Bagettjükért harcolnak a franciák

A nápolyi pizza után a francia bagett is felkerülhet az UNESCO szellemi örökségeinek listájára.

A francia pékek megelégelték a tömeggyártásban készített, rossz minőségű bagetteket, ezért felvetetnék a pékárut az UNESCO szellemi örökségei közé. A lépésre azután szánták el magukat a pékmesterek, hogy néhány hete a nápolyi pizzakészítést felvették a listára. Az UNESCO szellemi kulturális örökségei között egyre több étel, étkezési szokás szerepel, például a Horvátország északi részén honos mézeskalács készítés, vagy a mediterrán diéta. Kérdés, hogy az UNESCO most hogy fogadja a franciák kérését.

A hagyományos bagett receptúráját egy 1993-asfrancia rendelet már szabályozza. Ez alapján a pékáru csak négy alapanyagból állhat: lisztből, vízből, élesztőből és sóból.A francia pékszövetség mellett még maga az elnök, Emmanuel Macron is harcba száll a bagettért. Szerinte a pékárura az egész világ büszke lehet, ezért kell szellemi örökséggé nyilvánítani a készítését.

Ezeket olvastad már?

via BBC

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...