Bagettjükért harcolnak a franciák

A nápolyi pizza után a francia bagett is felkerülhet az UNESCO szellemi örökségeinek listájára.

A francia pékek megelégelték a tömeggyártásban készített, rossz minőségű bagetteket, ezért felvetetnék a pékárut az UNESCO szellemi örökségei közé. A lépésre azután szánták el magukat a pékmesterek, hogy néhány hete a nápolyi pizzakészítést felvették a listára. Az UNESCO szellemi kulturális örökségei között egyre több étel, étkezési szokás szerepel, például a Horvátország északi részén honos mézeskalács készítés, vagy a mediterrán diéta. Kérdés, hogy az UNESCO most hogy fogadja a franciák kérését.

A hagyományos bagett receptúráját egy 1993-asfrancia rendelet már szabályozza. Ez alapján a pékáru csak négy alapanyagból állhat: lisztből, vízből, élesztőből és sóból.A francia pékszövetség mellett még maga az elnök, Emmanuel Macron is harcba száll a bagettért. Szerinte a pékárura az egész világ büszke lehet, ezért kell szellemi örökséggé nyilvánítani a készítését.

Ezeket olvastad már?

via BBC

Legújabb receptek

Sütőben sütött currys irdalt hekk

Ha finom, ropogós hekket szeretnénk, akkor ez az étel remek választás. Nem kell olajban megsütni, hisz így is épp olyan nyálcsorgató sült halat kapunk.... :-))

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...