Harapj felhőkbe!

Habos kenyér? Tényleg az, mivel a könnyed felhőkenyér tetején pufi párnácskák képződnek sülés közben - ha érdekel, hogyan készül, olvass tovább!

Sok ismerősöm, sőt még a lányaink is gyakran próbálkoznak a kenyér elhagyásával, helyettesítésével. Ezért tetszett meg ez a recept, mely mellőzi a lisztet és az élesztőt. Eredetileg borkő kerül bele, ez biztosítja a korongok tetején képződő felhőcskék kialakulását. A néhol kivillanó apró fekete fűszermagvak pedig kerti katicavirágként, más néven fekete hagymamagként és helytelenül feketeköményként ismeretesek. Igen, elsőre nekem is fejfájást okozott a beszerzésük, de szerencsére van mindenre megoldás, figyeljetek!

Felhőkenyér - a receptért kattints a képre!

Tudtad?

A borkő egy természetes térfogat- és stabilitásnövelő, fehér por alakú szer. Szőlőből és más fanyar, savas gyümölcsökből vonják ki. Ha két rész borkőhöz egy rész szódabikarbónát adunk, akkor sütőport kapunk belőle.

Borkő a sütőporhoz hasonló csomagolásban kapható. Jó, nem minden közértben, de kulináris szakboltokban igen. Tehát, ha valaki utánajár, akkor készítheti teljesen autentikusan is, borkővel a felhőkenyeret. Kerti katicavirágért sem kell kertészeti áruházba caplatnunk, aki evett már jófajta török lepényt, az láthatta, annak a tetejét is ezzel a csodás fűszermaggal szórják meg. Vagyis keletei fűszerboltok polcain kell kutakodnunk, és megtaláljuk.

Felhőkenyér recept

Ha nincs a közeletekben egyik, fentiekben említett bolt sem, akkor sincs semmi baj. Citrom vagy ecet, illetve szezámmag majdnem minden háztartásban megtalálható. Utóbbiból- már csak a rend kedvéért - használjatok feketét. A friss citromlevet vagy ecetet így adagolhatjátok: ½ tk borkő = 1 tk citromlé vagy ecet. A mi esetünkben 4 tojásfehérjéhez 2 teáskanál citromlére lesz szükségünk, tehát: 1 tojásfehérjéhez ½ tk citromlé vagy ecet szükséges a felhőcskék előidézéséhez.

Felhőkenyér. Már a neve is megigézett, eszméletlen nagy elvárásokkal álltam neki a sütésnek. Nem szaladtam fűhöz-fához, megoldottam az otthon rendelkezésre álló hozzávalókból a massza elkészítését. Abszolút beváltak, de legközelebb azért szánok időt a beszerzésre, mert kíváncsi a természetem.

Felhőkenyér szendvicsek, a receptért kattints a képre!

A húsz percnyi sütésen kívül még egyszer ennyit szánjunk a többi folyamatra. Valóban gyorsan összedobható az egész. És ha egyszer elkészül, akkor jön a következő izgalom: a hogyan fogyasszuk? Magában, esetleg sajtos, joghurtos mártogatóssal. Bármilyen zöldség- vagy tojáskrémmel megkenve, és nagyon brutális formában: szendvicsként, két-két korongot egybeforgatva, minden földi jóval megtöltve. Mi minden formájában kipróbáltuk, tegyétek ezt Ti is, megéri!

A jövő hét már a húsvét jegyében zajlik. Előre kifundáljuk, mivel újíthatnánk, egészíthetnénk ki a már megszokott kalács, sonka, tojás sort.

Gréti

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...