mint nap újat, de nem a nulláról elkezdve kell elkészítenünk a családnak.

Egybesült karaj Gravy mártással

A karaj nem egy szaftos hús, de jól elkészítve nem szárad ki, omlós marad, a mártás pedig egy magasabb dimenzióba emeli, tökéletes kiegészítője. Korábban nem szívesen készítettem ...

Pulled pork

Előkészíteni elég pepecselős, a szálkásra szedésről már nem is beszélve, de az íze mindent megér! Valószínűleg az egyik legjobb sertéssült, amit életemben ettem. Igazi pasikaja, az ...

1.) A hétvégi maradék

A legtöbb családban a hétvégi nagyobb ebédek eleve úgy készülnek, hogy lehetőség szerint maradjon belőlük a hét első napjára is egy gyors ebédre vagy vacsorára való finomság. Érdemes például a nagyobb egybesült húsokat, sülteket, de akár pirított, bundázott zöldségeket is úgy készíteni, hogy jusson belőlük hétfőre is. Hiszen ha van valamilyen húsos vagy komolyabb zöldséges étel, akkor ahhoz könnyebb összedobni egy köretet, salátát. Érdemes például egészben főtt és aztán összenyomott burgonyákat sütni a sütőben, bekeverni egy tésztasalátát, vagy párolni egy nagyobb adag bulgurt, kuszkuszt, ami laktató kiegészítője a főételnek.

Ha a hús könnyen téphető, darabolható, akkor egy gyors ázsiai zöldséges tésztába is belekeverhetjük, de a zöldséges ragukat is új szerepbe hozhatjuk, ha például valamilyen lepénybe vagy tortillába halmozzuk, és sajttal jól megszórva összesütjük.

2.) A hét közepén jöjjön: a PÖRKÖLT

Bár azt gondolnánk, a pörkölt csak a húsevők számára értelmezhető étel, ez egyáltalán nem igaz, hiszen a gombából, tojásból vagy szójából készült pörkölt is remek alapja egy hétköznapi vacsorának. És tévedés azt gondolni, hogy mindenképp órákig kell készülnie, akkor lesz csak az igazi:

valóban az inasabb húsú marhának több időre van szüksége, hogy puhára főjön, de a csirkéből, sertésből készülő változatok sokkal gyorsabban elkészülnek, a vega és vegán változatokról nem is beszélve.

Kínáljunk mellé valamilyen tésztát, galuskát, sőt, ha szeretünk kísérletezni, nem muszáj a klasszikus magyaros vonalon maradnunk. Nem szentségtörés több, húsosabb paprikát, paradicsomot, sőt (!) paradicsompürét és akár gyökérzöldségeket is főzni az ételbe – valóban nem magyar pörkölt lesz belőle, hanem inkább egy húsos ragu, de ki mondta, hogy mindent mindig tökéletesen autentikusan szabad csak elkészíteni? Ezekhez a ragus változatokhoz nagyon illenek a krumplis gombócok, a puliszka és a krumpli is.

Fenséges csirkepaprikás

A csirkepaprikás egyike azon ételeknek, amely szinte a legközelebb áll a szívünkhöz, hisz megannyi családi ebéd emléke köthető hozzá. Igaz, hogy a nagymama paprikása mindig a legjobb ...

Tejfölös gombapaprikás

Minél több fajta gombát használunk készítéséhez, annál finomabb a végeredmény. Az ízfokozás kedvéért, mintegy fűszerként kerültek bele a szárított gombák is.

Csicseripörkölt

Íme a mi ultimate csicseriprököltünk! Ha vegán vagy, ha nem, ha unod a húst, ha nem, érdemes kipróbálni, mert nagyszerű fehérjeforrás, az íze pedig csodálatos! Akárcsak egy jó ...

Ha pedig nem fukarkodunk a mennyiséggel, a pörkölt vagy ragu másnap egy új étel alapját is képezheti: a zöldséges húsos raguból készülhet pásztorpite vagy sós pitetésztába töltött angolos húsos pite. A magyaros pörköltek mellé készíthetünk valamilyen főzeléket – lehetőleg a rántást valamilyen más sűrítési móddal kiváltva – sőt, ha nem elengedjük azt a késztetést, hogy palacsintából csak minimum ötven darab készülhet, öt-tíz darab palacsintát kisütve és tejföllel a pörköltet átkeverve elkészíthetjük az egyik legfrappánsabb maradékmentő ételt is, a hortobágyi palacsintát, aminek nem csak húsos, hanem vega és vegán változata is létezik természetesen.

3.) RAGUK minden mennyiségben!

A hét végére pedig, maradva a szószos ételeknél, készüljön valamilyen olaszos vagy épp mexikói / ázsiai ihletésű húsos vagy zöldséges ragu vagy curry – amiket fogyaszthatunk tésztával és rizzsel is. Másnap pedig az olaszos ragut rétegezzük besamellel, és süssünk belőle rakott tésztát, a mexikóit pedig töltsük tortillába.

Karfiolos-gombás rakott tészta

Van az úgy, hogy az ember igencsak rákíván egy-egy tésztaételre – na, mi most a rakott tésztával jártunk így. Azonban azt akartuk, hogy ne csak isteni finom, de tartalmas is legyen, ...

Egyszerű mexikói húsragu

Egy tál Mexikó: hús, rizs és babpüré, mellé sült kukoricás tortilla. Ennél teljesebb fogás nem létezik. Próbáljátok ki ezt a nagyon könnyen összedobható húsos ragut.

A curryk felhasználása kicsit nagyobb ihletettséget kíván, hiszen alapvetően is egy nagyon karakteres ízű, zöldséges, húsos egytálételről van szó, de ha például thai volt az eredeti ételünk, egy adag alaplé és kókusztej, valamint kellő mennyiségű citrom és lime hozzáadásával laktató és ízes thai kókuszlevessé lényegülhet át.

Főzz, értékelj és nyerj, vadonatúj játékunkban hasznos ajándékok várnak!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...