A francia pékek megelégelték a tömeggyártásban készített, rossz minőségű bagetteket, ezért felvetetnék a pékárut az UNESCO szellemi örökségei közé. A lépésre azután szánták el magukat a pékmesterek, hogy néhány hete a nápolyi pizzakészítést felvették a listára. Az UNESCO szellemi kulturális örökségei között egyre több étel, étkezési szokás szerepel, például a Horvátország északi részén honos mézeskalács készítés, vagy a mediterrán diéta. Kérdés, hogy az UNESCO most hogy fogadja a franciák kérését.
A hagyományos bagett receptúráját egy 1993-asfrancia rendelet már szabályozza. Ez alapján a pékáru csak négy alapanyagból állhat: lisztből, vízből, élesztőből és sóból.A francia pékszövetség mellett még maga az elnök, Emmanuel Macron is harcba száll a bagettért. Szerinte a pékárura az egész világ büszke lehet, ezért kell szellemi örökséggé nyilvánítani a készítését.
Ezeket olvastad már?
Hamarosan a pizzánkat is robotok készíthetik
Mérnökök egy csoportja robotot fejleszt, ami profiktól tanulja a nápolyi pizza készítését.
Fenes GábrielJön az ingyen pizza Nápoly utcáin?
A Nápolyi Pizzakészítők Egyesületének vezetője azt ígérte, ingyen pizzát osztanak majd, ha az UNESCO felveszi a pizzakészítést a szellemi kulturális örökségek listájára.
Fenes Gábriel11 zseni, aki kijátszotta a szabályokat - avagy így csempéssz...
Alkoholt vinni egy csomó fesztiválra, sporteseményre és rendezvényre nem lehet. Vannak, akiknek ez egyáltalán nem akadály...
Fenes GábrielFriss bagett egyenesen a sütőből
Néhány éve igen divatos lett otthon megsütni a mindennapi kenyerünket. Spéci gépek, lisztek és receptek. Én maradtam a hagyományos verziónál, amit nehéz is lenne felülmúlni!
Dávidvia BBC