Kiderült, miért van csaknem 100 éve macialakja a gumicukornak

Felnőttként ugyan kevesebben fogyasztják, gyerekként viszont mindenki odavan a színes, illatos és nagyon finom gumimacikért, melyek már csaknem 100 éve teszik boldoggá emberek millióit. De miért éppen maci, és miért lett az epres ízű cukorkának pont zöld a színe?

Idén ünnepli 99. születésnapját a világ legismertebb édessége, a gumimaci. A szivárvány színeiben pompázó medveformájú finomság keletkezéséről eddig nem tudtunk túl sokat, a világhírű márka viszont nemrég számos érdekességet mesélt el a The Takeout nevű gasztronómiai oldalnak keletkezésének történetéről.

Miért pont medve?

Ennek a kérdésnek a megválaszolására nem túlzás több mint 100 évet visszamenni az időben. A gumimacik megálmodója egy német cukrász, bizonyos Hans Riegel volt (nevének kezdőbetűiből és születési helyének betűiből, Bonnból ered a HA-RI-BO márkanév is), aki 1920-ban alapította meg saját gyárát, és 1922-ben alkotta meg az első medvealakú cukrokat.

Németországban akkoriban - magyarázta Rick LaBerge, a Haribo ügyvezető igazgatója a The Takeoutnak - a cirkuszban táncoló medvék voltak. Az állatok akkoriban örömet okoztak a gyerekeknek. Hans Riegel ezt akarta utánozni.

Az eredeti Haribo-mackók sokkal nagyobbak voltak, mint a mai cukorkák, a gyerekek pedig folyton játszottak a nagyobb darab mackókkal, a cég azonban az idők során összezsugorította termékét.

Korabeli cukorkareklám (Forrás:Haribo)

A márka egyik fő mottója mindig is a gyerekkori boldogság életben tartása volt, külföldön futó, jelenlegi tévéreklámjában egy vállalati tárgyalóteremben látunk olyan felnőtteket, akik a gumicukrokról beszélgetnek, miközben gyermekhangon szólalnak meg.

Az ikonikus aranymackó tehát jövőre ünnepli 100. születésnapját, a kerek évforduló alkalmából pedig igazi kuriózumokat dob piacra a márka. A Haribo világszerte több, új ízesítéssel bíró cukorkával lepi majd meg a vásárlókat, a Pumával karöltve pedig exkluzív gumimacis cipőkre is szert lehet majd tenni, melyeknek még a talpában is gumicukor lesz.

Az epres ízű ZÖLD cukorka

Naponta körülbelül 160 millió medveformájú cukorral lesz gazdagabb a világ, a különböző ízesítések között azonban nem könnyű kiigazodni.

A zöld színű cukor például nem zöld alma és nem is lime, hanem eperízű szeretne lenni, mivel azonban a málnás és a meggyes ízesítésű medvék is pirosak, az epernek már csak a zöld szín jutott.

Érdekességek, amiket nem tudtál a gumimacikról

  • Ha az egy év alatt elkészült összes gumimacit egymás mellé raknánk, a 160 ezer kilométer hosszú lánc négyszer érné körbe a Földet.
  • A II. Világháború alatt majdnem tönkrement a cég, mivel sem pénz, sem alapanyag, sem pedig kereslet nem volt a gumimacikra. Fura mód a háború után 5 évvel újra népszerű lett a cukorka, a következő években pedig a gumimacik sorjában hódították meg más országok és végül kontinensek boltjait is.
  • A kezdetekben a gumicukor még nem zselatinból, hanem az arabmézgafa gyantájából, gumiarábikumból készült.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Azért a gumicukor sem mindig cuki!

Forrásaink voltak.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...